Jdi na obsah Jdi na menu
 

BOLÍ VÁS PRSA ?

9. 4. 2009

Bolí vás prsa?

Berou klid, znemožňují pohyb a často i sex, a dokážou pěkně vystrašit. Když ženská prsa bolí, je to problém - a hodně častý.

Bolavá prsa by se neměla skoro vůbec pohnout. Proto se doporučuje

  • nosit dobrou podprsenku, hlavně při sportu, která bude dobře sedět, ale nesmí ani tlačit

  • nesmí však svírat, což je efekt, který často způsobují tzv. minimizery

  • dívky ve vývoji si mají kupovat novou podprsenku už po půl roce!

Napětí a bolesti v prsou, odborně zvané mastalgie, trápí mnoho žen. Mohou se objevovat v souvislosti s měsíční periodou (cyklické bolesti), nebo zcela náhodně (necyklické bolesti prsu).

Pozdní útěcha

Periodické bolesti jsou nejčastější a způsobují je hormonální změny. Obvykle se projevují v obou prsech a stává se, že vystřelují do podpaží, do ramene nebo do paže. Nejčastěji se projevují před menzes, zatímco s koncem pravidelného měsíčního krvácení se dostavuje úleva.

Trpí na ně většinou mladší ženy, a zkušení lékaři nás utěšují, že často vymizí samovolně - obvykle ale až s menopauzou.

Je to rakovina?

Necylické bolesti se projevují typicky u žen mezi 30 a 50 lety. V těchto případech se bolest může soustředit jen na jeden prs, dokonce jen na jeho jednu určitou část. Tato bolest bývá ostrá a pálivá.

V takových případech je nutné snažit se zjistit původ bolesti. První volbou je samozřejmě rychlá diagnóza "to máte od páteře", zvlášť pokud jde o prsa větších velikostí.

Pokud se tato možnost vyloučí, ženy v takové situaci se často se strachem ptají, zda může jít o rakovinu. Odpověď je povzbudivá: Ne, nejde o obvyklý projev rakoviny. Ovšem některé typy nádorů skutečně bolí. Což je jen dalším argumentem pro obvyklou radu: poraďte se s odborným lékařem, gynekologem nebo mammologem.

Hlídejte si je!

Nnejčastějším závěrem bývá prokázaná fibrocystická mastopatie. Jde o výskyt cyst nebo fibroadenomů, typických pro mladší ženy.

Projevuje se jako hladký, pružný, pevný a přesně ohraničený uzel. Většinou jej lze také nahmatat. Stejně jako cysta, která bývá naplněna tekutinou nebo rosolem, je pohyblivý proti kůži. Před menstruací se zvětšuje a víc bolí, po ní se stav uklidní. Přestože nejde o zhoubné útvary, je dobré je hlídat.

Tento druh bolestí se zhoršuje vlivem stresu a nervozity. Občas se objevuje nejen v souvislosti s hormonální hladinou organismu, ale také s určitými typy léků. Jako chameleón se v této souvislosti projevují antikoncepční pilulky. Zatímco části žen od bolesti pomáhají, jiným je naopak způsobí. Zn. - nutno vyzkoušet!

Co s tím?

Léky, které od bolestí prsu uleví, jsou buď ty s paracetamolem (panadol), nebo s acetylosalycitáty (aspirin), případně nesteroidní antiflamatika (ibalgin, brufen).

Pomáhají také doplňky stravy s obsahem magnesia (hořčíku). Podávají se nejlépe ve druhé polovině mestruačního cyklu, tj. obvykle 2 týdny před dalším krvácením. Spolu s ústupem bolesti prsou většinou uleví i od jiných projevů předmenstručního syndromu. Tyto účinky má i lék ze zelené lékárny - pupalkový olej.

V USA lékaři na bolesti prsu doporučují i redukční dietu. Snížení výskytu potíží přinese prý už snížení příjmu tuku v potravě o 18%. Podobně málo doložené je i pozorování, že ulevuje snížení příjmu kofeinu. Pro jistotu zkuste obojí - a navíc posilujte záda.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář