Jdi na obsah Jdi na menu
 


Antoine de Saint-Exupéry: Citadela

8. 7. 2007


"Citadelo, vystavím tě v srdci člověka."


Byl jsem až příliš často sv
ědkem, jak se dal soucit nepravou cestou. Ale my, kdo vládneme lidem, jsme se naučili zpytovat jejich srdce a věnovat pozornost jen tomu, co si jí opravdu zaslouží. Odmítám cítit lítost nad okázalými bolestmi, jež trápí srdce žen, a stejně tak nad umírajícími, a stejné tak nad mrtvými. A vím proč. V jedné době mého mládí ve mně probouzeli soucit žebráci a jejich vředy. Najímal jsem pro ně ranhojiče a nakupoval balzámy. Karavany mi přivážely z jednoho ostrova zlaté masti, po nichž kůže znovu přirůstá k masu. To všechno až do dne, kdy jsem pochopil, že si na svém zápachu zakládají jako na vzácném přepychu, kdy jsem je přistihl, jak se škrabou a pomazávají lejnem, jako by hnojili zemi, aby z ní vydobyli purpurový květ. Chlubili se jeden druhému svou hnilobou, byli pyšní na almužny, které dostali, neboť ten, kdo vydělal nejvíc, připadal sám sobě jako velekněz, vystavující tu nejkrásnější modlu. Pokud svolili poradit se s mým lékařem, pak jen v naději, že ho ohromí morovým zápachem a velikostí svého vředu. Mávali svými pahýly, aby si vydobyli místo na světě. A přijímali léčbu jako poctu, polichoceně si nechávali čistit a omývat údy, ale sotvaže nemoc zmizela, připadali si náhle bezvýznamní a jaksi zbyteční, neboť už svým tělem nic neživili. A první jejich starostí bylo, vzkřísit znovu vřed, který z nich žil. A vyšňořeni opět nemocí, vítězoslavní a marniví se vraceli s miskou v ruce zpátky na cestu karavan, aby tu ve jménu svého nečistého boha vydírali pocestné

 

Zažil jsem, jak ženy oplakávaly padlé bojovníky. Ale to jsme je oklamali my sami! Víš přece, s jakou slávou a hlukem se navracejí ti, kdo přežili, jak vykřikují o svých úspěších a jako důkaz nebezpečí, které podstoupili, přinášejí smrt těch druhých, smrt, které říkají strašlivá, protože mohla potkat je.

 

Ano, viděl jsem, jak lidé před smrtí utíkali, už předem zděšeni tím setkáním. Avšak neklamte se, nikdy jsem neviděl, že by propadl hrůze ten, kdo umírá.

 

Protože ani zrcadlo nic neobsahuje a obrazy, jimiž se naplní, jsou bez váhy i trvalosti. Protože jako solné jezero, i zrcadlo někdy spaluje oči.

 

Myslí, že jdou, a zatím už jsou přilepeni k té světelné pasti, myslí, že žijí, a zatím už je pohltila věčnost.

 

Představ si svatební hostinu, když hosté i milenci odejdou.


Za svítání vyvstane nepořádek, který tu zanechali. Rozbité džbány, převržené stoly, vyhaslý oheň, na všem je ustrnulý otisk zmatku. Ale z těch známek,“ řekl, „se o lásce nic nedozvíš.
Když bude nevzdělanec převracet v rukou korán a potěžkávat ho, prohlížet kresbu písmen a zlato iluminací, nikdy tím nezachytí podstatné. Protože podstatným tu není nicotný předmět, nýbrž božská moudrost. Tak jako není na svíci podstatný vosk, který zanechává stopu, nýbrž světlo.“ Protože jsem se však roztřásl při pohledu na ty zbytky božího hodování na širé, pusté rovině, podobné dávným obětním stolům, otec dodal:
„To, co má význam, nelze v popelu vidět. Už se nad těmi mrtvolami nezdržuj, Není tady nic jiného, než povozy navěky uvízlé v blátě, protože neměly vůdce.“

 

Zpitá večerní modlitbou spolu s ostatní vsí, dovolávala se svým nářkem věčností domova.

 

„Uvidíš, jak budou večer pod stany reptat a vyčítat mi krutost,“ řekl otec. „Já jim však každý pokus o vzpouru tvrdě zarazím. Já člověka kuji.“

 

Neboť tak jako o stromu, ani o člověku se nic nedozvíš, pokud ho rozložíš v jeho trvání a rozdělíš v jeho různosti.

 
A tak jsem pochopil, že ani utrpení, ani smrt v lůně božím, dokonce ani žal nad mrtvými nejsou z vrcholku nejvyšší věže citadely k politování. Neboť když uctíváme něčí památku, pak ten, kdo odešel, je přítomnější a mocnější než živý. A pochopil jsem lidskou úzkost a zželelo se mi lidí.

 

Zakazuji se ptát: neboť vím, že není odpovědi, jež by uhasila žízeň. Kdo se ptá, hledá především propast.


Proto také uzavírám ženu do manželství a cizoložnou manželku dávám kamenovat. Chápu zajisté její žízeň a vím, jak veliká je přítomnost, které se dovolává. Umím v ní číst, když stojí večer, v době otevřené zázrakům, opřená na terase, ze všech stran obklopená širým obzorem a vydaná mukám své něhy jako osamělému katu.

 

Kdo kolem lásky rád jen krouží, ten nikdy nezažije skutečné setkání ...

 

Poznal jsem totiž, že člověk je zcela podoben citadele. Rozboří zdi, aby dosáhl svobody, ale zbude z něho jen stržená a hvězdám otevřená pevnost. A vyvstane úzkost z nebytí.

 

Citadelo, vystavím tě v srdci člověka.

 

Děsí mne, když se Bůh hýbe. Jen ať zas usedne nehybný na věčnosti! Neboť je čas geneze, ale je také čas, šťastný čas, zvyku!

 

Mýlí se nevěřící, když se nám smějí a domnívají se, že dosáhnou hmatatelných bohatství tam, kde jich není. Neboť když touží mít stádo, pak je to z pýchy. A radosti pýchy už samy rozhodně nejsou hmatatelné.

 

A jeden pokoj byl prázdný a nikdo nikdy neodhalil, k čemu je --- a možná k ničemu, jen k tomu, aby upozornil, že existuje tajemství, a že nikdy nelze všechno proniknout.

 

Protože palác může být půdou poezie. Jakou však napsat báseň nad nicotnou hrou v kostky?

 

Nastoluji znovu řád tam, kam se lidé nakupili jako vody, vody, které se rozlily v močál. Spínám oblouky klenby. Na dnešním bezpráví buduji zítřejší spravedlnost. Znovu vytyčuji směry tam, kde se každý uvelebil na místě a nazývá to zahnívání štěstím. Pohrdám hnijícími vodami takové spravedlnosti a přináším svobodu pro člověka, zrozeného z krásné nespravedlnosti. Takto zušlechťuji říši.

 

A jeho oběti začnou dům bourat, protože už ho nepoznávají. Tak lidé promrhají to nejvzácnější, co mají: smysl věcí. A připadají si báječní, když o svátcích nedodržují zvyky, když zrazují své tradice a slaví nepřítele. Jistěže při té svatokrádeži v nitru přece jen cosi pociťují. Pokud je to ještě svatokrádež. Pokud je to ještě vzpoura proti čemusi, co na ně vyvíjí určitý tlak. A žijí z toho, že jejich nepřítel ještě dýchá. Stín zákonů jim dosud vadí natolik, aby měli pocit, že jsou proti zákonům. Brzy však zmizí i stín. A oni už potom nepocítí vůbec nic, protože zapomněli i na to, jak chutná vítězství. A zívají. Proměnili palác v tržiště, ale když vyprchala radost z toho, že tady mohou hulvátsky dupat, nevědí náhle, co na tom tržišti dělají. A začnou neurčitě snít o stavbě domu s tisíci dveřmi, se závěsy, jež kloužou po ramenech, s lenivými předpokoji. A dokonce sní i o tajné místnosti, která by vtiskla tajemství celému obydlí. A nevědomky, protože už na něj zapomněli, oplakávají otcův palác, kde měl každý krok smysl.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

vavada

(Revbloca, 23. 8. 2022 15:18)

бездепозитные бонусы vavada

Так можно протестировать видеослоты и выстроить свою собственную тактику перед игрой на деньги.В завершении необходимо согласиться с правилами онлайн ресурса и подтвердить создание аккаунта.Если официальный Вавада заблокирован, всегда можно воспользоваться зеркалами, перечень которых расположен выше.Официальный сайт казино Вавада онлайн предлагает поучаствовать в розыгрыше лотереи.

Таможенное оформление при ввозе товаров

(neag, 21. 8. 2022 23:18)

С транспортной компанией ООО «ВЭД ЛАЙН» вы сможете отыскать к тому же купить товар в Китае с отгрузкой под ключ https://ved-line.ru Наши менеджеры когда угодно готовы дать консультацию Вам по каждому вопросу, соотносящийся к купле продукции в Китае.

тонировка купить

(Antonioawi, 9. 8. 2022 14:51)

Доброго времени суток дамы и господа!
Предлагаем Вашему вниманию высококачественные профессиональные плёнки. Наша организация"ООО Защитные плёнки" работает 15 лет на рынке этой продукции в Беларуси. С древних лет известно выражение, «наш дом – наша крепость», и в наши дни разработано множества вариантов защиты имущества. Защитная плёнка для окон внесёт свой вклад в обеспечение вашей безопасности. Самоклеющаяся пленка для стекла особенно востребована тем людям, чьи квартиры находятся на первых этажах, а также она подходит стеклянным витрин и перегородкам. Впервые такое изобретение появилось в США, в 60-х годах. С каждым годом противоударные покрытия становятся крепче, надёжнее и красивее. На них начали наносить рисунки, напылять различные компоненты – теперь они не только придают безосколочность окну, но и делают их красивыми и оригинальными.
Более подробная информация размещена https://drive.google.com/file/d/1InniZTJn0UKaO9qp8AMrkpf0ykv3rq9m/view?usp=sharing
С уважением,коллектив "ООО Защитные плёнки".

бронепленка купить

(Antoniodbe, 7. 8. 2022 22:02)

Здравствуйте господа!
Предлагаем Вашему вниманию высококачественные профессиональные плёнки. Наша организация"ООО Защитные плёнки" работает 15 лет на рынке этой продукции в Беларуси. Дизайнерам, производителям стеклопакетов, мебели и дверей для применения своей продукции в офисах, квартирах и коттеджах мы предлагаем установку декоративной пленки. Проектные и строительные организации для осуществления смелых архитектурных решений могут использовать предложенную нами на выбор тонировочную пленку. Матовые пленки различной цветовой гаммы, установленные в межоконном пространстве, придадут зданию или сооружению неповторимый индивидуальный стиль. Пленки зеркальные оградят посетителей кафе и магазинов или сотрудников офисов на нижних этажах от ненужных глаз.
Более подробная информация размещена https://drive.google.com/file/d/1InniZTJn0UKaO9qp8AMrkpf0ykv3rq9m/view?usp=sharing
С уважением,коллектив "ООО Защитные плёнки".

скважина на воду стоимость

(Antonioren, 6. 8. 2022 3:27)

Здравствуйте товарищи!Предлагаем Вашему вниманию замечательный сайт для заказа бурения скважин на воду. Более подробная информация размещена тут https://drive.google.com/file/d/1KD36YBnyvAiCNO7PWTPyQKhxn8SpPWlg/view?usp=sharing
Заказывайте скважину для воды в ЕВРОБУРСЕРВИС – получите доступ к экологически чистой природной воде по самым выгодным в Минске ценам! Создать полноценную скважину в Минской области, бесперебойно поставляющую вам воду, — означает не только пробурить ее, но и обустроить. А зачастую – также и установить очистное оборудование, которое соответствовало бы вашим требованиям к чистоте воды. Мы выполняем полный цикл работ — от бурения грунта до подачи чистой питьевой воды на несколько домов. Важный промежуточный этап — это обустройство скважины, т.е. установка и отладка рабочего оборудования. После бурения обустройство включает работы: монтаж насоса в скважину, благоустройство скважины снаружи (установка кессона или скважинного адаптера); земельные работы и разводка трубопровода до пользователя (пользователей); установка необходимой автоматики дома или в кессоне.
Увидимся!

Доставка и таможенное оформление

(neag, 28. 7. 2022 0:30)

Таможенное оформление товаров - это процедуры, которые ведутся при транспортировке товаров через таможенную границу. В служебных документах России и Таможенного Союза он именуется таможенным оформлением, а неофициально «растаможка». Проведение этой процедуры совершается при переходе таможенной границы товарами, как ввозимыми на территорию России, так и отвозимыми в обратном направлении. Под требование таможенного оформления https://ved-line.ru подпадает в полном объеме товарная партия, ввезенная и вывозимая за пределы стран ЕАЭС. После выполнения процессов таможенного декларирования передвижение товаров через границу является по праву законным и дает возможность легально осуществлять с ними такие действия, как транспортировка, продажа и другие операции. Так как таможенные процедуры довольно глубокие и подразумевают множество тонкостей, то чаще всего владельцы грузов занимаются оформлением не собственными силами, а пользуются услугами таможенных декларантов. Перед проведением декларирования в Таможенную службу представляется целый перечень документов включающий в себя контракт, счет от инопартнера, дополнительные соглашения к договору , которые указывают происхождение товаров, физические характеристики, условия поставки инкотермс и стоимость.

tanie noclegi w okolicach augustowa

(HusajnWeemaMot, 15. 7. 2022 19:58)

prywatne noclegi w krakowie https://www.pokoje-w-augustowie.online
noclegi narewka podlaskie https://www.pokoje-w-augustowie.online/grdek-noclegi-podlaskie

noclegi hel olx

(HusajnWeemaMot, 12. 7. 2022 0:57)

pokoje w Augustowie https://www.pokoje-w-augustowie.online
zarzecze augustow noclegi https://www.pokoje-w-augustowie.online/paac-podlaskie-noclegi

штукатурные станции москва

(Josephdenna, 10. 7. 2022 16:51)



<img src="https://промокод-херб.рф/wp-content/uploads/2022/06/PetNaturalsofVermont_0607_002ru-ru-1024x165.jpg">



Source:

- https://xn----btbhfwlnbbfli7d.xn--p1ai/%d1%81%d0%ba%d0%b8%d0%b4%d0%ba%d0%b8-%d0%b8-%d0%b0%d0%ba%d1%86%d0%b8%d0%b8-%d0%bd%d0%b0-%d0%b0%d0%b9%d1%85%d0%b5%d1%80%d0%b1/

порно без регистрации

(vasysa, 6. 7. 2022 4:37)

noclegi bon turystyczny krynica morska

(DacWeemaMot, 5. 7. 2022 0:10)

pokoje w Augustowie https://www.pokoje-w-augustowie.online
augustow noclegi ul kasztanowa https://www.pokoje-w-augustowie.online/noclegi-sokka-podlaskie

как увеличить глаза с помощью макияжа

(TylerLom, 4. 7. 2022 10:52)

увеличить глаза макияжем пошагово
https://lorenzo3073o.blog5.net/52822418/как-визуально-увеличить-глаза-макияжем-Секреты
https://julius0741g.anchor-blog.com/12425337/Смарт-трик-макияж-увеличивающий-глаза-что-никто-не-обсуждает-вопрос
https://mario7417y.wssblogs.com/12413870/Факты-о-как-увеличить-глаза-с-помощью-карандаша-фото-Показали
https://arthur0841b.nizarblog.com/12463412/5-простых-фактов-о-как-увеличить-глаза-с-помощью-карандаша-фото-Описываемые
https://cody2185l.tokka-blog.com/12501927/Малоизвестные-факты-о-как-увеличить-глаза-с-помощью-макияжа

займы онлайн на яндекс деньги

(Curtiskeecy, 23. 6. 2022 0:09)

Займ на Яндекс деньги - пошаговая инструкция. Условия микрозайма на Яндекс деньги. Как срочно оформить займ без отказа онлайн.

Source:

- https://zaym-yandex-dengi.com
Tags:
займы онлайн на яндекс деньги

Доставка из китая таможенное оформление

(weabs, 18. 6. 2022 9:45)

Таможенный декларант «ВЭД ЛАЙН» https://ved-line.ru это товары оптом на любой вкус, доставляемые из КНР в Россию хорошего качества и по самым хорошим ценам. С нами вы сумеете быстро найти на деле разные товары и закупить как небольшим так и большим объемом заинтересовавшую вас продукцию по стоимости производителя. Обратившись к нам, вы можете быть уверены, что получите всеобъемлющую услугу в выборе и заказе необходимых вам товаров. Мы гарантируем их привоз точно к договоренному сроку. Рынок КНР сегодня обладает большой доступностью, товары производимые в Китае, составляют реальную конкуренцию не только малоизвестным разработчикам, но и известным торговым маркам. Совершенно не так давно в мысли любого обывателя земли, товары произведенные в Китае считались легким ширпотребом, но за последние несколько лет ситуация изменилась. Поднебесная сейчас считается очевидным фаворитом по изготовлению продукции широкого потребления, на предприятиях поднебесной изготавливают буквально все от всякой сувенирной продукции и товаров для дома, до суперсовременной электроники.

caxino casino bonus codes

(belleWoory , 10. 6. 2022 0:39)

https://learn.acloud.guru/profile/brooke-pacheco
https://pawoo.net/web/statuses/108436662313037215

superior casino
online slots bonus ohne einzahlung
casino online ohne einzahlung bonus

noclegi nad morzem olx

(PkudWeemaMot, 9. 6. 2022 11:07)

https://www.wakacjejeziorohancza.online
pokoje augustow https://www.wakacjejeziorohancza.online/podlaskie-nad-noclegi-noclegi-bugiem-mielnik-podlaskie

Ебусь во все дыры, телки с буферами

(Denisarzf, 4. 6. 2022 11:38)

Здравствуйте. Друзья!
Наша компания предоставялет интим услуги, лучшие телки с буферами, голые письки, отборная порнушка, анал, лесбиянки, все на нашем сайте.
Наша сайт - https://remont-f.ru/

Заходи и дрочи по полной !!!

скважина под воду цена в области

(Antonionpo, 2. 6. 2022 10:14)

Здравствуйте товарищи!Предлагаем Вашему вниманию интересный сайт для заказа бурения скважин на воду. Более подробная информация размещена тут https://drive.google.com/file/d/1KD36YBnyvAiCNO7PWTPyQKhxn8SpPWlg/view?usp=sharing
Заказывайте скважину для воды в ЕВРОБУРСЕРВИС – получите доступ к экологически чистой природной воде по самым выгодным в Минске ценам! Создать полноценную скважину в Минской области, бесперебойно поставляющую вам воду, — означает не только пробурить ее, но и обустроить. А зачастую – также и установить очистное оборудование, которое соответствовало бы вашим требованиям к чистоте воды. Мы выполняем полный цикл работ — от бурения грунта до подачи чистой питьевой воды на несколько домов. Важный промежуточный этап — это обустройство скважины, т.е. установка и отладка рабочего оборудования. После бурения обустройство включает работы: монтаж насоса в скважину, благоустройство скважины снаружи (установка кессона или скважинного адаптера); земельные работы и разводка трубопровода до пользователя (пользователей); установка необходимой автоматики дома или в кессоне.
От всей души Вам всех благ!

CONSEGUIR LOS MEJORES COCHES GTA V

(belleWoory, 1. 6. 2022 21:07)

https://www.furaffinity.net/user/sisilesek/
https://www.furaffinity.net/user/sisilesek/

MOD MENU KIDDIONS NUEVA VERSION
gta 5 mod redux
gta 5 mod menu 2022,gta mod menu,gta 5 online mod menu,gta online mod menu,gta 5 mod menu pc,mod menu gta 5,gta 5 mod menu pc 2022,gta mod menu pc,gta online mod menu pc,gta 5 mod menu free,mod menu gta v online,gta 5 pc mod menu,gta online undetected menu,gta online mod menu free,gta 5 mod menu download pc,gta 5 mod menu download,gta mod menu free,kiddions mod menu,kiddions mod menu gta 5,gta 5 kiddions mod menu2022,gta v mod menu,gta 5 free mod menu,kiddions
june july free gta 5 hack, gta v hack 2022
gta 5 full game mobile download for ios android and windows 7, is gta 5 available for android phone, gta v mobile download gta 5 for android (apk-data-obb), gta 5 unity android ios download, gta 5 full game mobile download for ios android and windows, how to download unity on android, gta 5 official gameplay - prologue + download for android/ios, how to install gta v in mobile android, gta v mobile - download gta 5 for android & ios androidgtav.com, gta 5 unity android ios download free full version, gta v mobile - download gta 5 for android, gta 5 apk download for android and ios ppsspp highly compressed, gta 5 unity android ios download free, download gta 5 android ios free apk ipa, gta 5 download for android free full version ios 14, gta 5 unity android ios download free download, how to download and play gta 5 on android, how to download gta 5 on ios without verification, gta 5 download for android free full version ios, can you download gta 5 on ios, gta 5 apk download for android and ios ppsspp, can i download gta 5 on ios, how to download gta v game for android, download gta 5 android ios free apk ipa file, gta v mobile - download gta 5 for android & ios, how to download gta 5 on ios, can we download gta 5 in ios, is gta 5 available for android for free, can you download gta 5 on iphone, download gta 5 android ios free apk ipad, how to get android apk on ios, gta 5 on android download full game (android and ios), gta v mobile download gta 5 for android (apk-data-obb) gameplay, gta 5 download for android free full version ios 15, how to get gta v for android, how to gta v download in android mobile, how to download android apk on ios, gta 5 full game mobile download for ios android and windows free
GLITCH

como tener hacks en gta v

(belleWoory, 1. 6. 2022 11:36)

https://www.furaffinity.net/journal/10232239/
https://dotnetfiddle.net/h1sTP0

gta v
paragon gta 5 mod menu
gta 5 mod menu 2022,gta mod menu,gta 5 online mod menu,gta online mod menu,gta 5 mod menu pc,mod menu gta 5,gta 5 mod menu pc 2022,gta mod menu pc,gta online mod menu pc,gta 5 mod menu free,mod menu gta v online,gta 5 pc mod menu,gta online undetected menu,gta online mod menu free,gta 5 mod menu download pc,gta 5 mod menu download,gta mod menu free,kiddions mod menu,kiddions mod menu gta 5,gta 5 kiddions mod menu2022,gta v mod menu,gta 5 free mod menu,kiddions
june july free gta 5 hack, gta v hack 2022
gta 5 full game mobile download for ios android and windows 7, is gta 5 available for android phone, gta v mobile download gta 5 for android (apk-data-obb), gta 5 unity android ios download, gta 5 full game mobile download for ios android and windows, how to download unity on android, gta 5 official gameplay - prologue + download for android/ios, how to install gta v in mobile android, gta v mobile - download gta 5 for android & ios androidgtav.com, gta 5 unity android ios download free full version, gta v mobile - download gta 5 for android, gta 5 apk download for android and ios ppsspp highly compressed, gta 5 unity android ios download free, download gta 5 android ios free apk ipa, gta 5 download for android free full version ios 14, gta 5 unity android ios download free download, how to download and play gta 5 on android, how to download gta 5 on ios without verification, gta 5 download for android free full version ios, can you download gta 5 on ios, gta 5 apk download for android and ios ppsspp, can i download gta 5 on ios, how to download gta v game for android, download gta 5 android ios free apk ipa file, gta v mobile - download gta 5 for android & ios, how to download gta 5 on ios, can we download gta 5 in ios, is gta 5 available for android for free, can you download gta 5 on iphone, download gta 5 android ios free apk ipad, how to get android apk on ios, gta 5 on android download full game (android and ios), gta v mobile download gta 5 for android (apk-data-obb) gameplay, gta 5 download for android free full version ios 15, how to get gta v for android, how to gta v download in android mobile, how to download android apk on ios, gta 5 full game mobile download for ios android and windows free
gta v los santos update 2022


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31

následující »