Jdi na obsah Jdi na menu
 


Z Číny a Japonska

20. 1. 2009

V druhém nejhlubším sladkovodním jezeře v Číně v provincii Jün-nan byly objeveny architektonické struktury podobné mayským pyramidám v Mexiku. Komplex osmi staveb se nachází na ploše o rozloze 2,4 km2. Oznámila to španělská tisková agentura EFE.

Jezero Fu-Sien v jihočínské provincii Jün-nan. Archeologický průzkum v jezeře Fu-Sien byl zahájen v roce 2001. Už tehdy vědci oznámili, že na dně jezera našli pozůstatky dávného města. Jezero Fu-sien se nachází v nadmořské výšce 1.750 metrů, má rozlohu 212 km2 a je 153 metrů hluboké.

Pozoruhodný je fakt, že tři stavby mají poschoďovou strukturu a jsou spojeny centrálním schodištěm, jak je to obvyklé u pyramid v Latinské Americe. Jedna ze staveb má kuželovitý tvar. Každá ze stran čtverhranné základny měří 37 metrů. Další dvě stavby jsou vyšší a jsou propojeny 300 metrů dlouhou kamennou chodbou.

Zatím není úplně jasné, jak je architektonické dílo staré a kdo ho vybudoval. Čínští vědci se domnívají, že komplex využívala dávná civilizace, která existovala před více než 2 tisíci lety za vlády dynastií Čchin a Chan. V té době se po několika staletích neustálých válečných konfliktů podařilo Čínu poprvé sjednotit.

Část badatelů se kloní k myšlence, že objevené stavby jsou legendárním městem Jü-jüan, které záhadně zmizelo (pravděpodobně při zemětřesení). O Jü-jüanu se ve svém díle "Zápisky historika" zmiňuje čínský dějepisec S´-ma Čchien (cca 145-92 př.Kr.).


Zpracováno podle:
- Aktuálně.cz (03.01.2006, V čínském jezeře nalezeny pyramidy)
- People's Daily Online (31.05.2001, Fuxian Lake to Undertake Underwater Archaeological Survey)
- People's Daily Online (04.06.2001, Ancient Buildings Found in Fuxian Lake)

U pobřeží ostrova Jonaguni, v jihozápadní části japonské prefektury Okinawa, byly v roce 1985 v hloubce několika desítek metrů objeveny zvláštní kamenné struktury. Někteří vědci je identifikovaly jako ruiny starověkého města. Jiní je považují za přírodní útvary. Jedním z badatelů pátrajících po původu jonagunské záhady je Masaaki Kimura, profesor geologie na japonské univerzitě v Rjúkjú a ředitel Asociace pro výzkum mořských věd a kulturního dědictví. Podle něj jsou struktury jednoznačně umělého původu a připomínají stavby z období Římské říše. Mezi rozvalinami rozpoznal palác, koloseum, triumfální oblouk i chrám. Se svými spolupracovníky objevil rovněž kamenné nástroje, zbraně, sochy, vytesané znaky a ornamenty. Dávné město prý zaniklo během velkého zemětřesení před třemi nebo čtyřmi tisíci lety.

Nacházejí se u ostrova Jonaguni ruiny starověkého města? "Podle konstrukce a rozmístění ruin muselo město vypadat jako starořímská města," prohlásil Kimura v rozhovoru pro New Tang Dynasty Television (NTDTV). "Vidím sochy, obdobu vítězného oblouku stojící nalevo od kolosea a chrám na návrší. Podle mého odhadu je přímo ve středu města situována struktura podobná paláci. Bylo také nalezeno mnoho stejně uspořádaných rozvalin chrámů, i když ne tak velkých jako je palác. Jsem si téměř jist, že tato záhadná civilizace zmizela kvůli tektonické deformaci Tichého oceánu."

Kimura věří, že po zániku města se začaly tradovat legendy o bájné zemi Mu. Původně stáří staveb odhadoval na 6 až 10 tisíc let:

"Vědecký závěr je ten, že rozvaliny jsou opravdu umělé. A institut japonských mořských geologů s tímto závěrem souhlasí," tvrdil profesor podle článku umístěném na serveru prefektury Okinawa. "Zjistili jsme, že zříceniny jsou staré minimálně 6 tisíc let. Můžeme přidat další 4 tisíce roků, když vezmeme v potaz časový úsek před tím, než se ponořily do vody... Za posledních 10 tisíc let se hladina oceánu zvýšila asi o 40 metrů. Je proto přirozené se domnívat, že starověká civilizace se nyní nachází hluboko pod vodou... Historici tvrdí, že takový důkaz nemůže být skutečný. Ale my jsme našli ruiny, takže by si je měli sami prohlédnout, nebo by měli alespoň studovat fakta, která jsem shromáždil."

Kritici ovšem namítají, že podmořské útvary jsou jen zvláštním seskupením skal a vznikly přírodními procesy, jako je vodní eroze nebo vulkanická činnost.


Nacházejí se u ostrova Jonaguni ruiny starověkého města?

Jonaguni s 1900 obyvateli je nezápadnějším ostrovem Japonska, od
Tchajwanu jej dělí 125 kilometrů. Struktura podobající se pyramidě
byla v moři nedaleko pobřeží objevena v roce 1985.

Zdroj: Ishigaki Times - Tourism Section



Krátký záznam NTDTV z 24. srpna 2007 (v anglickém jazyce) si můžete stáhnout zde (velikost 5,39 MB, délka 2:37 min, formát ram).

O jonagunské záhadě informoval i Český rozhlas - písemná zpráva, zvukový záznam (pořad Zrcadlo vysílaný 31.08.2007, velikost 17,6 MB, formát mp3).


Zpracováno podle:
- NTDTV.com (24.08.2007, An Ancient Submerged City off Japan’s Coast?)
- Podrobnosti.ua (27.08.2007, U beregov Japonii našli analog Atlantidy)
- Prefecture Okinawa (The True Value Of The Undersea Ruins)

zdroj: gnosis9.net

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

článek

AnjelikaPerlita,27. 12. 2011 13:01

Dobrý den, zajímavý článek o objevech v Číně jsem našla v časopise Panorama 21. století, číst můžete tady: http://cs.publero.com/titul/panorama-21-stoleti/1-12