Jdi na obsah Jdi na menu

Harmonia laudes, projekt několika amatérských pěveckých sborů a orchestru. Songs for God vychází nyní na CD

cd-hl-banner.jpg

Harmonia laudes, ojedinělý projekt několika amatérských pěveckých sborů, orchestru a rockových skupin, který si získal mnoho příznivců. Skladby cyklu Songs for God vycházejí nyní na CD.


S radostí oznamujeme, že skladby úspěšného projektu Harmonia laudes, které byly uváděny na koncertech v letech 2009-11, byly natočeny.

Vše o novém albu, ukázky skladeb, informace o účinkujících a možnostech objednání najdete na webu http://laudes.animata.cz



Horácké noviny - úterý 30.8.2011 (Jan Uher)

....... Mnozí čtenáři byli jistě přitomni na koncertech, které v letech 2099 - 11 v rámci tohoto projektu zazněly. Doslova k prasknutí naplněné kostely zvláště při vánočních koncertech dávaly tušit, že se hudebníci tzv. trefili do černého (viz HoN 4.1.2011). Na závěr všechny zúčastněné sbory a orchestry skladby natočily. I o tomto novém albu se dočtete v našem rozhovoru.


Jak dlouho již fungujete?

Projekt Harmonia laudes byla v podstatě dočasná jednorázová spolupráce pěveckých sborů Musica animata (Třebíč), Santini (Telč) aSerafín (Třebíč) s orchestrem Musica animata a částmi skupin Archa a YETTIrock. První zkoušky skladeb Ch. Norwella začaly již v květnu r. 2009 s tím, že se do projektu může dobrovolně zapojit každý. Nakonec cestu určil velký počet nadšených zpěváků a muzikantů a bylo rozhodnuto v činnosti pokračovat. Nutno podotkonout, že mimo spolupráce na Harmonia laudes se sbory a kapely věnovaly i nadále své vlastní činnosti a koncertování.


Kolik zpěváků a muzikantů se na projektu podílelo?

Na projektu v závěru spolupracovalo přes osmdesát hudebníků, z toho okolo 55 lidí čítal smíšený pěvecký sbor, ostatní účinkovali v orchestru.


V jakém jste hráli složení?

Harmonia laudes je možné s trochou nadsázky označit jako symphonic artrock; proto vedle velkého pěveckého sboru a sólistů hraje v orchestru nejen klasická sestava smyčcových nástrojů a fléten, ale zvuk je podpořen přítomností bicích nástrojů, baskytary, sólové kytary, klavíru a syntezátoru.


O jakou hudbu se vlastně jedná?

Je to multižánrová duchovní hudba, ve které převládají prvky klasické hudby a okrajově jazzu a rocku. Texty skladeb Ch. Norwella vycházejí z biblických či jiných pramenů a jsou buď v latině nebo angličtině. Najdeme zde skladby jak vánoční, tak postní, velikonoční i mariánské. Na koncertech zazněly (a jsou samozřejmě také na CD) i skladby E. Morriconeho a A. Snella.


Kde všude jste vystupovali?

První koncert tohoto projektu zazněl na vánoce 2099 v Třebíči, další pak v Telči, Náměšti nad Oslavou, Osové Bítýšce, Mrákotíně, poslední pak letos v Moravském Krumlově. Nejvýznamější koncert proběhl ve velehradské bazilice v květnu 2010 v rámci akce "Studentský velehrad", kde naše skladby vyslechly stovky vysokoškoláků z celé Moravy.


Které vystoupení pro vás bylo nejsilnější?

Mohu-li vyjádřit svůj osobní názor, tak to bylo vždy v "domovském" kostele účinkujících sborů, tzn. v Třebíči a Telči. Silný zážitek z bezvadného obecenstva a posvátného prostoru byl jistě i v bazilice Nanebevzetí P. Marie a sv. Cyrila a Metoděje na Velehradě. Těžko vybírat, protože hrát v naplněných sálech v Osové Bítýšce, Brtnici i Moravském Krumlově bylo pro nás velkým zážitkem.


Kdo je vlastně Charles Norwell?

Zjistit totožnost autora většiny skladeb projektu Harmonia laudes se už bezvýsledně pokoušelo mnoho hudebních odborníků. Snad nejblíže skutečnosti ale došel autor článku HoN ze 4. 1. "Když je kam jít aneb Dvě tváře jednoho večera".


Natočit CD tak velkého souboru určitě není jen tak.

Máte pravdu, doposud jsme natáčeli pouze klasická díla (Vivaldi, Handel apod.) a se záznamem tohoto žánru jsme neměli žádné zkušenosti. Vstříc nám vyšli odborníci ze studia CH-RECORDS, kteří během jednoho dne zaznamenali všechny skladby v Centru kultury, sportu a zájmových činností v Osové Bítýšce. Slevu na nájemném sálu nám poskytl pan starosta Josef Mach. Dotáčení sólistů pak probíhalo přímo ve studiu.


Jak jste natáčení financovali?

Musica animata o.s., pod jejíž záštitou CD vychází, se musela velmi zadlužit, aby CD vůbec spatřilo světlo světa. Proto doufáme, že se prodejem alba dostaneme zase do veselejších čísel :-). Musica animata má své dlouholeté sponzory, díky kterým může existovat. Jsou to především firmy: Třebíčské uhelné sklady, stavební firma VESASautoškola a autobusová doprava Jan Böhm. Ke stálým dobrodincům patří také všechny tři třebíčské katolické farnosti (Třebíč-městoTřebíč-Jejkov a Třebíč-zámek), Katolické gymnázium a Základní umělecká škola. Z cca padesáti firem, kterým jsme nabídli spolupráci a smlouvu o reklamě spojenou s vydáním nového CD se ozvaly dvě a patří jim za to velký dík. Je to firma TTS, ekokotle na biomasu, výroba a rozvod tepla a ESKO-T, společnost pro nakládání s odpady na Vysočině. Velmi si vážíme přístupu těchto firem a institucí, které se rozhodli podpořit menšinovou místní kulturu i když ví, že jejich zviditelnění nedosáhne takových rozměrů, jako u jiných mediálně sledovaných megaakcí komerčního zaměření.

 

Obal CD se liší od ostatních produktů podobného zaměření.

Ano. Na obalu alba nejsou uměle rozjásané tváře se strojeným úsměvem, zvoucím ke koupi CD. Není tam ani idylická romantická krajina se zapadajícím sluncem. Je tam vrásčitá a přitom krásná tvář staré ženy, o které mohu prozradit, že prožila nesmírně těžký život, naplněný prací a modlitbou. Přesto z její tváře můžeme vyčíst hlubokou radost, klid a moudrost, kterou tento svět a tato doba dát nikdy nedokáže. Myslím si, že část nastupující mladé generace chce "jít na hlubinu" a nedá se opít módními reklamními triky. Život může být krásný i když je namáhavý a těžký. A cesta je známá....

 

Je pravda, že album Harmonia laudes vychází právě v těchto dnech?

Nové CD projektu s názvem SONGS FOR GOD vychází na začátku září. Budeme velmi rádi, když si ho naši fanoušci a mnozí další, kteří ještě tuto hudbu neznají, pořídí. V Třebíči bude album k dostání v prodejně AGNES, Otmarova 22 (na terase kostela Proměnění Páně na Jejkově). V Telči pak v kanceláři firmy KK makler s.r.o., Křížova 171. CD si lze objednat i poštou na stránkách www.animata.cz, kde najdou čtenáři veškeré další informace, včetně otevíraci doby a kontaktu do obchodu. Poprvé bude k dostání CD pro návštěvníky po Koncertu třebíčských rodáků v rámci Třebíčského operního festivalu v bazilice v sobotu, 3. 9. 2011 v 19 hod.


Opravdu už projekt končí?

Ano, je to tak. Nekončí ale spolupráce se všemi bezvadnými hudebníky. Budou totiž přizváni ke spolupráci na novém muzikálu Samson a Dalila, který v současné době připravujeme. Doufáme, že se najde i generální sponzor, díky němuž budeme moci muzikál realizovat, ale o tom snad až někdy jindy...