Jak na suši?
Co je to suši?
Je to tradiční japonské jídlo, skládající se z rýže (ochucené rýžovým octem) a dalších ingrediencí.
Pozor – nemusí nutně obsahovat syrovou rybu. Syrová ryba, nakrájená na plátky, naaranžovaná na talíři, se jmenuje „sašimi“. Neplést se suši!!!
Existuje nepřeberné množství druhů „suši“, například :
1.“Makisuši“ – „rolované suši“, váleček z rýže, zabalený v řase „nori“, obsahující jednu ingredienci (tzv.“hosomaki“- v překladu tenká rolka) nebo více ingrediencí (tzv.“futomaki““- v překladu tlustá rolka) .
2. „Nigiri-suši“ – „ručně dělané suši“, bochánek z ochucené rýže, na němž je volně položený kousek syrové (převážně) nebo uzené ryby nebo vařené krevety nebo vaječné placky,…atd. Někdy svázáno dohromady páskem z řasy „nori“.
3.“Inari-suši“ – „Inariho suši“, kapsa ze smaženého sojového sýra tofu, naplněná ochucenou rýží.
V následující prezentaci se dozvíte, jak vyrobit „makisuši“, konkrétně typ „futomaki“ s více ingrediencemi...
Všechny informace mi poskytla Junko a stala se tak mým suši-mistrem. Tímto jí velmi děkuji za trpělivost a ochotu.
Loučím se slovy japonského přísloví
„E ni Kaita Moči“
v překladu to znamená
„Nemůžeš sníst koláček na obrázku…“
Pokud se tedy pustíte do vlastní tvorby, přeji Vám dobrou chuť!
hanine(zavináček)post(puntík)cz