Pro nemalé množství jedinců je představa, že budou muset mluvit před publikem, doslova noční můrou. Mít trému je ale normální, jde o zdravou stresovou reakci těla, které se připravuje na nějaký výkon. Následující řádky vám ji pomohou zvládnout a dobře se prezentovat.

Prozkoumejte terén

Pokud se bude prezentace odehrávat v místnosti, kterou neznáte, jděte tam předem. Ne, není to divné! Podruhé už se na tomtéž místě budete díky této aklimatizaci cítit jistěji. Kromě toho zjistíte, jaká je tam akustika. Jestli musíte mluvit hlasitěji, aby všichni slyšeli, nebo se hlas nese dobře a není nutné tlačit na hlasivky. Klidně si za tímto účelem vezměte s sebou kolegyni nebo spolužačku, kterou usadíte do poslední lavice.

Papír dejte do sběru

K přípravě patří i to, že si vyzkoušíte, jak dlouho budete mluvit. Zkuste si to doma a zapněte si k tomu stopky. Abyste nepřetahovali vymezený čas, nezdržovali a nenudili. Pozor – nečíst z papíru! To je nejlepší cesta k tomu, aby vás nikdo neposlouchal. Při čtení máme totiž sklon hovořit monotónněji. Nikdo neříká, že nemůžete mít v ruce papír! Můžete – ale nepište si na něj přednášku slovo od slova, lépe vám poslouží pár stručných bodů, kterých se budete držet. Občas nakouknete, ujistíte se, že jste na nic nezapomněli… Pokud o tématu víte dost, ‚boďák‘ vám stačí. Pokud ne, upřímně řečeno, nemáte před publikem co dělat.

Oblečte se seriózně

Také si předem vyberte vhodné oblečení. Nic vyzývavého, upnutého ani plandavého, nic přehnaně pestrého. Vyzkoušejte si oblečení v klidu domova, abyste měli jistotu, že nemáte krátké kalhoty, že se vám při pohybu nevyhrnuje sukně nebo nepadá ramínko. To by vám totiž při prezentaci na jistotě pochopitelně nepřidalo. Vaše oblečení navíc na sebe nesmí poutat pozornost. Posluchači mají být soustředěni na vás, a ne na to, co máte na sobě, nebo na vaše odhalené partie (tady máme jiný cíl než při zkoušce na škole). Ideální je stav, kdy si posluchači vůbec nevšimnou, v čem jste jim vlastně tu úžasnou řeč přednesla.

Stoj rozkročný, zvaný tramvajový

Klepou se vám kolena? Řešení je prosté. Postavte se tak, jako to děláte v tramvaji a v metru. Nohy trochu od sebe, propnuté, abyste udrželi balanc v zatáčkách… Stejný postoj zpevní vaše tělo i před posluchači. Když k tomu narovnáte záda a vypnete hruď, bude z vás vyzařovat jistota odborníka.

Zvládněte třas

S třasem rukou je to složitější – nelze ho totiž vyřešit založením paží na hrudi. Třást by se možná přestaly, ale na publikum byste působila nadřazeně a nepřístupně (nalistujte článek o neverbální komunikaci v čísle 6). Zaměstnejte ruce jinak – nejlépe promítáním připravené powerpointové prezentace. Pořiďte si laserové ukazovátko, dá se sehnat už od tří set korun. Vaše ruka bude mít co držet a nebude se volně klepat podél těla.

Moc negestikulujte, ale taky nestůjte jako prkno

Jestliže gestikulujete, čiňte tak s mírou. Odborníci tvrdí, že gestikulace by měla probíhat v prostoru od pasu nahoru. Níže gestikulují údajně pouze introverti, a to by pro vás a váš proslov nebyla dobrá vizitka. Také ze stálého stoje spojného je zřejmé, že se necítíte ve své kůži. Pohyb vašeho těla musí být přirozený.

Nehleďte do dáli

Celou dobu kontrolujte reakce publika. Vyberte si jednu osobu, k níž budete celou dobu promlouvat, abyste se nedívali kamsi do dáli z okna a mohli sledovat, jestli vzbuzujete zájem, nesouhlas a podobně. Pozor, nevybírejte si kamarádku! (Rozhihňaná přednášející je horší než němá přednášející.)

Co a kdy říkat

Začít můžete příběhem, týkajícím se tématu (!), tím nejlépe získáte pozornost. Pozor na vtipy – to, co vám připadá vtipné, může váš šéf odsoudit jako nejapné. Klidně si naopak s mírou vypomáhejte řečnickými otázkami nebo i přímými otázkami mířenými do publika. Na závěr nezapomeňte ponechat prostor pro dotazy. A poděkujte za pozornost. Ne strojeně, přirozeně: „Děkuji vám za pozornost.“ Tak. To stačí. Jestli se vám to povedlo, gratulujeme. V případě, že cítíte jisté rezervy, trénujte a trénujte. Žádný učený z nebe nespadl. Pokud netrpíte sociální fobií, dříve nebo později budete řečnická hvězda.

Text: Lucie Truhelková
Foto: Isifa