Jdi na obsah Jdi na menu

Všeobecné rady

G056.gif

Pro zdárný růst... 

Co nejdříve po zakoupení rostliny, by měla následovat výsadba   na určené místo a vydatná zálivka. Je třeba, aby se provlhčil veškerý substrát z kontejneru i okolní původní zem. Rostliny, které se nevysazují ihned, by měly být pravidelně zalévány, v letním období každý den. Měly by být uskladněny na stinném místě, není  možné je uchovávat v zavřeném autě na slunci.  Rostliny jsou živé a to je nutné mít vždy na paměti.

Bez vody není života...

KOMPOST

Bezesporu neoddělitelnou součástí každé zahrady, je v poslední době velmi opomíjený, kompost. O tom, co je kompost a jakou funkci v  zahradě plní, bylo napsáno mnoho. Tedy jednou větou řečeno - to, co zahrada vyprodukuje v podobě odpadu, by měla dostat zpět v podobě výživného kompostu pro svůj další vitální život. 

duo-skalnicky6.jpg            

Při  výběru rostlin na inzerát, nebo přes internet, je nutné patřičné obezřetnosti. Každý prodejce by měl uvést u každé nabízené rostliny kromě ceny, také aktuální výšku, šířku, stáří, velikost kontejnéru atd. Aby nedocházelo k pozdějšímu zklamání, je nutné znát vitalitu rostliny a hustotu kořenového systému. To lze jen při osobním odběru, který v našem zahradnictví upřednostňujeme. Přejeme hodně radostných chvil s pěknými rostlinami  

                                                                                                                                     ww5.jpg

Několik rad pro úspěšnost vitálního růstu thují na živé ploty.

V posledních letech k nám čím dál častěji přicházejí zákazníci - zahrádkáři pro radu, jakou chorobou trpí jejich živý plot z "tují", anebo proč prosychá. Přinesou si postiženou větvičku, anebo, pokud to máme blízko, zajedeme se podívat a zjistit příčinu. Ve všech případech se jednalo o nevhodný výběr "tují" na živé ploty vypěstované v zahraničí a prodávané v nadnárodních českých zahr.centrech. Tato skutečnost nás donutila napsat několik rad k opatrnosti při výběru rostlin. 

Vybíráme zaručeně otužilé rostliny určené k výsadbě především živých plotů. V těchto místech bývá většinou  průvan a proto nejsou v našich podmínkách vhodné k výsadbě cypřiše - Chamaecyparys a Zerav východní - Thuja orientalis. Nejvhodnější jsou Zerav západní - Thuja occidentalis -  v různých kultivarech. Při koupi je nutné dávat pozor, aby nedošlo k  záměně rostlin, ať už úmyslně nepoctivých prodejců, nebo neúmyslně, neznalých prodejců. Rostliny je nutné pořizovat pouze v těch zahradnictvích, kde byly vypěstovány. Aby nedošlo k pozdějšímu zklamání, je nutné nenechat se zmást v nezahradnických prodejnách příliš nízkými cenami  v kterých se skrývá také příliš nízká úspěšnost ujmutí, způsobená mnohdy krutými přepravními podmínkami a velmi dlouhou časovou prodlevou ze zahradnictví ke konečnému zákazníkovi.  Místo, kam se mají rostliny vysázet, by bylo ideální mít předem připraveno, to znamená, aby bylo alespoň 40 cm do hloubky a 60 cm do šířky důkladně prokypřeno a důkladně předem prolito vodou. Zakrytí mulčovací fólií a zasypání kůrou je vhodné - neprorůstá plevel a zem nevysychá. Rostliny vypěstované v květináčích - nebo-li v kontejnerech se nechají přesazovat od jara do podzimu kdykoliv - po přesazení je nutné v suchých dnech pohlídat zhruba 14 dní zálivku. Jak jsme na těchto stránkách již dříve uvedli - je nutné, aby byly rostliny co nejkratší dobu v autě.  Zejména v zaparkovaném autě na slunci dochází k velmi vysokým teplotám a rostliny tak mohou být s největší pravděpodobností nenávratně poškozeny. Na závěr bychom chtěli podotknout, že nezavrhujeme pěstování cypřišů nebo zeravů východních, některé kultivary jsou velice pěkné, avšak v našich podmínkách Vysočiny je nutné najít pro ně chráněnější místo - nejsou vhodné na živý plot, anebo tam, kde je zahrádka umístěna poblíž vody.    ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------