Jdi na obsah Jdi na menu
 


20. 9. 2006

Škola

Jak jsem už psala ve fotopříloze...není zatím ani o čem psát, děti to zvládly velmi dobře...myslím přestup, jsem tomu ráda, protože tak odpadly značné problémy.

Pokusím se sem nasat první postřehy z pohledu mně jako matky. Školka má zcela jiný přístup než jsme byli zvyklí, samo něco je lepší na něco si nemohu zvyknout. lepší je každopádně počet dětí...je jich tak do 15 denně, takže by mohlo být více času na jedno dítě. Tím, že končí školka provoz brzy, tak jsou tu už obě apní učitelky od rána, takže taky dobrý. Co mě zarazilo na třídních schůzkách je, že děti mají výchovnou činnost od 7 do 8 ráno. když jsem se totiž ptala na to, do kolika musí ve školce být, tak mi bylo řečeno, že je to jedno, ale že pokud dojde po osmé, tak už je to jen o hlídání, to jsem ale koukala!

Taky sem chodí mnohem více ven, problém je, že nemají zatím přestěhovanou zahradu, sice už začali využívat i dvorek od družiny, někdy jsou na starou školku, tam je docela hezky udělané malé hřiště, ale jinak jsou to spíše vycházky. Součástí povinné výbavy ve školce je pláštěnka a gumáky, protže se s dětma chodí ven v jakémkoli počasí...tedy v bouřce asi ne, ale uvidíme...podstatné je, že chodí i na louky a tak, takže pak si děti mohou dělat co chctějí, aby nehrozilo, že někdo si může herát, protže má gumáky ajiný ne, protže je nemá. Mimo jiné příklad jsem vidděla v pondělí 18.9, kdy na procházce kolemhaly šli děti ze druhé třídy, starší a předškoláci...ti s gumáčky lítali po příkopách a políčcích a ty děti bez se museli vést za ručičky po cestě...poučení...máme gumáky :)

Dalším faktem jsou skříňky, jsou to poměrně úzké skříněčky, kde nic nevleze a pokud má dítě mít celkové převlečení...náhradní, další normálně co používá a ještě věci na venek, stává se z toho dost nepřeheldný binec, já tedy ve snaze oddělit ty náhradní věci,pověsila jsem je do igeletky na ramínko..ale se trhá neb ve skříňce nám trčí šrouby od uraženého zavírání, hodlám je vyšroubovat! Taky asi ušiju kapsář jako sme byli zvyklí!

Jo a ktěm věcem, ačkoli má Tomík věci navenek, vždy je venku v tepláčcích ze školky, co má do herny...trochu mě to štve, prtože jsou samo hezčí a taky tenší, no uvidíme, snad to konečně někdo pochopí nebo bude kravál!

Pája

Tak tam nebyly zatím žádné problémy, jak už jsem zmiňovala, chodí každou středu na plavání, tady bych chtěla poznamenat jedno mé pochybení a to, že jsem ve snazpomoci donesla průkazku ZTP/P, jako že by mohli mít slevu..no a pochopili to asi nějak divně,takže pokud jde o bazén, je zapsán jako děti z druhé a jiných povinných tříd, takže to platí ministerstvo školství, pokud jde o autobus, přestali ho počítat do počtu...když má jezdit zadara... a prostě jezdí zadara. Mám z toho ale divný pocit, jako parazit.

Dnes(19.9) mi paní asistentka řekla, že byl první problém...Pája odmítl vrátit se zpět do třídy ze záchodu amínil setrvat na chodbě u okna, paní učiotelka ho poslala sice do třdy, ale stejně nakonec byli na koberci vzadu, protože nic dělat nechtěl, druhou a další hodinu už pracoval...co měl v hlavě nevím, ,protože oni ještě nepoznají co chce a co si myslí. Nicméně poznatek...asistentka Katuška je bezva, ale moc měkká...pokkud nepřitvrdí, bude mít s ním větší a větší problémy! (Kdo ho zná, ví o čm píšu.)

Pro ty, co to zajímá, přiblížím jak vypadají jeho hodiny, jak vidítě ve fotopříloze, tak má modrou lavici sedí se spolužákem a je v předu, tak mu začíná každá jeho hodina. Dělají všichni děti společně...to je, počítají na prstech zatím do čtyř nebo pěti. Říkají si jak je venku, nebo co viděli ráno nebo nějakou pohádku, no prostě podle toho, co je čeká za hodinu, pak se ostatní děti učí "těžší" věci a Pája jde s asistentkou do zadní lavice, a tam pracuje podle toho, co paní učitelka nachystá, takže co jsem už dělali, v prvouce máme vymalováno co je a co není ve škole správné, jak vyadá naše škola. V češtině má spíše uvolňovací cviky..tady dělá dle předloh v sešitě nakonec si může vybarvit obrázek, co je u toho. Ve výtvarce prý maluje hezky, a taky ho baví stříhat, ale to jsem věděla. taky má sebeobsluhu...tady malé zastavení, měli jsme donést hřeben, donesli jsme a v den, co měli trénovat česání jsem nevědomky Páju ostříhala na ježka, paní učitelka měla velikou radost, jsem ji slíbila, že pokud by to nešlo, donesu kojenecký kartáček :)

No a to je zatím asi všehcno.

Danek

Tady každý, kdo má kluka v 5.třídě, ví co je to! Prostě ve škole nedělají nic, učit se nemají nic, a v podstatě tam ani nejsou...takže nevím co bych psala. zatím co říkal..je prý jediný co měl samé jedničky, takže uvidíme. jsem pro variantu, že jsou učitelé moc přísní. taky už má nějaké známky v žákajdě, zatím jedničkay a dvojky. Chodí na tréninky na fotbal, ale to je zvlášť mimo školu, od pěti do sedmi každé úterý a čtvrtek. kamarády už má, měl je hnedle od začátku, dokonce když do něj oninestrčí, ani si nevšimne, že chodím po škole, tak je zažraný do nich :)

Zatím je to všehcno, budu tedy psát jen zajímavosti.

 

Náhledy fotografií ze složky ŠKOLA