Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pustý zámek (u Zakšína)

Pustý zámek je zřícenina skalního hrádku nedaleko vesnice Zakšín v jižní části okresu Česká Lípa, na území CHKO Kokořínsko. Patřil rodině Berků z Dubé. Pozůstatky jsou chráněny od roku 1958 jako kulturní památka České republiky.
Od Zakšína k Pustému hrádku vede strmě stoupající značená turistická cesta, která pak pokračuje směrem na Dubou. Hrádek se nachází ve skalách nad údolím 1,5 km jižním směrem od vesničky Zakšín, kudy dnes vede hlavní silnice z Mělníka do České Lípy a kde protéká potok Liběchovka.  Hrad byl postaven na místě dávného hradiště kolem roku 1319. Další zmínka o jeho existenci pochází až z roku 1402, kdy byl uváděn jako vlastnictví Václava Berky z Dubé (někdy bývá až on uváděn jako zakladatel tohoto hradu, ale spíše byl však jeho obnovitelem). Opuštěn byl kolem roku 1456, kdy se zmiňuje jeho existence ve vlastnictví Aleše Berky z Dubé. Informací o hrádku se mnoho nezachovalo. Hrádek ze dřeva stával na třech pískovcových skalách, přístup do něj byl po padacím mostě. Mezery mezi skalami byly využity jako hradní příkopy. Místnosti, nádrž na vodu (cisterna) i velice úzké schodiště byly vytesány do skal a jejich pozůstatky jsou dodnes znatelné.
 
Zpracováno s použitím Hrady zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku, díl III., Severní Čechy, kolektiv autorů pod vedením Rudolfa Anděla, CSc., Nakl. Svoboda, Praha, 1984, a Čas hradů v Čechách, díl 1, spoluautoři Dr. Františka Vrbenská, Dr. Ludmila Koubová a M. Mysliveček, Nakl. Horizont, a.s., L.P.1997, Praha;
 
Ronovci / z Dubé

ronovci-----web.jpg


foto (c) t.kordač, 2018