Jdi na obsah Jdi na menu
 


AKTUALITY

Příspěvky

ZÁSAH JEDNOTKY U 2 POŽÁRŮ

31. 3. 2024

| Rubrika: AKTUALITY

V sobotu 30.3. v 9:00 jsme vyjížděli s technikou CAS 32 Tatra 148 k požáru do Frýdlantu nad Ostravicí. Jednotka na místě zásahu prováděla pomocí cisterny kyvadlovou dopravu vody na požářiště a druhá skupina se podílela přímo na likvidaci požáru i za použití dýchací techniky. Dále v 16:15 během návratu na základnu jsme byli vyslání k nahlášenému požáru lesa v obci Bílá. Zde jsme vyjížděli s technikou CAS 20 Tatra 815 a také CAS 32 Tatra 148 , která byla již na cestě z Frýdlantu. Po příjezdu na místo zásahu bylo průzkumem zjištěno, že se jednalo o doutnající ohnisko po vypalování. Jednotka provedla likvidaci pomocí 1 C proudu.

https://www.pozary.cz/clanek/279497-skodu-za-7-milionu-korun-zpusobil-pozar-pily-a-drevovyroby-ve-frydlantu-nad-ostravici/#1514

 

 

Poohlédnutí za činností v roce 2023

15. 3. 2024

| Rubrika: AKTUALITY

Rok 2024 je zde a nám nezbývá nic jiného než se poohlédnout za činností, kterou naši hasiči z výjezdovky vykonávali v roce předešlém.
V kalendářním roce 2023 jednotka zasahovala u 81 událostí, ke kterým byla vyslána na žádost Krajského operačního informačního střediska HZS MSK. Podle typu události se jednalo o: 8x požár (2x dopravní prostředky, 1x nízká budova, 3x popelnice odpad ostatní, 1x polní porost tráva, 1x lesní porost), 16x dopravní nehoda, 2x záchrana osob PPP, 8x únik nebezpečných látek, 47x technická pomoc (4x likvidace hmyzu, 28x odstranění stromu, 10x odstranění nebezpečných stavů, 1x transport pacienta, 3x spolupráce se složkami IZS, 1x asistence u sportovních a kulturních akci).
Naše jednotka se skládá z 21 členů. Na svou funkci jsou obsazováni po absolvování odborných výcviku: nositel dýchací techniky, hasič, zdravotník, velitel, strojník, pilař, ochrana obyvatelstva a civilní ochrana, vyprošťování osob z havarovaných vozidel a poskytování před lékařské pomoci. Všichni členové se musí podrobovat pravidelné lékařské prohlídce a odbornému ročnímu výcviku. V roce 2023 jsme zařadili do výjezdové jednotky 3 nové hasiče, které jsme si vychovali již od mladých hasičů.
Během celého roku 2023 jsme prováděli pravidelnou odbornou přípravu stanovenou HZS ČR a předurčeností naší jednotky na zásahy u dopravních nehod a poskytování před lékařské pomoci na vyžádání ZZS MSK.
Z dalších činností bych se dále zmínil:
V měsíci únor proběhlo školení BOZP a školení řidičů. Dále proběhly technické kontroly obou našich CAS.
V měsíci březnu jsme se účastnili ukázky techniky speciálního pásového vozidla Hagglunds kterým disponuje HZS Frýdek Místek. Tato ukázka probíhala v naší obci.
V dubnu proběhl IMZ vyprošťování u dopravních nehod na stanici HZS Frýdek Místek. Tohoto školení se účastnili naši 4 členové.
Celý květen se naši členové připravovali na krajské kolo soutěže ve vyprošťování u dopravních nehod, které se konalo 20.5. v Bílovci. V silné konkurenci jsme se nakonec umístili na 6. místě v kategorii JSDH. Tento den jsme také v odpoledních hodinách provedli ukázku naší nové CAS na oslavách SDH Dolní Bečva.
V červnu jsme dětem naší školy zpříjemnili konec školního roku a věnovali jim dopoledne v rámci seznámení s požární technikou. Děti si také mohly některé věci vyzkoušet prakticky a na závěr byla provedena praktická ukázka použití hasicích přístrojů.
V červenci jsme připravili ukázku pro dětský tábor ČČK na Bílé a také jsme absolvovali celodenní výcvik na téma hašení lesních požáru a zásobování požární vodou v obci Bílá u nádrže Maxovka.
Během podzimu HZS MSK stanice Frýdek Místek organizoval odborná školení pro jednotky SDH Okrsku č.12 SMRK. (JSDH Staré Hamry, Ostravice, Čeladná a Kunčice pod Ondřejníkem) Tato školení nejprve proběhla na hasičské zbrojnici ve Starých Hamrech dne 7.10. a poté dne 1.11. na stanici HZS Frýdek-Místek. V rámci školení byla zařazena témata: předlékařská pomoc, spojení u zásahu, lezecká technika, legislativa PO, taktika zásahu a mobilní požární technika v rámci hasebního obvodu. Dále v měsíci listopadu se na nás připravili záchranáři ZZS MSK a předali nám poznatky a novinky v oblasti poskytování první pomoci na vyžádání ZZS. Výcvik byl zaměřený zejména na praktické dovednosti zakončený hromadným zraněním několika osob. Také jsme se účastnili speciálního výcviku v ohňovém trenažeru Fire Dragon 9000. Výcvik probíhal ve Frýdku-Místku pod vedením zkušených lektorů HZS ČR. Zde jsme si vyzkoušeli taktiku vstupu a pohybu v budovách zasažených požárem.
V prosinci jsme se účastnili srazu tatrovek v Ostravě na Polygonu Libros. Na sraz jsme přijeli s CAS32 T148 a pomohli tak vzniku českého rekordu v největším počtu tatrovek na jednom místě. Dne 12.12. jsme převzali od Moravskoslezského kraje technické prostředky pro vyprošťování u dopravních nehod a to 2 ks páteřové desky. Dále jsme se účastnili výcviku lezecké skupiny HZS stanice Frýdek Místek. Tento výcvik byl zaměřen na záchranu osob z nové lanové dráhy SKI Bílá. Zde jsme byli seznámení s technologii lanové dráhy a také s postupem záchrany, jelikož v případě reálného zásahu bude naše místní jednotka asistovat lezeckým skupinám.
Toto byl pouze výběr z činnosti, kterou vykonáváme a nedá se slovy vyjádřit, jak je to náročná činnost s ohledem, že toto vykonávají členové jednotky ve svém volném čase.
Tímto bych chtěl poděkovat všem členům jednotky i sboru za jejich obětavost a ochotu při této dobrovolné činnosti.
Další informace naleznete na facebooku Hasiči Staré Hamry
 

Hasiči:

23. 9. 2019

| Rubrika: AKTUALITY

K dnešnímu dni výjezdová jednotka Staré Hamry zasahovala u 96 událostí na území obcí Staré Hamry, Bílá a Ostravice. Od posledního článku tj. dne 7.9. jsme zasahovali u dalších 5 událostí. 2x likvidace nebezpečného bodavého hmyzu ( 1x občan alergik) Dále jsme 2x zasahovali u dopravní nehody v obci Staré Hamry a opět 1x zásah na únik nafty na silnici I/56 od přehrady Šance až po křižovatku na Hlavaté v obci Bílá

.p9090024.jpg

 

Hasiči informují :

7. 9. 2019

| Rubrika: AKTUALITY

K dnešnímu dni výjezdová jednotka Staré Hamry zasahovala u 91 událostí na území obcí Staré Hamry, Bílá a Ostravice. Z posledních událostí se jednalo dne 29.8. o únik nafty z kamionu na silnici od obce Ostravice přes Staré Hamry až do obce Bílá místní část Bumbálka. Jednotky likvidovaly únik nafty pomocí sorbentů. Zde spolupracovaly jednotky HZS Frýdek Místek ( I. vůz a sorbentový kontejner), JSDH Staré Hamry, JSDH Ostravice a dále PČR, Povodí Odry, odbor Životního prostředí a správce komunikace. Dne 31.8. jsme vyjížděli s CAS 24 Atego a CAS 32 T-148 k požáru nízké budovy v obci Staré Hamry. Při likvidaci požáru jednotka zasahovala také v dýchací technice. Zde se dostavily jednotky HZS Frýdek Místek, JSDH Staré Hamry, Ostravice a Horní Bečva. Na místo se také dostavil vyšetřovatel požáru HZS Frýdek Místek. Druhý den jsme jsme vyjížděli opět k požáru, ale tentokrát k požáru osobního vozidla v obci Staré Hamry. K likvidaci požáru nasazen 1 útočný C proud a opět zásah v dýchací technice. 5.9. jsme vyjížděli na žádost PČR k pátraní po pohřešované osobě v obci Staré Hamry. Osoba nakonec nalezena a jednotky se mohly vrátit na své základny. K této události byly povolány kromě příslušníku PČR také jednotky HZS Frýdek Místek, JSDH Staré Hamry, Ostravice, Frýdlant nad Ostravicí, Čeladná, Horní Bečva a také Horská Služba. Foto : JSDH Staré Hamry a HZS MSK - web požáry.cz

 

Požární sport – útoky a TFA ( Toughest Firefighter Alive - nejtvrdší hasič přežije )

9. 7. 2018

| Rubrika: AKTUALITY

V dubnu jsme pořádali okrskovou hasičskou soutěž v požárním útoku. Na této soutěži jsme se umístili na 1. místě.

Koncem května bratři Blažkové absolvovali soutěž TFA v hasičské všestrannosti  na rozhledně Sukenická, kterou pořádal Sbor z Velkých Karlovic. Zde se  umístili se na 1. a 2. místě celkově.

9.6. jsme se opět účastnili hasičských závodu TFA ve Slavičíně. Martin Blažek se ve své kategorii umístil na 3 místě. Jeho bratr Michal se umístil na místě 4.

V celkovém pořadí družstev jsme prozatím na 1. místě.

Další závody v rámci ligy nás čekají  Jarcová, Růžďka, Halenkov, Valašské Klobouky a Jasenná.

V sobotu 7.7.2018 se naši borci účastnili závodu v TFA na Slezské Hartě. Michal Blažek se v kategorii umístil na krásném 4.místě. Jeho bratr Lukáš na 9. místě a Tomáš Kubačák na 10.místě.

stazeny-soubor--3-.jpg

stazeny-soubor--2-.jpg1odkpco9rp.1400.jpg

 

Výjezdová jednotka 2018

9. 7. 2018

| Rubrika: AKTUALITY

Výjezdová jednotka

K dnešnímu dni výjezdová jednotka hasičů obce Staré Hamry zasahovala u 30 události v obcích Staré Hamry a Bílá. Podle typu události se jednalo o 2 požáry, 15 dopravních nehod, 12 technických pomocí, 1 planý poplach. Při těchto zásazích jednotka poskytla předlékařskou pomoc 14-ti zraněným osobám do příjezdu ZZS. 

 Z posledních zásahů připomenu dopravní nehodu ve Starých Hamrech dne 9.6, kdy došlo k těžkým zranění 3 osob. 1 osobu naše jednotka musela vyprostit z vozidla pomocí hydraulického vyprošťovacího zařízení. Do příjezdu ZZS jsme poskytovali předlékařskou pomoc všem zraněným. Dne 20.6. jednotka opět zasahovala u těžké dopravní nehody. Jednalo se o nehodu motorkáře. Ihned po našem příjezdu jsme museli zahájit resuscitaci motorkáře. Po příjezdu ZZS předán do jejich péče. U obou těchto závažných dopravních nehod jsme spolupracovali se Zdravotnickou záchrannou službou, Hasičským záchranným sborem a Policií ČR.

stazeny-soubor--1-.jpg

stazeny-soubor.jpg

 

TFA - Nejtvrdší hasiči ze Starých Hamer

3. 12. 2017

| Rubrika: AKTUALITY

Nejtvrdší hasiči ze Starých Hamer

 

,,Toughest Firefighter Alive ´´neboli TFA je zkratkou anglických slov – Nejtvrdší hasič přežije a je zároveň názvem nejtěžších hasičských soutěží, které svými podmínkami simulují náročnou každodenní práci hasiče. Závodník je ustrojen jako při opravdovém zásahu. To znamená do kompletního zásahového obleku včetně výjezdové obuvi, rukavic, přilby a aktivního dýchacího přístroje na zádech.

Průběh a disciplíny těchto soutěží TFA nejsou vždy stejné. Liší se podle podmínek pořadatelů a míst. Co vše tedy musí hasič v plné zbroji na těchto závodech zvládnout? Tak například natažení dvou čtyřiceti metrových „B“ proudu, následuje šedesát úderů dvouručním kladivem do hamerboxu, poté musí překonat dvoumetrovou bariéru, za kterou na něj čeká transport osmdesáti kilogramové figuríny, dále výstup na čtyř metrové lešení a vytažení břemena o hmotnosti dvaceti kilo, následně přenesení dvou dvaceti kilogramových závaží, motání hadic či výšlap schodů nebo zdolání rozhledny v co nejkratším možném čase.

V letošním roce se těchto náročných soutěží účastnili dva členové sboru hasičů Staré Hamry, bratři Blažkovi - Michal (starší) a Pavel (mladší), kteří zdárně reprezentovali jednotku. Kdy mimo jiné byla jejich hlavní účast na soutěžích v rámci ligy ,,O železného hasiča valašských kotarů´´.

Jedná se o sedmidílnou šňůru zahrnující závody ve Viganticích, Valašských Kloboukách, Vsetíně dále pak v Jarcové, Růžďce, Jasénce a Halenkově, kde také například soutěžil a vyhrál Jan Haderka světový rekordman Ultimate Firefighter soutěží. Takže soupeři nebyli žádná ořezávátka a každý měl ambice na to být nejlepší. Michalu Blažkovi se podařilo v těchto náročných podmínkách vybojovat celkové konečné 4. místo a Pavel Blažek obsadil místo jedenácté.

Krásnými úspěchy jsou například i výsledky z TFA v Jarcové, kdy Pavel si vybojoval mezi velkou konkurencí jedenácté místo a Michal dokonce obsadil pozici bronzovou. Dále stojí jistě za zmínku výsledky ze soutěže ve Stanovnici, kdy Michal obdržel titul ,,O najpevnějšího hasiča zpod hřebeňa Javorníka" a Pavel si se svým časem zde doběhl pro místo sedmé. Kluci byli také poměřit své síly s hasiči na Slovensku a to v nedalekém Horným Kelčovu, kde byli opět velice úspěšní. Zde se soutěžilo ve třech kategoriích. Za kategorii muži vybojoval starší z bratří cennou stříbrnou medaili a mladší obsadil příčku šestou. Dále pak měli hasiči Staré Hamry zastoupení i v kategorii junioři, kde o svůj úspěch bojoval nejmladší z bratrů Lukáš, který se svým časem závod dokončil na nádherném třetím místě.

Tímto bratrům Blažkovým velice gratuluji za jejich úspěchy a zdárnou reprezentaci sboru. Zároveň bych chtěla jejich jménem poděkovat všem za podporu a hasičům Staré Hamry za poskytnutí materiální pomoci pro přípravu na soutěže.

 

Zásahy 2017

3. 12. 2017

| Rubrika: AKTUALITY

K dnešnímu dni jednotka zasahovala u 74 události a to v obcích Staré Hamry a Bílá. Jednalo se o 10 požárů,  20 dopravních nehod, 36 technických pomocí, 7 úniku nebezpečných látek a 1 planý poplach.  Při těchto zásazích jsme poskytli předlékařskou pomoc 12-ti zraněným osobám. Dále jsme ve většině případů spolupracovali s HZS Frýdek Místek, PČR Frýdlant nad Ostravicí a ZZS Frýdlant nad Ostravicí.

 

AKTUALIZACE ZÁSAHU 2016

26. 12. 2016

| Rubrika: AKTUALITY

Byla provedena aktualizace zásahů jednotky za měsíc ZÁŘÍ, ŘÍJEN, LISTOPAD, PROSINEC. K dnešnímu dni jednotka zasahovala u 56 událostí. Jednalo se o 7 požárů , 17 dopravních nehod, 31 technická pomoc, 1 únik nebezpečných látek.

 

Doplněna rubrika ZÁSAHY 2016

25. 8. 2016

| Rubrika: AKTUALITY

Dnes byla doplněna rubrika ZÁSAHY 2016 za měsíc červenec a srpen. K dnešnímu dni jednotka zasahovala u 35 událostí v obcích Staré Hamry a Bílá. Podle typu událostí se jednalo o 12 dopravních nehod při kterých došlo ke zranění 17 osob. Dále 5 požárů, 1 únik nebezpečné látky na pozemní komunikaci a 17 technických pomocí.