Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nemocná kočička s FIV

6. 5. 2010

Vkládám pár fotek nemocné kočičky. Ačkoliv nejí sama, krmím ji stříkačkou po 10 ml každé dvě hodiny, její stav se mi podařilo stabilizovat, dobře dýchá, má zájem o okolí, je v dobrém vyživovém stavu. Více informací přinesu během čtvrtka, právě se mi totiž podařilo smazat krátký článek o ní  a tak proto alespoň pár fotek a krátká zpráva. 

Na fotkách se tváří vystrašeně, není na lidi zvyklá. Za fotky se omlouvám, je těžké jednou rukou držet micku a druhou fotit sebe a kočku.

12. 5. 2010

Micka dnes dostala vlastní pokojík. Díky své nemoci nemůže mezi ostatní kočky, musela by dožít v kleci. A tak jsem vyházela vše z malé skladovací místnosti, místnosti, kde bylo krmivo, stelivo, léky, pelechy a další potřebné věci. Micka má i slušný výhled z okna a dostatek slunka /okno je na JZ/ a několik pelíšků na regále, kde byly konzervy. Pondělí a úterý jsme měli krizi, rozhodla se, že nebude jíst a umře. Odmítla jsem toto její přání respektovat. Dnes to bylo trošku lepší. V novém pokojíku vše prošmejdila a proti jídlu sic protestovala, ale přestala na mne hrát :-) komedii s blinkáním. Referát o ostatních nemocných teď nepodám, je půl jedné v noci, čeká mne ještě polapení divokého kocoura, který musí zítra na veterinu a další adeptky, se kterou to snad půjde snáz. Pak budíček v sedm ráno a směr Brno, návrat kolem půlnoci. Je to již třetí výlet na veterinu tento týden, a tak už ani nevidím na obrazovku :-)

14. 5. 2010

Včera jsem přijeli domů kolem 24.hodiny a smečka dala jasně najevo svoji nespokojenost - co místnost domu, to žádostivé oči. Zdeněk se nám pomstil zvracením s krví a tak jsme kolem druhé ráno řešili jeho problémy, zcela posrán byl Slečinka, který neudrží stolici, nemluvě o kočkách po kastraci, které si v pelíšku behěm dne vždy udělají neskutečný nepořádek. A před kočkami ani neutečete ven, neb tam čekají venkovní strávníci, jejichž počet se za dobu našeho pobytu zde úctyhodně rozrostl. Fungujeme jako místní non-stop občerstvení a ošetření.

Tento týden nejsem se sebou spokojena, žádný s akutních odchytů se nezdařil. Těhotná a někým vyhozená kočička stále běhá venku, budeme muset nejprve odchytit rušivého a agresivního kocoura, pak micku, která to potřebuje. Pro tuto hledám pečovatele, člověka, který může poskytnout kočičce místo a svůj čas. Veterinu a krmivo zajistím, koťata umístíme a matka pak přejde zpět do našeho depozita a bude umísťována. Umístění dospělé kočičky je problematičtější, s koťaty nikdy problém nebyl, pokud nejsou divoká. Jak řekneme, tak také uděláme, dobrovolník nemusí mít strach, že mu kočky zůstanou na krku :-)

Nepodařilo se také odchytit kocoura, který velmi hubne. Nejprve jsem si myslela, že za tímto jeho stavem jsou ledviny či infekce, ale z jeho pozorování si spíše myslím, že půjde o špatné zuby. Kocour se ale škaredě předvedl, já hloupá jsem jej nechtěla stresovat odchytovou výbavou a tak mám poničenou ruku a kocour pláchl. Samozřejmě věc tak nenechám, dávám dohromady fikaný plán na jeho polapení. Výsledkem tohoto týdne jsou jen čtyři kastrace, ošetření jednoho kocoura s abscesem po rvačce a jedna micka, které bylo nutno vytrhat všechny zuby. Micka se zotavuje dobře.

Zdeněk dnes již krev nezvrací a dokonce se najedl. Kočička s FIV se chová stále stejně, musím ji krmit, ale pije trochu sama a ráno vyrobila malý bobek. Má trochu problémy s levou zadní nožkou, myslím, že jde o problém oběhu či neurologický. Potřebovala by alespoň sono, ale máme strach ji převážet. Často ji škádlím a nutím chodit, ona by nejraději stále jen ležela a tak jí musím nějak zvednout náladu :-) a nutit k akci.  Mám zásadu, že před mickou, která je neléčitelně nemocná, která mi umírá, zásadně nesmím být smutná a nebrečím. Ať děláte cokoliv, maximem vašeho usílí je to, že se nemocná kočička cití o trochu lépe, že je s vámi ještě tento den, ale nevíte, co bude zítra. Víte však, že šťastný konec to nemá a situace se může obrátit kdykoliv. Pak je těžké příležitostně nesmutnit. Žádná z koček však net nečte a tak to můžu napsat sem. Lépe se mi pak hledá optimální cesta neznámými končinami.

Tento týden jsem měla zvláštní telefonát. Volala paní, která si od nás vzala kocourka v 2.pol. 90. let. Říkali jsme mu Pipin. Drobný mourek přišel na svět na ulici Josefská v mistě, kdy byl dlouho výkop kvůli budování podzemních kolektorů. Byla to doba, kdy v Brně nebyl útulek, kastrace kočky byla týráním, aktem proti přirozenému stavu věcí a jakékoliv počiny pro blaho toulavých zvířat byly veřejnosti podezřelé a pochybné.

Pipin byl divokým klukem ulice a pro mé dobré úmysly neměl pochopení. Dlouho mi odolával až jednoho dne...Šla jsem z přednášky a měla jsem trochu času a tak jsem si řekla, že se podívám v netradiční době na místo odchytu. Ačkoliv bylo na staveništi živo, Pipin byl na place a pohrával si s kamínkem. Tak jsem mu začala házet další a blíže a blíže ke mně. Lapnout a nepustit za žádných okolností, zdařilo se. Akce byla spontánní bez jakéhokoliv vybavení, byla jsem tedy notně dokousaná a toto temperamentní kotě bylo nutné dopravit do bytu asi 500m vzdáleného, kde by mi známá půjčila přepravku. Kotě řvalo a hryzlo o život, moje ruka krvácela, lidé se otáčeli, ale to nevadilo do chvíle, kdy se vynořily na obzoru dvě policistky. Neměla jsem obavy o sebe, ale kousavé kotě je "vzteklá kočka tzn. trpící vzteklinou a ohrožující veřejnost". Moje ruka notně krvácela a tak jsem opatně, aby kotě nepláchlo, svojí krví opatlala kotě jak to jen šlo a blížila se k policistkám. Ty projevily spoluúčast nad  kotětem, které právě asi utrpělo úraz a možná i šok a já jej nesu k veterináři...snad jej ještě stihnu zachránit a bude chudáček v pořádku :-)

16. 5. 2010

Micka se včera a dnes dokonce sama najedla. Dnes je více aktivní, vyžaduje mazlení, stále se přede mnou prdelí a to tak, že v zápalu vášně spadla i s pelíškem z poličky :-) V pokojíku jsem museli přitopit a tak si přisedla k topení. Teď dělá obchůzku pokojíku a kouká přes sklo ve dveřích na kočky

Při krmení včera večer v Brně jsem se opět pokusila dostat blíže k těhotné kočičce. Agresivní kocour její důvěru dost podlomil. V místě se navíc objevil velmi zanedbaný kocourek, dlouhosrstý zrzavobílý, ale v hrozném stavu. Mňoukal na mne a žadonil o jídlo, udržoval si ale odstup tři metrů ode mne a samozřejmě především od místních koček. Ten by ošetření u veta potřeboval, je hubený, kulhá na zadní nožku, celkově vypadá jako nezdravá a velmi nezadbaná kočka. A to si myslím, že jde o kocourka do jednoho roku stáří. Nikdy jsem jej v lokalitě neviděla, možná jej někdo vyhodil, možná si někdo pořídil atraktivní kočku a pak se o ni přestal starat.

Přikládám pár fotek z dnešního večera. Fotky jsou mizerné, ale velmi významné - kočička s FIV na nich sama jí :-) Tentokrát se jí zalíbila bohatá omáčka kapsiček Felix, které věnovala paní Korbičková. Moc děkujeme.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kočky v krmících lokalitách za deště nepřišly ke krmení a tak z odchytů nic nebylo. Práce byla i tak, museli jsme vyspravit boudičky na misky z jídlem, do mnohých si našla cestu voda.

17. 5. 2010

Další důležité fotky - micka se sama najedla a pak se začala čistit :-) Od počátku léčby je to poprvé.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

25. 5. 2010

Vkládám pár aktuálních fotek Emči, kočičky s neléčitelným onemocněním FIV.

Obrazek

Obrazek

1. 6. 2010

Přikládám foto dnes odchyceného kocourka s bolavou přední a zadní levou nožkou. Srší nadšením :-) Fota ostatních koček až zítra.

Obrazek





 

Fotografie

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Kočička z nádraží

(Elen M., Brněnský Max, 4. 6. 2010 17:54)

Napíši paní, která volala, sms, jaká je aktuální situace.
Doufala jsem, že se tam včera dostanu, ale bohužel jsem byla včera dlouho na veterině a měla jsem hodně koček čerstvě po zákroku.

Kočička z nádraží

(Lenka K., 4. 6. 2010 15:30)

Mám podat inzeráty, že se hledá místo - i dočasné - pro tu kočičku z vagónu ? Třeba se někdo najde a pomůže. Už jsem se ptala i jedné známé po e-mailu, bydlí u Brna, tak uvidíme, zda ji někdo napadne, kdo by pomohl.

Vrk a spol.

(Elen M., Brněnský Max, 2. 6. 2010 18:03)

Myslím, že Váš Vrk má šanci, je to ještě kotě. Možná by pro ochočení bylo dobré, aby byl sám jen se svým člověkem, ale to by si zase neměl s kým hrát, chyběl by mu kočičí parťák.
Na mourka jsem zatím nesahala, jen jsem se pokusila přiblížit ruku, když jsem mu dávala jídlo do misky. Nezaútočil, čekal až maso položím :-) Mě je tento kluk velice sympatický. Včera jsem mu z dálky podsunula pod nos hračku na tyčce, čekala jsem, že mi ji vyrazí a on taháhl packu, hračku připlácl k podlaze, chvíli se na mne díval, pak hračku očichal.
Ono je taky něco jiného plachost a agresivita. Dnes mne do nohy pokousal kocourek. Máme jej již nějakou dobu, ale býv.majitel se na něm velmi zle "podepsal". Kocour je nevyrovnaný, agresivní ke kočkám i lidem. Pokud není svět podle jeho představ, on v té chvíli znejistí a už se s ním nedomluvíte. Tak mám jeho zuby a drápy v lýtku a díky tomu, že kocour váží 6,5 kg rány nejsou malé. Kocourka musíme mít odděleně, snese jen dvě kočky. Dnes se mu podařilo otevřít dveře, proto ten spor. On je vysazený na Zdeňka, udělal by z něj deset menších, kdyby mohl. Tak jsem si to schytala já :-)
Na druhé straně jsou divoké kočky, které jsou zde na kastraci a často jsou dost vzteklé. Pak je vypustíme a pokud máme možnost se jim věnovat, do pár měsíců mohou obrátit. Takový je např.venkovní Zděněk z Maloměřic. Ten u nás byl během kastrace vzteklý. Po vypuštění zapadl do skupiny koček, které se ode mne nechají pohladit. Vzhledem k tomu, že jsem pro tyto kočky zdrojem jídla .-), Zděněk rychle pochopil a začal napodobovat chování těchto koček - počká, nastaví hlavu, když je třeba lehne si a obrátí se na záda!!! Dnes je z něj mazlík, přiběhne a pokud jej nepohladím, urazí se :-)

Kocourek

(Jana Závodníková, 2. 6. 2010 14:48)

vypadá dle výrazu a posazení slechů jako přímý příbuzný Vrka z Vranovské :) :)Snad si oba časem dají říct...

Kocourek

(Elen M., Brněnský Max, 2. 6. 2010 12:39)

s bolavou přední a zadní tlapkou se najedl během noci i ráno. V každé dávce jídla měl léky. V pelíšku již zaujal pohodlnější polohu a tak si myslím, že je ve větší pohodě a tato rekreace mu vyhovuje. Neznamená to ale, že se mnou hodlá komunikovat, to zatím vůbec nemá v plánu.
Paní Žváčkové děkujeme za balík. Konzervy potěší celou skupinu koček, savé podložky zase kocoura Slečinku a vitamíny především nemocné kočky. Moc děkujeme.

Zrzík

(Elen M., Brněnský Max, 1. 6. 2010 23:45)

dnes méně jedl, snad jde jen o momentální náladu a nejde o signál choroby.
Díky zdařeným odchytům nevím, se kterou kočkou na veterinu dříve, ale důležité je, že nemocné a těhotné jsou pod kontrolou. Denně volají další lidé kvůli záchraně dalších koček. Dnes mi hned po odchytu volala paní, která potřebuje najít azyl pro těhotnou kočičku, která žije ve vagonu na vlakovém nádraží v Brně. Není u někoho volné místečko?
Já jsem na nádraží naposledy odchytávala kočky před více jak deseti lety. Nejprve lidem kočky vadily, když jsme je se známou odchytali, tak si lidi zase posteskli, že jim tam kočky chybí :-) Pamatuji si, že jsem jednou přišla na místo, kde kočky spaly a slyšela jsem hrozné mňoukání. Šlo o pozemek, kde bylo staré harampádí a jednomu kotěti zůstala hlavička pod starým oknem, které zde někdo odložil. Koťata dováděla a jedno se schovalo na nešťastném místě. Nechci domyslet, co by jej čekalo, kdybych nepřišla. Kotě i jeho sourozence jsem pak umístila, dokonce společně a do bytu.

foto

(Elen M., Brněnský Max, 1. 6. 2010 22:10)

kocourka je již v textu nad těmito komentáři.

dobrá zpráva

(Elen M., Brněnský Max, 1. 6. 2010 20:08)

Kocourka s bolavou přední a zadní nožkou se mi podařilo lapit :-) Nadšený není, zatím mu dám klid a něco dobrého :-) Během odchytu jsem koukala, jak nožky vypadají, na přední chodí, na zadní se snaží, ale často ji ponáší. Žádnou otevřenou ránu jsem neviděla, snad není nikde absces. Teď, po odchytu, už mne k sobě nepustí. Kocourek potřebuje celkově generálku, není starý, ale zanedbaný a tak bude potřebovat odčervit, odblešit, kastraci a při ní ošetřit i zuby a udělat rentgen nožek.

Kocourek

(Elen M., Brněnský Max, 1. 6. 2010 11:47)

s bolavou nožkou se objevil dnes brzo ráno. Klec jsem sic měla, ale musela jsem do práce a tak jsem mu dala jídlo. Celou dobu seděl tak 2-3 metry ode mne a koukal. Musela jsem odejít, aby se najedl. Až když odcházel od misky, měla jsem možnost z okna vidět, že výrazně kulhá na levou zadní nožku. Je to pech, když mám čas, kocour nikde, když musím pryč, tak si přijde a s další bolavou nohou. Na levou přední, která byla dříve postižená, chodil již dobře.
Velmi brzo ráno jsem musela narychlo na ochyt jinde, odchycená micka se mám v přepravce počůřala, pokadila a tak jsem přijela domů pěkně voňavá :-) Kolem 2:30 opět zvracel Felda a tak jsem ještě v tuto hodinu běhala s injekcemi po bytě a stejná scénka se opakovala za tři hodiny s mickou odchycenou v neděli.

odchyty

(Elen M., Brněnský Max, 31. 5. 2010 22:22)

Těhotná micka nemusí být jediná, ale je jediná kontaktní a tak vůbec víme, jak je na tom. Tři další kočky zatím nekomunikují, tak jen vím, že jeden je kocourek. Klidně zde ale můžeme mít další těhotnou kočičku. Kocourek s poraněnou tlapkou opět nepřišel, přesněji neviděla jsem jej. Ale objevil se nový strávník, vypadá jako Vrnislav, který nám před třemi lety zemřel s FIP. Mladý kocourek tak do roka věku. Další adept na kastraci.
Emča se drží, včera jsem ji dokonce zastihla při hře. Zdeňkův stav se uklidnil, ráno zvracel, ale šlo o chlupy. Felda si to dnes ale se zvracením vynahradil, nevím, zda jde jen o momentální problém nebo se zhoršují jeho ledviny.
Omlouvám se, musím ke kočkám, dnes jsem teprve s úklidem na 25.záchodku :-) a tak mám ještě co dělat, zítra dost brzo vstávám a tak jsem nervozní, abych všechno stihla.

uspech

(Vladka, 31. 5. 2010 21:49)

Tak s tehotnou mickou bezva! Jeste ten kocourek a budem klidnejsi :-) ...a urcite nejenom my! Co Zdenda a Emca?

Zrzík a spol.

(Elen M., Brněnský Max, 31. 5. 2010 15:49)

Zrzík potřebuje čas. Je nevyrovnaný a nejistý. Pohladit se nechá, nastaví se a pak se náhle ožene, vrčí, včera při servírování jídla mne kousl do ruky. Asi mi chtěl dát najevo, že jídlo nepřišlo v běžnou hodinu, jak si již zvykl :-) Je bázlivý, nesnese ruku nad svojí hlavou, vše se musí realizovat ve výši jeho očí, nejlépe níže.
Víkend byl plný odchytů, počasí mi nepřálo, ale po dešti kočky do klece šly rychleji než jsem čekala. Kocourek s raněnou packou nepřišel, nevím, co za tím je. Naposledy nevypadal tak, že by stav packy ohrožoval jeho život. Těhotná kočička je již konečně odchycena a u nás, stejně jako tři další. Čeká nás ještě jedna kočička s koťaty.

Zrzik

(Vladka, 28. 5. 2010 17:58)

...presne, ty oci! Jako lidske...to bylo prvni, co me napadlo, kdyz jsem videla fotku, kde se diva do objektivu... A Felix by mu sluselo....znamena to stastny..on je zatim smutny...Tristan...ale verim, ze se to zmeni!

Zrzeček

(Petra, 28. 5. 2010 8:27)

pevně doufám, že takový krasavec, hned po uzdravení, najde nový domov. Je překrásný a ty oči!

Zrzík

(Elen M., Brněnský Max, 27. 5. 2010 13:18)

Uvidíme, jak to se Zrzíkem bude. Vrčí na mne, při podávání jídla se nastaví, nechá se hladit a pak náhle vylítne. Myslím, že jej bolí uši, zvláště jeho pravé. Tam je zánět. Antibiotika baští, léčba je teprve na začátku a velký díl práce bude nutné udělat až v narkoze při kastraci. Při vědomí by to rozhodně nešlo. Pak se zrzíkovi celkově uleví a uvidíme, jakým směrem půjde jeho povaha a jaký bude jeho další osud. Byla bych ráda, kdyby našel nový domov.

Cáci

(Petra, 27. 5. 2010 12:46)

kukla na obrazovku, udělala pche :-), ale páníček trošku zaváhal, třeba se toho časem bude dát zneužít :-)

Cáci

(Elen M., Brněnský Max, 27. 5. 2010 11:16)

A co říkala? Posteskla si, že je jí ve dvou smutno :-)?

tak to jsou tedy novinky!

(Petra, 27. 5. 2010 7:54)

včera jsem Cáci ukazovala bílozrzíka :-)

několik důvodů k malé oslavě :-)

(Elen M., Brněnský Max, 26. 5. 2010 18:43)

1/ Zdeněk si dal sám pár kousků masa! Zdeněk je problémový pacient, stačí mávnutí motýlích křídel a půlroční úsilí v jeho léčbě je opět na začátku.
2/ Kočička s chronickým průjmem po třech měsících hledání příčiny, vyšetření a léčení, reaguje pozitivně na dietu d/d. Poprvé vytvořila bobek. Konečně můžeme uvažovat o očkování a umístění. Již jsem z ní byla bezradná. Doufejme, že jde o trvalou tendenci. Z této věci mám moc velkou radost, micka nás stála nemalé úsilí a také peníze.
3/ Kocourka s nemocnou tlapkou se zatím nepodařilo chytit. Je velmi opatrný a v lokalitě jsou i jiné kočky. Dobrou zprávou ale je, že na druhý pokus večer snědl misku jídla s léky a na nožku dnes již našlapoval. Klec je ale stále nachystaná venku, aby si na ni kočky zvykly a naučily se do ní chodit.
4/ Bílozrzík již ví, k čemu slouží záchodek :-) čímž mi podstatně ulehčil práci.

držíme pěstičky,

(Petra, 26. 5. 2010 7:33)

ať se podaří zraněného kocourka chytit!