Jdi na obsah Jdi na menu
 


Útěk do Mombasy

                                       

ÚTĚK DO MOMBASY 

          

Hrdinové knihy autorky Dany Šimkové se vydávají do Afriky s úmyslem vystoupit na horu Kilimandžáro. Nebudou se však pouze kochat přírodními krásami.  Na vlastní kůži zažijí teroristický útok,

problémy uprchp1240682.jpglíků. Více o knize viz www.jirisandera.cz 

obrazek-11-utek-do-mombasy.jpg

 

ccccc-dsc_0276.jpg

 

Kniha Útěk do Mombasy volně navazuje na úspěšnou prvotinu Dany Šimkové - dobrodružný román Uvězněni 

ccccc-knhy-dsc_0220.jpg

RECENZE:

ÚTĚK DO MOMBASY - autorka Dana Šimková

Nakladatelství Jiří Šandera v roce 2016

    V roce 2014 vyšel v nakladatelství Jiřího Šandery román Dany Šimkové, autorky z Křenovic u Slavkova „Uvězněni“ (psal jsem o něm v ČAJi 104, květen 2015).  Kniha mě zaujala a o to víc jsem čekal, jak dopadne chystané volné pokračování, které ve stejném nakladatelství vyšlo letos na jaře.

    A na úvod musím napsat, že autorka nezaostala za svojí prvotinou, právě naopak, dokázala rozvinout dějovou linii na dva samostatné napínavé příběhy, vzájemně se doplňující.

     Opět se setkáváme s hlavní hrdinkou první knihy speleoložkou Janou Simonovou a jejím manželem Karlem. Svatba se odehrála na konci předchozí knihy ve Švýcarských Alpách, kde došlo k tragédie uvězněných turistů. Při záchranné akci umírá Markus. Ten plánoval společně s Nathanem výstup na Kilimandžáro. A tak se skupina jeho kolegů rozhodne, že výstup uskuteční na jeho počest.

    Jana neprožívá idylické období života v mladém manželství, neboť rozdílnost povah vede k určitému odcizení, a tak nakonec i ona musí obětovat … ale to už bych prozrazoval příliš.

     Knihu uvozuje povídka „Poslední mince“ líčící cestu českého misionáře Martina do Somálska. Potkává se zde s chlapcem Rashadem. Tomu se po dlouhých peripetiích splní jeden velký sen, stane se lékařem a pracuje pro „lékaře bez hranic“ a do příběhu Jany Simonové se při jejich cestách po Africe významně zaplete.

     Ale nechci prozrazovat děj, spíše si musím všimnout, že dvě linie, jedna ve Švýcarských Alpách a druhá v Africe, se zajímavě doplňují. Myslím si, že se autorka zdokonalila a přesvědčivě vykreslila osudy hlavních hrdinů, ale i zdánlivě méně významných postav příběhů. Všechny do sebe zapadají a vytvářejí zajímavou mozaiku. Atraktivní prostředí nejen Alp, ale třeba i Moravského krasu, je vyšperkováno znalostmi o životě v afrických zemích jako je Somálsko, Tanzánie či Keňa. Nejen Janino putování, kdy jí jde o život, je doplněno zajímavými postřehy z africké přírody, exotickým putováním, ale i nebezpečím. A právě na pozadí těchto prožitků si Jana uvědomuje některé svoje postoje, nachází sama sebe a lidsky dozrává.

    Kniha je důležitá také z hlediska uvědomění si, že někdy běžné věci v našem evropském životě jsou nedosažitelné pro celou řadu obyvatel zemí Afriky. A možná právě dnes více než kdy dřív, kdy se do Evropy dostává řada migrantů, si při četbě člověk uvědomuje, jak je důležité nezůstal lhostejný k lidskému utrpení.

   Blahopřeji nakladateli k dalšímu výbornému počinu a autorce přeji další úspěšná díla, která si opět rád přečtu. A snad neprozradím příliš, že Dana Šimková chystá pokračování románu „Uvězněni“ s názvem „Za zvuku deště“ kde čtenáře zavede do Jižního Súdánu a do Nepálu.

                                                                                                                                                                                 VáclaV