Jdi na obsah Jdi na menu

Co je před námi

Příspěvky

Rozjímání na 2. neděli postní

K rozjímání na 2. neděli postní využijte audionahrávku z knihy P. Františka Komárka Svatá Terezie od Ježíška – květ mariánský. Od nejstarších dob církve se vyžadovala zpověď k odpuštění hříchů. Kristus Pán rozkázal apoštolům, aby zpověď věřících slyšeli a věřícím, aby se z hříchů vyznávali. Proto my, když se zpovídáme, nečiníme nic jiného než činili vždy věřící. Podrobujeme se tím také vůli Kristově.

Audionahrávku najdete zde:

http://www.ikatolici.cz/zpoved-jest-zarizenim-bozskym/ 

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Co je před námi

Reminiscere - druhá neděle postní

transfiguratio.jpgMešní formulář 2. neděle postní nazývané Reminiscere začíná žalmem 24. Ten je pokornou prosbou o osvobození od našich úhlavních nepřátel: Reminiscere miserationum tuarum Domine - rozpomeň se, Pane, na svá slitování. 

V tomto duchu pokračuje i orace:  Bože, ty vidíš, že jsme zbaveni veškeré síly, opatruj nás uvnitř i zevně, abychom byli uchráněni od všeho protivenství na těle a očištěni od zvrácených myšlenek na duši.  

Epištola z Listu sv. Pavla Soluňanům je typické postní kázání. Apoštol má na mysli náš duchovní prospěch, abychom se líbili Bohu, protože to je jeho vůle, naše posvěcení. Jeho největší překážkou jsou hříchy proti čistotě, které činí z našeho těla ďáblovou nádobu. I všechen tělesný styk se má proto uskutečňovat ve svatosti a počestnosti. Náruživá žádostivost a smilství jsou nejhrubším projevem zpohanštění. Nejsme povoláni k nečistotě, ale k posvěcení. 

Graduale  i Traktus pokračují v duchu, kterým začal již  Introit.  S úpěnlivými prosbami kontrastuje v evangeliu náhlé

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Co je před námi

2. února - Očišťování blah. Panny Marie

O svátku Očišťování Panny Marie slavíme tajemství Kristova života, které se pojí k předpisu mojžíšského zákona. Ten přikazoval rodičům vydat se čtyřicet dní po narození prvorozeného dítěte do Jeruzalémského chrámu, aby nabídli svého syna Pánu a kvůli rituální očistě matky (srov. Ex 13,1-2.11-16; Lv 12,1-8). Také Maria a Josef vykonali tento obřad a podle zákona nabídli pár hrdliček nebo holoubat.

Hledíme-li na tuto událost hlouběji, zjistíme, že to byl Bůh sám, který představil svého Jednorozeného Syna lidem prostřednictvím slov starce Simeona a prorokyně Anny. Simeon totiž prohlásil Ježíše za spásu lidstva, za světlo všech národů a znamení, kterému se bude odporovat, aby vyšlo najevo smýšlení mnoha

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Co je před námi

Popeleční středa 14. února

popelec1.jpgObřady popeleční středy se konají přede Mší svatou. Kněz světí popel a následně jím označí věřící, kteří při tom klečí. Kněz buďto sype popel na hlavu, nebo popelem udělá na na čele znamení kříže a říká „Memento, homo, quia pulvis es, et in pulverem reverteris!“ To znamená „Pamatuj, člověče, že prach jsi a v prach se obrátíš!“ (srv Gn. 3,19).

V dobách raného křesťanství v tento první den postní doby zahajovali těžcí hříšníci veřejné pokání, které trvalo přes celou postní dobu. Během ní byli vykázáni z kostela a u kostelních dveří prosili věřící o modlitby. Onomu vykázání z kostela předcházelo symbolické sypání si popela na hlavu jako znak pokání. Zatímco veřejné pokání vymizelo, sypání popela coby symbol pokání přetrvalo a rozšířilo se na všechny věřící.
 

Popel nám připomíná, že to, k čemu se máme svým skutečným obrácením zcela bezvýhradně zaměřit, je něco velmi velkého, že to překračuje hranice našich běžných úvah a představ: Jsme vyzváni, abychom ve svém nejvyšším zájmu i v zájmu Boží slávy učinili zcela rozhodný a radikální obrat, který se týká všech složek lidského života.
 

Člověk, který domyslí obsah a dosah této prosté formule, pochopí, že v tom způsobu života, který dosud praktikoval, rozhodně dále pokračovat nemůže. Vše, co dosud dělal anebo odmítl vykonat, vyžaduje přísnou revizi a zhodnocení.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Co je před námi

Ohlášky a zamyšlení na 3. neděli po Zjevení Páně

Tato neděle bude 3. po Zjevení Páně a Mše sv. bude sloužena za všechny členy Očistcového bratrstva, za zemřelého Josefa Němce (+18. 1. 2022) a celou živou a zemřelou rodinu a duše v očistci.

Před námi je svátek Obrácení sv. apoštola Pavla a příští neděle už bude Septuagesima neboli Devítník. Znamená to, že začne doba předpostní a Mše sv. budou slouženy bez Gloria a ve fialové barvě. Ta příští bude, dá-li Pán, opět v neděli v 10 hodin. Zde se n
abízí k rozjímání několik myšlenek:

Třetí (jakož i ostatní) neděle po Zjevení Páně mají stejné žalmové zpěvy (introit, graduale, offertorium, communio). Tyto žalmové úryvky představují Spasitele budujícího Boží království na této zemi a vyzývajícího nás ke vzdávání holdu a 

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Co je před námi

Plnomocné odpustky přivlastnitelné duším v očistci

Každý rok ve dnech 1. - 8. 11. je možné získat (vždy jednou za den) plnomocné odpustky přivlastnitelné duším v očistci.

Lze tak učinit dvojím způsobem:

a) dne 1. 11. odpoledne a večer a násl. dne 2. 11. po celý den při návštěvě kteréhokoli kostela, pokud se v něm věřící pomodlí modlitbu Otče náš, Credo (vyznání víry) a jakoukoli modlitbu na dobrý úmysl papeže. Samozřejmostí je svatá zpověď vykonaná ne déle než přibližně týden před tím a také svaté přijímání týž den.

b) po celých osm dní 1. - 8. 11. při návštěvě kteréhokoli hřbitova, pokud se tam věřící pomodlí jakoukoli modlitbu za zemřelé a na dobrý úmysl papeže. Také v tomto případě je třeba mít vykonanou svatou zpověď a přijmout svaté přijímání týž den.

Využijte i vy této možnosti podílet se na rozdělování vzácných Božích darů z pokladu Církve!

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Co je před námi

Svátek Nanebevzetí blahoslavené Panny Marie 15. 8.

nanebevzetipm.jpgV neděli15. srpna bude slavná mše sv. v Horním Újezdě v 9 a 10.30 hod. Všichni jste srdečně zváni. Po Mši sv. bude žehnání bylin. 
 

Mariino nanebevzetí nám připomíná, že život Mariin, stejně jako život každého křesťana, je cestou následování Ježíše, cestou, která má svůj přesný cíl, svou již vyznačenou budoucnost: definitivní vítězství nad hříchem a smrtí a plné společenství s Bohem: “když vzkřísil Krista Ježíše, vzkřísil zároveň s ním i nás, a vykázal místo v nebi jemu a zároveň i nám, protože jsme s ním spojeni” (Ef 2,6). To znamená, že křtem jsme již v základě vzkříšeni a máme místo na nebi v Ježíši Kristu, ale musíme také tělesně dosáhnout toho, co bylo

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Co je před námi

Změna v pořadu bohoslužeb: 22. 7. Mše sv. v Újezdě v 16, v Kojeticích v 18 hod.; nedělní Mše sv. zatím v 9 a 10.15 hod.

Pozor, ve čtvrtek 22. 7. bude Mše sv. v 16 hod. v Újezdě a v 18 hod. v Kojeticích. Duchovní správce slouží za  Márii Protivínskou gregoriánské Mše svaté. V souvislosti s tím je nyní nedělní Mše svatá v 9 hodin jako obvykle a po ní ještě jedna v 10.15 hod. Více informací najdete v pořadu bohoslužeb zde.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Co je před námi

Neděle v oktávu Božího Těla: Slavná Mše svatá v 9 hodin

Slavnost Božího Těla se začala slavit pro zdůraznění reálné přítomnosti Ježíše Krista v Eucharistii – Nejsvětější svátosti.
 

Patří mezi pohyblivé svátky koná se vždy ve čtvrtek po Svatodušním oktávu (tedy po slavnosti Nejsvětější Trojice). Datum slavnosti je tedy odvozeno od data Velikonoc.
 

V Nejsvětější svátosti svého Těla a své Krve předjal Pán Ježíš svou Oběť. A to nikoli Oběť rituální, ale osobní. Při Poslední večeři jedná na podnět

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Co je před námi

Bílá sobota - zpustošený a sešeřelý chrám má této noci zazářit novým světlem

Smrtí Kristovou zhaslo světlo Starého Zákona. Kristovým vzkříšením ukázalo se celému světu nové světlo – Nový Zákon, který od této chvíle stal se závazným pro veškeré lidstvo. Zpoustošený a sešeřelý chrám má se této noc zastkvíti novým světlem. To se má rozsvítit na novém ohni, neboť při vzkříšení Kristově jako by se obnovila celá příroda. Jelikož Církev všechno, co při bohoslužách užívá, žehná, aby to vyňala z profánního užívání; aby to svými modlitbami povznesla. Právě proto světí také slavným způsobem i tento nový oheň. Ten je zároveň symbolem vzkříšeného Krista, neboť jako neživý kámen vydává jasnou jiskru, tak temný hrob vydal Světlo, které

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Co je před námi

Liturgie Květné neděle začne o půl hodiny později, kvůli změně času to však bude o půl hod. dříve

Pozor, ze soboty na Květnou neděli začne platit tzv. letní čas. Ve 2.00 hod. SEČ se čas změní na 3.00 SELČ. Obřady Květné neděle začnou v 9.30 hod. SELČ svěcením ratolestí. Následuje průvod a přibližně v 10.15 hod. SELČ začne Mše sv. Noc se vám tedy nezkrátí o 60, ale jen o 30 minut.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Co je před námi

Kdo nechodí na Mši sv. v Újezdě pravidelně, musí si místo reservovat. Všichni musí mít respirátor třídy alespoň FFP2

Jen každé 10. místo k sezení může být v kostele obsazeno, proto je nutné si místo předem reservovat. Ti, kdo chodí do farního kostela na Mši svatou pravidelně (tzn. účastnili se jí minulou i předminulou neděli), mají místo reservované automatickyVšichni ostatní si pro návštěvu našeho kostela musí místo předem zamluvit na tel. č. 731 076 000. Stejně tak musí postupovat všichni zájemci o účast na Mši sv. ve Výčapech. 

Nová protiepidemická opatření vlády ze dne 26. 2. 2021 jsou účinná až od pondělí 1. 3. Od toho dne nebude možné putovat na Mši svatou z jiných okresů. Nelze však vyloučit, že do 3. neděle postní (7. 3.) se ještě mnohé změní. 

Už nyní platí povinnost mít v kostele, jako i v jiných uzavřených prostorách, ústa i nos zakrytá respirátorem třídy FFP2 a vyšší.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Co je před námi

Nedělní Mše sv. v 9 a 10.15 hod., mezi nimi kázání

Pozor, vzhledem k velmi nízké teplotě v kostele nebude o neděli Devítník (31. 1.) kázáníMše sv. začne hned po ohláškách a Asperges! V neděli 1. po Devítníku (7. 2.) bude kázání pouze v 10.10 hodin. Z tohoto důvodu bude příležitost ke svaté zpovědi pouze před první a potom po druhé Mši svaté.

Jen každé 10. místo k sezení může být v kostele obsazeno, což je nyní vzhledem k chladnému období a tedy nižšímu počtu účastníků bohoslužeb spolehlivě dodrženo. Proto si až do odvolání nemusíte místo ve farním kostele reservovat. V kapli ve Výčapech je to naopak nutné.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Co je před námi

Zjevení Páně - Epiphania Domini: Tři události, z nichž zazářila božská důstojnost Mesiáše

epifania.jpgJeště předtím, než byl tento svátek zaveden v Římě, byl slaven 6. ledna na Východě a v některých ojedinělých církvích na Západě jako svátek Narození Páně. V Římě byl zaveden ve druhé polovině VI. století a byl slaven jako doplněk a koruna svátku Narození Páně a převýšil důstojností onen první svátek.
 
Na Západě zůstal tomuto svátku jeho původní řecký název: Epiphania tj. Zjevení. Slaví se tedy jako svátek skutečnosti, že Spasitel přišel na zem, aby se zjevil nejen pastýřům v Betlémě, ale celému světu: zjevuje se mudrcům, kteří přišli z dalekého pohanského Východu, aby se mu poklonili. Celá křesťanská tradice tak v mudrcích spatřovala prvotiny pohanského světa, za nimiž přicházejí všechny národy světa, takže Epifanie je potvrzení všeobecné spásy světa. Starokřesťanská východní slavnost trvala tři dny a evangelijní perikopy obsahovaly líčení adorace tří svatých mudrců, křtu Páně v Jordánu a zázraku na svatbě v Káně. Těmito třemi obrazy byla

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Co je před námi

Mše sv. v neděli 27. prosince zůstává v 9 a 10.30 hod., navíc bude i večer

Mše sv. v neděli 27. prosince zůstává v 9 a 10.30 hod., navíc bude ještě jedna večer. Všichni, kdo již požádali o reservaci na 9.00 nebo 10.30 hod., mohou přijít, s jejich účastí se počítá. Pokud jste žádali o reservaci místa v kostele bez uvedení konkr. času, nebo jste uváděli čas 8.30 či 9.30 hod., napište, prosím, duchovnímu správci, zda si přejete přijít v 9 nebo 10.30 hod. Poté vám bude termín potvrzen, případně vám bude nabídnut jiný čas (to podle toho, kolik ještě zbývá v ten který čas volných míst). Pokud jste žádali o termín v 11 hodin, můžete přijít na 10.30 hod., místo je pro vás připravené.

Všichni zájemci o (pod)večerní Mši svatou nechť, prosím, kontaktují nejlépe do 14.00 hod. duchovního správce k domluvě konkrétního termínu. 

Všichni můžete využít formu SMS, e-mailu, zprávy na WhatsApp nebo Signal. Všichni jste do chrámu sv. apoštolů Petra a Pavla srdečně zváni!

Informujte, prosím, také ty, kteří nemají přístup na internet.

 

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Co je před námi

Změna času - poledne už opět může být v poledne

V noci na 25. října dojde ke změně času z tzv. letního na středoevropský. V poledne se tedy už nebudeme muset tvářit, že je 13 hodin, ale svobodně opět budeme moci mít na svých hodinkách hodin dvanáct. Nezapomeňte si tedy už dnes večer nebo v neděli ráno posunout hodinky o 60 minut zpět.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Co je před námi

Reservujte si místo na nedělní Mši svatou

V naší farnosti je nyní třeba předem si zamluvit místo v kostele pro účast na nedělní Mši svaté, abychom dodrželi příslušná opatření. Vždy, prosím, uveďte, přejete-li si reservaci na Mši sv. v 9 nebo 10.30 hod. 

Přímé přenosy z našeho kostela svatých apoštolů Petra a Pavla můžete sledovat zde. Sledování přímého přenosu Mše svaté v žádném případě nenahrazuje účast na ní; ovšem v případě, kdy věřící nemá možnost osobně se účastnit skutečné katolické liturgie *), může mu tento přímý přenos pomoci lépe se soustředit k vykonání odpovídající soukromé pobožnosti.

*) Mnozí věřící se domnívají, že když se nějakému obřadu říká mše, automaticky se jedná o správný, Bohu libý a posvěcení přinášející obřad. Že tomu tak není, podrobně vysvětlují např. kardinálové v pojednání vypracovaném pro papeže Pavla VI.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Co je před námi

Bohoslužby v Újezdě: zatím jako obvykle; 18. 10. bude dopoledne ještě jedna Mše sv.

Současná opatření proti nákaze novým koronavirem se újezdské farnosti nijak netýkají. V neděli 18. října bude Mše svatá jako obvykle v 9 hodin a poté ještě jedna v 10.30 hodin. Rozdělením věřících na dvě části by mělo být spolehlivě vyhověno všem požadavkům na max. počet osob na jednom místě. Podobně tomu zřejmě bude i na svátek Krista Krále poslední říjnovou neděli 25. října. Podrobnosti přineseme později.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Co je před námi

Svátek sv. Václava 28. září

vaclav-sv.jpgV prastarých legendách a spisech o svatém Václavu velkou plochu zaujímá vždy jeho mučednická smrt. Ale k tomu, aby se tato smrt stala předmětem tak obecné pozornosti, nestačí jen sám fakt, že to byla smrt násilná, ale rozhodující bylo, že u chrámových vrat byl úkladně zavražděn mladý člověk, muž, který byl nejen na tu dobu neobvyklým vladařem, ale že to byl právě někdo, koho již za života obestírala pověst svatosti. 

Rozhodující pro jeho hodnocení nebylo tedy to, co ho postihlo zvenčí, ale co sám vykonal pro sebe i pro druhé. A to je i pro současnou dobu podivuhodně aktuální už jen proto, že evangelium je dokonale nadčasové a jeho důsledné praktikování je pro každou dobu stejně důležité, ba nezbytné.

Svatý Václav, který se s úctou a láskou i v zimě a v noci klaněl svátostnému Spasiteli před zavřenými chrámovými dveřmi, by si sotva dovolil bavit se volně s druhými uvnitř chrámu před bohoslužbou a po ní přímo před trůnem Nejvyššího. 

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Co je před námi

Změna v pořadu bohoslužeb

Tuto ani příští sobotu nebude Mše svatá ve Výčapech, ale ve farním kostele v Újezdě a to v 19.30 hod. Vzhledem k tomu, že v těchto dnech je zájem o účast na Mši svaté sloužené od pondělí do pátku ze strany věřících minimální, bude duchovní správce sloužit Mše svaté soukromně v ranních hodinách. Konkrétní čas na dotaz každému ochotně sdělí.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Co je před námi

Svátek Panny Marie Sedmibolestné 15. září

V úterý 15. 9. je svátek Panny Marie Sedmibolestné. V den po svátku Povýšení svatého Kříže vzpomíná svatá Církev na bolesti Panny Marie, které trpěla ve spojení se svým Synem Je­žíšem Kristem. V 15. století se začíná šířit úcta k jejím sedmi bolestem, a proto Marii nazýváme též Sedmibolestná:

První bolest zakusila Panna Maria, když jí stařičký Simeon předpovídá, že její vlastní duší pronikne meč, aby vyšla najevo smýšlení mnoha srdcí. Druhou bolest prožila, když

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Co je před námi

Úsek Výčapy - Újezd do 10. 10. uzavřen!

Silnice č. 360 v úseku Třebíč - Střítež - Výčapy je od konce srpna otevřená. Z Třebíče do Újezda je tedy opět možné jet přes Slavice a Mikulovice.

Pozor, od 7. 9. 2020 je uzavřena silnice z Výčap až po odbočku do Újezda. Tato uzavírka potrvá do 10. října.  

Upozorněte na to, prosím, své známé, kteří nemají přístup na internet.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Co je před námi

Svátek Proměnění Pána našeho Ježíše Krista 6. srpna

oltarni-obraz-jejkov.jpgVe čtvrtek 6. srpna je svátek Proměnění Pána našeho Ježíše Krista (jak se od r. 1457 vždy nazýval). Slavení tohoto svátku v celé církvi zavedl roku 1457 papež Kalist III. jako projev vděčnosti za vítězství nad Turky u Bělehradu.

Tato slavnost obrací naši pozornost ke Slávě Boží a vede nás k adoraci Boží Velebnosti. Co ale znamená ono „adorovat“? Jde o nějaký postoj z dávných časů, beze smyslu pro současného člověka? Nikoliv! Jedna velmi známá modlitba, kterou mnozí začínají den a večer jej končí, začíná právě těmito slovy: „Klaním se ti můj Bože, miluji tě z celého srdce...“ Za úsvitu i na konci dne věřící každý den obnovuje svou „adoraci“, to je: uznává, že Bůh Stvořitel a Pán vesmíru je přítomen. Je to uznání plné vděčnosti, jež vyvěrá z hlubin srdce a naplňuje celé bytí, protože se člověk sám plně uskuteční pouze tím, že adoruje, že se klaní Bohu a miluje ho nade všechno.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Co je před námi

Svatvečer Svatodušní: Mše svatá už v 15 hod.

Pozor, v sobotu 30. 5. na Svatodušní svatvečer bude Mše svatá ve Výčapech už v 15 hod. Od 14.30 hod. bude v kapli svatých Cyrila a Metoděje společná modlitba slavného růžence. 

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Co je před námi

Kristovo nanebevstoupení je naším povýšením. Mše sv. dnes v 18 hodin v Újezdě

nanebevstoupeni.jpgNanebevstoupení je významným vyvrcholením života Pána Krista Vykupitele. Je jeho triumfální inaugurací a intronizací, je introitem božské oslavy jeho lidské přirozenosti.
 

Lidská přirozenost byla znesvěcena a ponížena počínaje prvotním hříchem. Lidské Kristovo tělo, které bylo jménem celého lidstva ponořeno do nejhlubšího ponížení smrtelného života, bylo zmučené a usmrcené v poslušnosti k Otcově vůli, dochází nyní nejvyšší nadlidské oslavy. Kristovo lidství povzneseno nad všechny anděly k nejvyššímu společenství s Bohem na trůn moci a slávy nám tak připomíná, že

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Co je před námi

Svátek sv. Jana Nepomuckého - Mše sv. dnes v 19 hod. v Újezdě

imag0054.jpg

Mše sv. ke cti sv. Jana Nepomuckého bude sloužena dnes v 19 hod. v Újezdě. Bude sloužena v klasické podobě římského ritu, tedy téměř přesně tak, jak ji sloužil sám sv. Jan.

Přijďte i vy uctít a oslavit tohoto světově nejznámějšího Čecha, který svou přímluvou pomohl nesčetnému zástupu svých ctitelů.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Co je před námi

V čase morů a jiných nakažlivých nemocí je třeba na prvním místě sloužit Mše svaté, konat pokání, modlit se a postit

Aktualizováno 17. 4. v 11.30 hod.  

Každý věřící musí v této těžké době konat pokání, postit se a modlit. Věřící se tradičně v době velkých pohrom scházeli ke společným modlitbám, k procesím a účastnili se Mše svaté. V Horním Újezdě bude kostel svatých apoštolů Petra a Pavla (dá-li Pán) otevřen každou neděli od 8.30 do 10.30 hod. a poté do 18 hodin předsíň ke mříži. Kromě toho také i v další dny dle ohlášení na těchto stránkách.

Věřící, kteří budou přicházet v rámci individuální duchovní péče, mohou vstupovat do kostela pouze pokud budou mít ústa a nos zakrytá rouškou, šálou či šátkem. V kostele může být v jednu chvíli pouze tolik osob, aby mezi nimi byl dodržen odstup 2 metry.

Kněží mají na dané úmysly sloužit Mše sv. tzv. soukromě. Újezdský farář bude takto sloužit v kostele sv. apoštolů Petra a Pavla v Horním Újezdě mj. v neděli v 9 hodin. Termín sobotní Mše svaté 18. 4. bude ještě upřesněn.

Věřící mohou být v době sloužení Mše svaté v kostele a mohou přistoupit ke Svatému Přijímání. 

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Co je před námi

Farnost Horní Újezd Vás zve ke společné modlitbě svatého růžence

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Co je před námi

Oktáv jednoty s Petrovým stolcem 18. - 25. 1.

stolec-sv-petra.jpgVe druhé polovině ledna se již tradičně setkáváme s Oktávem jednoty křesťanů s Petrovým stolcem.

Tento Oktáv zavedl P. Paul Francis Wattson, zakladatel Bratří smíření, a získal pro něj souhlas papeže sv. Pia X.

Otec Wattson, bývalý anglikán, který se obrátil na katolickou víru, se rozhodl, že oktáv bude začínat 18. lednem, tj. na svátek Nastolení sv. Petra v Římě, a končit 25. ledna, tedy svátkem Obrácení sv. Pavla apoštola. Jednalo se o veřejnou událost, během níž probíhaly

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Co je před námi

Povýšení svatého Kříže - Mše svatá 14. 9. v 17.30 hodin ve Výčapech

crucifixus.jpgKříž sluje Kristovou slávou a Kristovým povýšením. On je ten vytoužený kalich a dovršení všech utrpení, která pro nás Kristus vytrpěl. Že kříž skutečně je slávou Kristovou, to slyšíme z jeho vlastních úst: Nyní je oslaven Syn člověka a Bůh je oslaven v něm; ano, hned ho oslaví. A také: Oslav mě, Otče, slávou, kterou jsem měl u tebe dříve, než byl svět. A jinde: Otče, oslav své jméno. A ozval se hlas z nebe: Oslavil jsem a ještě oslavím. Naznačoval tím slávu, která vzešla pak z kříže.

Kříž je Kristovým vyvýšením. Potvrzují to jeho vlastní slova: Až budu vyvýšen, potáhnu všechny k sobě. Vidíš tedy, že slávou a vyvýšením Kristovým je kříž (svatý Ondřej Krétský, biskup).

Církev pozvedá a oslavuje tento den Kříž strohou a sevřenou liturgií zbavenou sentimentalismu a proniknutou nadějí v budoucí slávu. Potupné dřevo se povzneslo na slavné znamení vykupitelské lásky.

 
Celý příspěvek
| Rubrika: Co je před námi