Jdi na obsah Jdi na menu

News

Příspěvky

Vyšlo starší kalendárium

Vyšlo starší kalendárium, které dříve bývalo součástí nástěnného katolického kalendáře z dílny Krása liturgie. Ve formátu PDF jej naleznete na stránkách Krása liturgie zde.

Při návštěvě webu o kráse liturgie rozhodně nebude ztrátou času věnovat chvíli pozornosti článku o změnách prováděných v 50. a 60. letech v mešní liturgii. Najdete ho zde.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: News

Novoroční přání P. Vlastimila Vojtěcha

Milí farníci a přátelé,

děkuji za Vaše vánoční a novoroční přání. Sešlo se jich tolik, že není v mých silách všem osobně odpovědět a poděkovat. Rád bych to tedy učinil alespoň touto cestou. Snad Vám nebude málo mé ujištění, že na Vás pamatuji ve svých modlitbách a zejména u oltáře při Nejsvětější Oběti.

Do nového roku 2022 Vám ze srdce přeji, aby Vám pro nás narozený Syn žehnal a posiloval Vaši křesťanskou horlivost. Matka Boží Panna Maria ať je Vaší stálou ochranou v této neklidné době, která pro nás - zdá se - bude přinášet stále těžší zkoušky.

Váš v Kristu Králi P. Vlastimil Vojtěch Protivínský

 
Celý příspěvek
| Rubrika: News

Morava, Čechy a Slezsko se modlí. Přidejte se také!

Ve středu 22. 12. 2021 se v 18 hodin poprvé sejdou před kostelem Proměnění Páně v Třebíči - Jejkově katolíci z Třebíče a okolí, aby se připojili k celonárodní iniciativě “Země Koruny české se modlí”. 

Tato iniciativa započala před několika týdny v Rakousku, dále pak se rozšířila v Německu, Spojeném království a Švýcarsku. V těchto zemích se věřící každou středu schází k veřejné modlitbě posvátného růžence ke cti Nejsvětější Trojice a Matky Boží Panny Marie na úmysly  za kralování našeho Pána Ježíše Krista ve společnosti, za svatou Matku Církev, aby náš Pán vedl papeže, biskupy a všechny kněze aby nám byli dobrými pastýři a hlasateli pravdy, za naši vládu aby vždy dbala zákonů Božích, za náš národ, smíření ve společnosti, za mír a svobodu, za nás samé, naše rodiny, přátele, dobrodince a ducha pravé kajícnosti.

Bližší informace jsou k disposici na https://zemesemodli.cz/ 

Dále je možné se připojit k veřejnému informačnímu kanálu Telegram zde: https://t.me/zemesemodli 

Všichni zájemci jsou srdečně zváni!

 
Celý příspěvek
| Rubrika: News

Před sedmdesáti lety komunisti popravili újezdského faráře

frantisek_paril.jpgPater František Pařil byl popraven 3. srpna 1951 jen proto, aby obyčejní lidé, kteří se živili tvrdou prací v zemědělství, byli zastrašeni a nekladli odpor při násilném odebírání jejich polí, dobytka a zemědělských staveb a strojů. V souvislosti s událostmi v Babicích byla r. 1951 zatčena řada naprosto nevinných lidí, například Josef Holčapek a Jiří Vorlíček z Horního Újezda, cidlinský občan Ludvík Stehlík, rokytenský farář Jan Bula, moravskobudějovický děkan Josef Opletal, farář z Jaroměřic nad Rokytnou Jan Podveský a jeho kaplan Josef Valerián, František Kopuletý, jeho manželka Božena a další. Byl mezi nimi i farář v Horním Újezdě P. František Pařil.

Tito lidé ve skutečnosti s případem v Babicích měli společného jen to, že je kontaktoval provokatér komunistické

 
Celý příspěvek
| Rubrika: News

Na věčnost odešla paní Mária Protivínská

img_20210708_205831.jpgVe věku 85 let odevzdala 8. července L. P. 2021 duši Pánu Bohu všemohoucímu paní Mária Protivínská.

Narodila se v červnu roku 1936 ve slovenském Kežmarku a už jako malá vážně onemocněla. Lékař jejím rodičům doslova řekl: "Jestli to dítě přinesete domů živé, bude to velký zázrak." Rodina se za ni modlila a ona se uzdravila.

V roce 1957 se provdala za Miroslava Protivínského. Usadili se v moravské vesnici Šafov (Marktgemeinde Schaffa), kde spolu vychovali syny Miroslava a Vlastimila a dceru Marii. Celý život pracovala v zemědělství. Po odchodu do důchodu řadu let sloužila jako kostelnice ve zdejším chrámu Páně. Pomáhala s budováním Domu sv. Anežky v Šafově a také o ten mnoho let pečovala jako správcová.

Za Márii Protivínskou bude slouženo Requiem v pondělí 12. 7. v 16.30 hodin v kostele sv. apoštolů Petra a Pavla v Horním Újezdě, kde také budou vystaveny její ostatky. Pohřební obřady pak budou pokračovat v úterý 13. 7. v 10 hodin v kostele sv. Bartoloměje v Šafově a poté bude její tělo uloženo na místním hřbitově.

Pozůstalí předem děkují za Vaše modlitby za její nesmrtelnou duši. Pán Bůh zaplať!

Parte paní Márie Protivínské ke stažení ve formátu PDF zde.

 

 
Celý příspěvek
| Rubrika: News

HOD BOŽÍ SVATODUŠNÍ

"Já jsem  přišel, aby měli život a měli ho v hojnosti." (Jan 10,10)
 

Po celou oktávu, která má přednost před všemi jinými svátky, vzývá církev po epištole naléhavě na kolenou Ducha svatého, aby přišel, naplnil srdce svých věrných a zapálil v nich oheň své lásky. Pak se zpívá sekvence Veni Sancte Spiritus.
 

Svatodušní liturgie k nám promlouvá o důstojnosti a požehnání křestního znovuzrození a svátostného utvrzení v biřmování a připomíná nám poklady, kterých jsme dosáhli. S bohatými duchovními dary vstupujeme v duchovní dospělosti do řad bojovníků Kristových, abychom neohroženě sloužili Pánu.
 

Komentář k přísl.  mešnímu textu najdete zde.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: News

Květnou nedělí začíná Svatý týden

svaty-tyden.jpgSvatý týden začíná Květnou nedělí a končí na Bílou sobotu před začátkem velikonočního svatvečera.
 

Nazývá se nejen svatý, ale také velký (hebdomada sancta, major), nebo pašijový. To proto, že se v něm slaví velká a přesvatá tajemství našeho Vykoupení.
 

Pašijový jej v české řeči nazýváme proto, že se v něm ze všech čtyř Evangelistů čtou zprávy o umučení (passio) a smrti Pána Ježíše.
 

Liturgie celého tohoto týdne má ráz něčeho nesmírně velkého a úžasného. Bůh se hněvá na lidstvo kvůli jeho hříchům a přece posílá svého nejmilejšího syna, aby za ně trpěl!

 
Celý příspěvek
| Rubrika: News

Cesty do Újezda v době 1. - 21. 3.

kontrola.jpgPokud se chystáte do Horního Újezda na Mši svatou, ale nebydlíte na území okresu Třebíč, podle usnesení vlády č. 216 je to až do 21. 3. t. r. zakázané. Pokud pojedete pouze v rámci okresu Třebíč, stáhněte si a vyplňte tento formulář na stránkách MV ČR:

https://www.mvcr.cz/soubor/vzor-formular-pro-cesty-mimo-okres-pdf.aspx
 
Zaškrtněte políčko "účast na hromadné akci" a možná můžete dopsat "Mše svatá v Horním Újezdě".
 
Tím byste měli splnit požadavek čl. IV. onoho usnesení a sice povinnost prokázat důvodnost využití výjimky z usnesení č 216.
 
Při případné policejní kontrole se odkazujte výslovně na čl. VI., odst. 2 a čl. IX. onoho vládního usnesení č. 216.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: News

Poslouchejte krásné koledy

Najít v dnešním světě trochu klidu a ticha je stále obtížnější. S rozvojem tzv. nových technologií se stále častěji setkáváme s hlukem, který tyto technologie (re)produkují. Dnešní člověk je závislý na silné droze, kterou je hluk. Od této drogy sice churaví, ale i tak ji stále přijímá, protože ho chvilkově uspokojuje. Opíjet se hlukem mu umožňuje utéct z reality a domnívá se, že tak utíká před Bohem. Umrtvuje tím vlastní bezbožnost. Lidé dnešní doby proto už většinou ani nemají ponětí o tom, co je to krásná hudba. Hudba dokonalá textem i melodií, hudba, jejíž hlavní (a často i jedinou charakteristika) není jenom hrozný, až pekelný hluk, řev, jekot a vřískot. Lidé kolem nás tomuto pekelnému reji doslova propadli a nesnesou, aby krásná hudba ve veřejném prostoru zněla. Proto se jim přizpůsobují také rádia, která šílenou agresivní a stále častěji ďábelskou hudbu produkují. Co si v tom zmatku počít? Jaké rádio naladit, aby i rozumný a zbožný člověk z toho všeho rozum a víru neztratil. Několik slušných projektů se přece jen najít dá - potřebujete k tomu ale internetové připojení, což čtenáři tohoto článku pravděpodobně mají. Zkuste tedy třeba Rádio Koleda. Stačí kliknout zde.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: News

Nová opatření - potřebujete reservaci

Podle systému PES může být od 27. 12. 2020 v kostele najednou nejvýše tolik osob, kolik činí 10 % všech míst k sezení. Ve farním kostele sv. apoštolů Petra a Pavla je v lodi kostela a na kůru celkem 120 míst, přijít tedy může 12 věřících. Do kaple sv. Cyrila a Metoděje může přijít pouze 5 věřících. Proto je třeba si místo předem zamluvit.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: News

Přání milostiplných Vánoc

Puer natus est nobis,
et Filius datus est nobis!

(Dítě se nám narodilo, Syn je nám dán!)

natus-est.jpg

Drazí věřící,
přeji Vám všem milostiplné svátky Kristova narození
a do nového roku 2021 Vám vyprošuji pokoj a dobro,
které nám přinesl Narozený Boží Syn.

Děkuji všem za vánoční přání.
Možná nebude v mých silách na každé jednotlivě odpovědět, buďte si však jisti tím, 

že na Vás všechny pamatuji
při Nejsvětější mešní Oběti.


Nadcházející rok zřejmě přinese mnoho velmi těžkých a složitých 

 
Celý příspěvek
| Rubrika: News

Cílem Františkových slov je znejistit a dezinformovat katolickou veřejnost

Už několik let jsme svědky, jak František pohrdá učením Církve. Nového vrcholu bylo dosaženo výrokem o potřebě zavádět zákony o registrovaném partnerství. Jak uvedl pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka, cílem těchto výroků je znejistit a dezinformovat katolickou veřejnost a to nejspíše v souvislosti s presidentskými volbami v USA.

Pokud jde o nauku katolické církve, dokument Kongregace pro nauku víry z roku 2003 praví: „Církev učí, že respekt vůči homosexuálům s sebou nemůže přinášet žádnou formu souhlasu s homosexuálním chováním nebo legálního uznání homosexuálních svazků. Veřejný prospěch vyžaduje, aby zákony uznávaly, podporovaly a chránily manželský svazek jakožto základ rodiny a primární jednotku společnosti. Právní uznání homosexuálních svazků nebo jejich zrovnoprávnění s manželstvím by znamenalo nejen schvalování scestného chování, jež by pak bylo možno považovat za model pro současnou společnost, ale také zatemňování smyslu základních hodnot, které spadají pod společný odkaz lidstva. Není možné, aby církev pro dobro lidí a celé společnosti tyto hodnoty nebránila.“ 

 
Celý příspěvek
| Rubrika: News

Pouť ke sv. Václavovi letos nebude v Kojeticích, ale ve farním kostele

Z důvodu současné nákazové situace a s ohledem na velmi malý vnitřní prostor kaple sv. Václava se letošní pouť k tomuto světci nebude konat v Kojeticích, ale ve farním kostele v Újezdě. Poutní Mše sv. začíná jako obvykle v 9 hodin. 

 
Celý příspěvek
| Rubrika: News

Jak se opatření zdravotníků týkají účastníků bohoslužeb

Dle sdělení Biskupství brněnského z 25. 9. 2020 osoby sedící v lavici nemají povinnost zachovávat odstupy (a to i když si stoupnou či kleknou, jestliže neopustí své místo). Osoby stojící mimo lavice a osoby pohybující se p​​o kostele mají povinnost zachovávat odstupy (s výjimkou členů domácnosti).

Co bylo výše řečeno o bohoslužbách, platí o jakémkoliv jiném druhu církevních shromáždění, jestliže je lze považovat za veřejný projev náboženského vyznání. 

Všichni v kostele musí mít nos a ústa chráněna rouškou.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: News

Od 10. září je třeba mít v kostele roušku

Na základě sdělení Biskupství brněnského jsou od 10. září "povinné roušky v prostorách kostelů pro účastníky bohoslužeb. Roušku je možné sundat před přijetím svatého Přijímání."

Nezapomeňte si proto, prosím, vzít roušku s sebou. Máte-li doma nějakou čistou navíc, vezměte ji, prosím, také a to pro případ, že by někdo jiný zapomněl a v kostele by si ji rád od někoho zakoupil. 

Povinnost mít uvnitř budov zakrytá ústa a nos se nevztahuje na malé děti do 3 let.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: News

Resurrexit sicut dixit!

resurrexit.jpgKristus slavně vstal z mrtvých! Kristus, světlo lidstva rozhání temnoty srdce a ducha a osvěcuje každého člověka, který přichází na svět. Kromě velikonoční svíce se Církví rozeznívá velká velikonoční zvěst: Kristus opravdu vstal z mrtvých, smrt nad Ním již nemá žádnou moc. Svou smrtí navždy potřel zlo a daroval všem lidem život Boha samého. Podle starobylé tradice katechumeni během Velikonoční vigilie přijímají křest, aby se zdůraznila účast křesťanů na tajemství Kristovy smrti a zmrtvýchvstání. Z rozzářené Velikonoční noci se radost, světlo a pokoj šíří do života věřících v každém křesťanském společenství a dosahují

 
Celý příspěvek
| Rubrika: News

Snížená rychlost internetu příčinou potíží s přímým přenosem

Jak nám potvrdil poskytovatel internetového připojení v Horním Újezdě, v uplynulých dnech došlo ke snížení rychlosti internetu až o 90 %. To byla zřejmě hlavní příčina potíží při realizaci přímých přenosů Mše svaté a sv. růžence. Na posílení kapacity sítě nyní firma pracuje a v nejbližších dnech by měla dosáhnout potřebné úrovně. Všechny, kdo se na přímé přenosy z naší farnosti těší, prosíme o trpělivost.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: News

Sv. Josef učí milovat a přitom nevlastnit

st-joseph.jpgZasáhne-li nás malomyslnost, pomysleme na Josefovu víru; zaplaví-li nás nepokoj, pomyslete na naději sv. Josefa, který doufal, ačkoli nebylo naděje, pohltí-li nás nevraživost či nenávist, pomysleme na lásku sv. Josefa, který byl prvním mužem, jenž objevil lidskou tvář Pána Boha v osobě Dítěte, počatého z Ducha Svatého v lůně Panny Marie. Dobrořečme Kristu Pánu, že se nám tolik přiblížil, a vzdávejme mu díky, že nám dal sv. Josefa jako příklad a vzor lásky

 
Celý příspěvek
| Rubrika: News

Vládní zákaz shromáždění větších než 100 osob se újezdské farnosti netýká

Vláda v souvislosti s šířením nového coronaviru od dnešních 18-ti hod. zakázala všechna shromáždění větší než 100 osob. Toto nařízení se újezdské farnosti netýká, neboť nedělní Mše svaté se v zimním období účastní přibližně 50-60 věřících. Účast na společném růženci, křížové cestě, nebo Mši svaté ve všední dny je ještě nižší.

Důrazně však žádám všechny osoby, které vykazují jakékoli známky nachlazení (zvýšená teplota, rýma, kašel apod.), nebo se v uplynulých dnech pohybovaly v rizikových oblastech, aby zůstaly do vyléčení doma a do kostela nechodily: 

1. nemocní jsou z účasti na Mši svaté automaticky omluveni;

2. jejich neúčast na bohoslužbě je v tomto případě projev ohleduplnosti k ostatním lidem a jich zdraví.

Zároveň žádám všechny účastníky bohoslužeb, aby v kostele využili i ostatní místa v lavicích tak, aby nebyli v těsném kontaktu s ostatními. Argument, že "tady vždycky sedím já" v tomto případě neplatí! 

Všem vyprošuji pevné zdraví duše i těla.

P. Vlastimil Vojtěch Protivínský, farář

 
Celý příspěvek
| Rubrika: News

11. února: Zjevení Neposkvrněné Panny Marie v Lurdech. Mše sv. v 16.30 hod.

bmv-lourdes.jpgDnes slavíme zjevení Neposkvrněné Panny Marie v Lurdech. V Massabielle se setkala s Bernardetou Soubirous celkem osmnáctkrát. Cílem bylo předat Bernardetě poselství, aby se lidé modlili a činili pokání za hříšníky. Tedy výzva k obrácení v zemi, kde nejvíc vyhasínala víra a v době ohrožování svobodnými zednáři, kteří šířili liberalismus a podporovali uvolněnou morálku. P. Maria prosí z Lurd i z pozdějších míst zjevení o "Pokání!"- o obrácení. Nedotčená hříchem a plná lásky k hříšníkům si od nás přeje boj proti hříchu jako největšímu zlu. Zde můžeme vyčíst, že dokonalá láska k bližnímu sebou nese i zásadní postoj proti

 
Celý příspěvek
| Rubrika: News