Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kompletní sada medailí z prvního letošního Mistrovství Moravy

21. 1. 2020

V sobotu a neděli 18. - 19. ledna se v ostravské atletické hale konalo první letošní Mistrovství Moravy a Slezska, do Ostravy se sjeli vícebojaři a chodci. Hranická atletika měla zastoupení v obou disciplínách. V sobotu se představily tři vícebojařky a v neděli jeden chodec. A dařilo se jim skvěle, domů dovezli kompletní sadu medailí.

Ale pojďme postupně. Do víceboje žen nastoupily dvě hranické závodnice - Adéla Zdražilová a její trenérka Klára Úlehlová. Zdražilová cílila na překonání svého vlastního loňského oddílového rekordu (2826 b.). Bohužel hned první disciplína, 60 m překážek, tento plán zhatila. Naplno se projevila zrádnost překážek, kde jediná chyba většinou znamená konec. Zdražilová špatně naběhla na první překážku a už se to s ní vezlo, osudnou se jí stala čtvrtá překážka, na kterou se tak trochu namotala a upadla, do cíle sice doběhla, ale v čase 13,64 s, což znamenalo pouhých 185 bodů, oproti plánovaným zhruba 750 b. S trenérkou se ale rozhodly, že víceboj dokončí, jelikož si chtěla zaběhnout kvalitní osmistovku. A vzhledem k tomu, že v Ostravě startovaly mimo soutěž i české a slovenské vícebojařské reprezentantky, bylo jisté, že se poběží rychle.

Zdražilová tedy pokračovala výkonem 148 cm do výšky. A pak už následovaly jenom samé osobní rekordy. Ve své nejslabší disciplíně, vrhu koulí to bylo 6,70 m, ve skoku dalekém velmi pěkných 517 cm. Závěrečná osmistovka se nerozběhla až tak rychle, jak si Zdražilová myslela, o to větší úprk to byl ve druhé půlce. Zdražilová doběhla na druhém místě ve skvělém čase 2:20,09 min. a připsala si alespoň v jedné disciplíně cenný skalp českých reprezentantek. Pětiboj suverénně ovládla slovenská reprezentantka Lucia Vadlejch, která dokonce pokořila slovenský národní rekord. Zdražilová posbírala 2528 bodů a v hodnocení Mistrovství Moravy a Slezska obsadila druhé místo.

Věkem již veteránka Klára Úlehlová začala víceboj časem 10,38 s na překážkách, pokračovala výkonem 136 cm do výšky, v kouli předvedla výkon 8,15 m. Ztrátu oproti plánu zaznamenala v dálce, své tři pokusy vměstnala do pouhých osmi centimetrů, bohužel žádný z nich "neulétl", nejdelší měřil 443 cm. Závěrečnou osmistovku zaběhla za 2:39,19 min. Celkový bodový součet 2515 bodů znamenal třetí místo v hodnocení Mistrovství Moravy a Slezska. Za svým loňským osobním rekordem zaostala zhruba o 100 bodů.

Velmi pěkný víceboj složila v nabitém startovním poli dorostenka Veronika Svobodová. První osobní rekord zaznamenala hned na úvodních překážkách - 10,74 s. V následné výšce doufala v trochu lepší výkon než 145 cm (osobní rekord má 149 cm). V kouli (3 kg) si však posunula osobní rekord zhruba o metr na 8,45 m. Skvěle se jí dařilo v dálce, kde předvedla další "osobák" 464 cm. Její nejlepší disciplínou je závěrečná osmistovka, nebyl zde však nikdo, kdo by "půlku" rozběhl svižně, jak Svobodové vyhovuje. I z volněji rozběhnutého závodu však zaběhla slušný čas 2:31,51 min. Celkově poskládala 2712 bodů, což je nový oddílový rekord, v hodnocení Mistrovství Moravy a Slezska obsadila osmé místo.

V neděli na Mistrovství Moravy a Slezska v chůzi se představil jediný hranický zástupce, Rostislav Kolář. O to více byl vidět. V pětikilometrovém závodě mužů (šli dohromady s dorostenci a juniory) patřil mezi favority a také to od začátku potvrzoval. Zavěsil se za brněnského Alexandra Malysu, který závod zahájil velmi svižně. Malysa zhruba v polovině závodu odstoupil pro bolest kolene, Kolář pokračoval v nastoleném tempu, následně se na něj dotáhl talentovaný dorostenec Adam Zajíček z Atletiky Poruby a spolu se pak pravidelně střídali v udávání tempa. Dvě kola před cílem si Kolář utvořil menší náskok, který až do cíle udržel. V cíli se radoval nejen ze zisku titulu Mistr Moravy a Slezska, ale především z dosaženého času 22:28,33 min, což je nejen téměř o minutu osobní i oddílový rekord, ale také druhé místo v průběžných celorepublikových tabulkách.

Výsledky

Fotky z víceboje

Fotky z chůze