Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kuchařka

22. 2. 2009
ZARUČEŃE PRAVÉ PILULKY ZE SUŠENÝCH ŽAB
 Obrazek  Podle kvestora Neviditelné Univerzity zní recept takto: "Lžíci! Dejte to Rudíkovi! Vás neberu, pane, to tedy v žádném případě, protože máte prsty pod opaskem, nebo ať se nejmenuju Postelvoz! Dám si dva plátky, jestli mohu!" Po zvážení jeho slov nám arcikancléř NU, pan Vzoromil Výsměšek, řekl: "Krátce potom, co jsem nastoupil na Univerzitu jako arcikancléř, jsem pochopil, že kvestor je šílený jako kubistická malířka v přechodu a žádný z mých pokusů jak ho z onoho stavu dostat (například za pomoci praktických žertíků a podobně), nezabíral. Pak Rozšafín Ctibum, jeden z našich mladších mágů, který se zabývá moderními metodami magie, narazil při jednom z výzkumů na starý recept, v němž se uvádělo, že kůže některých druhů exotických žab způsobuje halucinace a došel k názoru, že kdyby se nám podařilo izolovat onu aktivní látku a mírně ji modifikovat, bylo by možné přivodit kvestorovi halucinogenní stav, v němž by se domníval, že je zcela příčetný. Ten mládenec má skutečně neobyčejnou představivost. Zatím to funguje a pokud kvestor nezapomene brát své pilulky, chová se náš kvestor, samozřejmě podle měřítek našeho ústavu, jako zcela normální muž. ( Vydavatelova poznámka: Z následujícího předpisu jsme vynechali látku extrahovanou z kůže žab, protože kdybychom to neudělali, podporovali bychom :
   1.) krutost vůči žabám
   2.) epidemii sebevražedné příčetnosti mezi čtenáři ).

  • 0 žab
  • bílek jednoho malého vejce
  • 30 g prosátého cukru na polevu
  • 1 vrchovatou lžičku mleté skořice
  • 1 lžičku rumové tresti (sic!)
  • 1 lžičku zelené potravinářské barvy

   Opatrně vezměte žádnou žábu a neusušte ji. Bílek ušlehejte na tuhý sníh. Postupně do něj vmíchejte cukr - používejte dřevěnou lžíci. Prosejte skořici, přidejte rumovou tresť a barvivo a dobře umíchejte. Pak přidejte tolik ze zbývajícího cukru, abyste dostali hmotu, která se vám při doteku nelepí na prsty. Vyložte pečící plech voskovým papírem, vyválejte z hmoty kuličky velikosti hrachu, rozložte je na plech a nechte asi osm hodin schnout. Berte, když máte dojem, že už je na vás svět příliš, nebo když vám to poradí vnitřní hlasy.

JAHODOVÝ KLÁTIL
   "Jak bych vám ho jen popsala? Je růžový a klátí se. Spousta smíchu, zvláště ve větších společnostech. Můžete ho samozřejmě podávat i v míse, ale každý bude vědět, že to děláte špatně."

   Na 4 - 6 Klátilů (podle velikosti použitých forem - sklenic) :
  • 2-3 sáčky želatiny nebo rostlinné náhrady
  • 300 ml vařící vody
  • 250 g jahod
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 2 (nebo dle chuti) polévkové lžíce prosátého cukru
  • jahodová zmrzlina
  • 4 větší úzké sklenice na šampaňské, tzv. flétny
   Vydavatelova poznámka:
   Mnohem lépe připravíte pokrm s mixerem. Dohodli jsme se na skleničkách na šampaňské, protože formy, kterým evidentně dává přednost paní Oggová jsou... jaksi nedostupné. Tedy . . . v obchodech je prostě nevidíte. No, rozhodně ne v obchodech na Hlavní ulici, že . . . Ne tedy na naší Hlavní ulici!

   Rozpustíme želatinu ve vodě podle předpisu na sáčku a necháme asi 10-15 minut vychladnout. Zatím opláchneme a očistíme jahody, rozřízneme je napůl a vložíme do mísy nebo jiné nádoby vhodné k míchání. Přidáme většinu šlehačky - trochu si ponechte na dozdobení - a cukr. S použitím mixeru vše rozšleháme do konzistence mléčného kokteilu. Nemáme-li k dispozici mixer, mačkáme mačkadlem na brambory, až je směs hladká.
   Když želatina vychladla, promícháme ji pečlivě s jahodovou směsí a nalejeme do skleniček na šampaňské. Chladíme dvě hodiny (nebo dokud neztuhne).
   Nakonec opatrně vyjmeme Klátily ze sklenic (použijte delší nůž s kulatou špičkou nebo něco podobného) a položíme na talíř. Podáváme ve vzpřímené poloze, u základny zdobíme nějakým tím kopečkem nebo dvěma jahodové zmrzliny, umístěnými jak uznáme za vhodné, a troškou šlehačky."