Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kamarádi ze zahrady


KAMARÁDI ZE ZAHRADY

obr-2-foto-knihy-kamaradi-ze-z.jpg

Celobarevná kniha zavede čtenáře opět  do kouzelné zahrady. Kluk Jurášek a holčička Kačenka tam  zažívají s rostlinkami nevídaná dobrodružství. Čtenář se dozví,   jak odstrkovaný stromeček Sláveček udělil lekci přátelství  ostatním stromům a jak se stal hrdinou zahrady, jak se hadice  Alice a její nová kolegyně nedokázaly domluvit s nedoslýchavým  vodovodním kohoutkem. Dočtete se, kdo je záhadná neznámá, díky které se pampelišky naučily třídit odpad a s kamarády ze zahrady zažijete spoustu dalších příběhů. Více viz. www.jirisandera.cz, 

 

OBSAH

1. povídání - Tři kamarádi a stromeček Sláveček

2. povídání - O modré a červené vodovodní hadici

3. povídání - Jak se v zahradě objevila Neznámá

4. povídání - O závistivé jablůňce

5. povídání - Jurášek a hvězdička

6. povídání - Jak Jurášek učil stromy číst a psát

7. povídání - Jak se pan Okurka vytahoval

8. povídání - Kam se ztratil měsíc

9. povídání - Jak sluníčko ztratilo hlavu

10. povídání - Kouzelná flétnička

 

foto-s-rouskami-22--kamaradi-ze-zahrady-dsc_0569.jpg  

foto-s-rouskami-33-kamaradi-ze-zahrady---.jpg

 

 

                     

Na fotografiích se z knihy radují ilustrátor Petr Lorenc, typografka Bronislava Šanderová a autor Jiří Šandera

 

 

Recenze

 

KNIHOU PROTI VIRU! Tentokrát mám čerstvou novinku!
Jiří Šandera – Kamarádi ze zahrady


To se tak někdo má, když má plnou zahradu kamarádů. Myslím tím stromky, keře, rostlinky, zeleninu, ale třeba i skleník. Ale nejsou to jen obyčejní kamarádi, umějí mluvit, mají lidské vlastnosti a dokážou neuvěřitelné věci. Že jste si nikdy nevšimli na vaší zahradě? Inu, to by vám potvrdil starý ořešák, že básník (a spisovatel) se musí kolem sebe dobře dívat (a hlavně naslouchat), aby dokázal napsat o všem, co kolem sebe vidí a slyší. A Jiří Šandera naslouchat umí, vždyť nás pozval do své „kouzelné zahrady“ již potřetí. Po knihách „Pohádky z kouzelné zahrady“ a „Co vyprávěla houpací síť“ nám tentokrát připravil deset povídání. Zabalil je do krásné knížky, dokonce mu pomáhal malíř Petr Lorenc, aby si dětští čtenáři dokázali lépe představit všechny ty stromečky, košíčky, okurky. A opravdu, ilustrace jsou moc povedené, jako by panu malíři vedlo ruku přímo sluníčko, co občas ztratí hlavu, jak se o tom píše v jednom povídání.
Víte, ona vlastně příroda se chová tak trochu jako lidi, nebo to lidi odkoukali od přírody? I stromky spolu kamarádí a občas se přesvědčí, že třeba opovrhovaný stromeček může být moc prospěšný, nebo že i stará hadice díky svým zkušenostem může poradit mladé nezkušené hadici. A co když se v zahradě objeví vyhozená plastová lahev. I pampelišky poznají, že na zahradě nemá, co dělat. Občas se někdo vytahuje jako pan Okurka, někdy na zahradu přijde zlý jankovitý Vichr namísto kamaráda větříčka Foukálka, ztratí se měsíc nebo naštěstí přijde bachratý mráček plný vody, aby smyl inkoust na listech stromů, které Jurášek marně učil psát. Nemyslete si, i rostlinky umějí skládat básně a hádanky jako lidé.
Někdy přijde na zahradu pohroma, třeba povodeň, když si červená hadice nedá poradit, ale nebojte se, zahrada si buď poradí sama nebo ji vysvobodí Jurášek a jeho sestřička Kačenka, občas vypomůže babička Jana nebo tatínek s maminkou. Žijí si tam všichni v domečku u zahrádky krásně a jsou rádi, že mají hodně netradičních kamarádů. A příroda je ráda, když jim Jurášek zahraje jako poděkování za všechno, co lidem dávají, na kouzelnou flétničku.
Já jako čtenář taky musím poděkovat panu Šanderovi, že napsal krásnou knížku, obohacující, dávající dětem příklad, že si rostliny a lidé mají pomáhat, že když si nebudou ubližovat, bude nám všem lépe na světě.
Dětem můžu doporučit, aby se do knížky začetly. A až budou cítit, že je třeba se proběhnout venku, ať „utíkají ven, nejlépe do zahrady, kde příjemně šimrá sluníčko a poletuje spousta motýlů,“ jak to radí pan spisovatel Šandera. Pokud budou pozorní, třeba uslyší, co si povídají stromy a rostlinky mezi sebou jako pan spisovatel.

 

Václav Franc

http://www.jirisandera.cz/publikace/kamaradi-ze-zahrady