Jdi na obsah Jdi na menu
 


AUROVILLE, MALÝ RÁJ NA ZEMI...

article preview

auroville.jpg 

Úžasné město bez politiků, náboženství a peněz

Nejspíš byste si pomysleli, že se tento příběh odehrál někdy v dávné minulosti, to byste se však mýlili. Toto místo je dodnes obydleno, možná i díky své scenérii, ale především pro své ideály společnosti, která nežije podle standardů, na něž jsme zvyklí. Neexistuje zde náboženství, politika, ani peníze. Je to skutečný ráj na zemi.

Představte si místo, kde nepůsobí žádný ze zmíněných faktorů a kde můžete konečně žít v míru.

Takové místo existuje a nese název Auroville!

Bylo založeno roku 1968 a prohlášeno UNESCEM za mezinárodním město, neboť jeho obyvatele tvoří přes 50 národností a různých kultur. Žijí spolu bez nejmenšího problému, protože nemají politický systém, náboženství, nepoužívají peníze a veškeré potřeby k životu získávají prostřednictvím systému směny.

Auroville se nachází v jižní Indii, 150 km od Chennai v Tamil Nadu.

V tomto epickém městě jsou budovy postaveny v experimentální architektuře a neustále se proměňují. Je to proto, že se tyto struktury snaží optimalizovat spotřebu obnovitelných energií a jejich hlavním cílem je opakované využití a recyklace.

Člověk, který toto úžasné město navrhl a vytvořil, byla Mirra Alfassa, lépe známá jako „Matka.“

„Na Zemi by mělo být místo, které žádný národ nebude moci prohlásit za své vlastní, kde by všechny lidské bytosti dobré vůle s upřímnou touhou mohly žít volně jako občané světa a podléhat jediné autoritě – nejvyšší pravdě. Místo míru, svornosti a harmonie, kde všechny bojovné instinkty v člověku budou využívány výhradně k překonání příčin lidského utrpení a strádání, slabosti a ignorance a k vítězství nad omezením a postižením. Místo, kde potřeby ducha pokroku a zájmu o něj předstihnou uspokojení z touhy, vášně a honby za potěšením a materiálním požitkem.“ To byla Matky myšlenka.

Z této hypotézy dnes povstalo toto úžasné mezinárodní město.

Město sebe sama označuje jako model udržitelného ekoměsta. Jde o model kombinující pěstování více druhů plodin – ovocné stromy, kukuřičná pole a sady jsou uspořádané do 15 farem s rozlohou 160 hektarů. Tímto způsobem si město zajišťuje dostatek jídla pro své obyvatele.

Na těchto farmách pracuje 50 vesničanů a 300 jejich sousedů a vyprodukují 2 % rýže a obilovin, které město spotřebuje a 50 % zkonzumované zeleniny.

Vesnice je také soběstačná v produkci mléka a mléčných výrobků a v sezóně i v produkci ovoce.

Přestože se nejedná o jediné město, uplatňující tento model, je zvláštní tím, že je chráněno UNESCEM a představuje zářný příklad toho, jakým způsobem bychom mohli žít v následujících letech, kdy nám Země začne dávat najevo důsledky našeho zneužívání.

Určitě jde však o příklad způsobu zdravého života, jak duševního, tak fyzického.

Nezbývá než pogratulovat a popřát všem, aby se jim podařilo tento model života napodobit.

zdroj: www.truthinsideofyou.org

překlad: ScoreV