Jdi na obsah Jdi na menu
 


http://www.erlink.cz/klik/V2decQdv

 

 převzato z : http://mesta.obce.cz/zsu/vyhledat-16714.htm

                                                Z historie obce  Tisem

  Kronika

 

            Kronika obce Tisem je psána od roku 1923. První kronikář se však  svými zápisy vrací zpět až do roku 1893, kdy přišel do obce jako správce školy a učitel a do roku 1903, kdy se Tisem stala odloučením od politické obce Tvoršovice samostatnou obcí

            Prvním kronikářem byl stanoven v červenci 1923 správce školy a učitel Hynek Táborský, narozený roku 1860. Velmi pečlivě a věrně zapsal historii obce od roku 1893 a všechny důležité události až do roku 1924. Zachytil i počátky Tismi jako samostatné obce v roce 1903. V roce 1924 odešel do výslužby a odstěhoval se. 

            Poté nebyl pět let kronikář, až v dubnu 1929 je stanoven kronikářem pan Antonín Štverák, opět správce školy a učitel.Vrátil se do roku 1927 a i když byl kronikářem pouze šest měsíců, udělal pro historii obce takový kus práce, že je až neuvěřitelné jak to mohl dokázat.Popsal historii obce, tvrze Chvojna, zříceniny hradu Kožlí a každého z tehdy stojících stavení v obci. Jeho práci pro seznámení se s historií obce nelze docenit. 

            Po jeho odchodu v říjnu roku 1929 je ustanoven kronikářem opět správce školy a učitel pan Jaroslav Kudrna. Byl zde jen krátce a zapsal události let 1929 – 1930. 

            V červenci 1930 je vystřídán ve funkci učitele i kronikáře panem Antonínem Hrmou, řídícím učitelem v Tismi. Tento psal kroniku plných deset let až do 30.4. 1940. Zaznamenal události v době hospodářské krize, Mnichova a počátku okupace republiky německou armádou stručně, ale obsažně. 

            Z kroniky nelze zjistit kdo psal tuto v letech 1939 až do roku 1945. Události těchto let, zejména obsazení obce německou armádou, vystěhování obyvatel a zřízení  SS-Hoffu Tisem, vystěhování Neveklovska a zřízení cvičiště vojsk SS v tomto prostoru však v kronice zaznamenány jsou. Možná si někdo vzpomene, kdo psal tyto zápisy. 

            Od 11. května 1945 pokračují zápisy v kronice stručnými odkazy na léta 1945 až 1953. Stručně je zde popsáno období února 1948, elektrifikace obce, začátky stavby vodovodu a další. Zvláště pak je zde zaznamenáno období kolektivizace, zakládání JZD v Tismi a co vše s tím souviselo. Opět není známo kdo tyto roky zapisoval. 

            Od roku 1953 zapisuje události v obci pan Jan Novotný z čp. 51 a tento vede kroniku až do roku 1963 a jeho poslední zápis je z 1.7.1963.Popisuje podrobně léta kolektivizace zemědělství, založení JZD, jeho zánik a ustavení farmy Státních statků i práci tehdejšího Místního národního výboru v Tismi. Od 1.7.1963 není kronika psána,ani zpětně dopsána. 

            V květnu se vedení kroniky ujímá pan František Škubal z čp. 30 později čp.70. Ten pak je kronikářem plných 26 roků. Díky jemu a jeho paměti se do kroniky dostávají i různé příběhy a historky z minulosti obce. Prožil léta první republiky, okupaci, kdy byl nuceně nasazen na práci v Německu a jako pamětník znal život obce do všech podrobností. On sám byl vlastně živou kronikou obce, kterou přenesl na papír a věnoval nám všem. Dokázal události popsat formou, která se velmi pěkně čte a dokáže čtenáře zaujmout. Dal si práci se získáváním informací a statistických údajů. Lze bez nadsázky říci, že nikdo pro kroniku obce neudělal víc než on. Nechyběl na žádné brigádě či akci, kde se ve chvílích odpočinku vzpomínalo na minulost obce, život obce i jejich obyvatel. Kroniku poctivě a pečlivě vedl až do 27.12 1994, do dne jeho úmrtí.

            V září 1996 je vedením kroniky pověřen Miroslav Hruška z čp. 75. Vrací se zpětně k roku 1995 a 1996 a stručně doplňuje události těchto let. Má ztíženou práci tím, že není zdejším rodákem ani pamětníkem a do obce přišel v roce 1980. Kroniku obce vede do současné doby. 

            Toto je stručná historie kroniky obce Tisem, zachycující život obce od roku 1893 až do současnosti.