Jdi na obsah Jdi na menu
 

JAK SE STARAT O KOČKU

24. 5. 2009

Kočka potřebuje ke spokojenému životu - vedle vaší lásky - následující věci:Kočičí výbava:

  • misky na krmivo a vodu
  • kartáč - dle druhu srsti
  • hřeben - dle druhu srsti
  • brousítko na drápky
  • pelíšek
  • kvalitní krmení
  • hračky
  • kočičí toaleta s podestýlkou

Péče o srst

  • krátkosrsté kočky - alespoň 2x týdně gumovým kartáčem odstranit odumřelé a vypadlé chlupy, potom vyčesat kovovým hřebenem od hlavy k ocasu. Při péči o srst zkontrolujte, zda se v ní nenachází bleší trus, klíšťata, event. drobná zranění.

     

  • dlouhosrsté kočky - dlouhosrsté kočky vyžadují péči o srst každý den. Nejdříve řídkým hřebenem vyčešte smotky, a poté vykartáčujte kartáčem. 1x týdně srst ošetřete speciálním pudrem pro dlouhosrsté kočky. Zanedbáním péče o dlouhosrstou kočku může dojít k bolestivému zplstnatění srsti. Někdy musí takto zanedbanou srst ošetřit veterinář v celkové anestézii, což znamená ohrožení zdraví vaší kočky.

Krmení

Ve srovnání s jinými masožravci potřebuje kočka pro zdravý vývoj v potravě zvlášť vysoký podíl proteinů, na jeden kilogram tělesné váhy - v porovnání se psem asi dvojnásobné množství.Dospělou kočku krmte minimálně dvakrát denně - ráno a večer. Stejně jako u lidí se i u koček množství potravy individuálně liší.Výzkumy bylo zjištěno, že pokud má kočka možnost, přijímá potravu po soustech. V průběhu 24 hodin se vrací k misce s potravou až 36krát. Nejlepší je, má-li potrava teplotu 37 - 38°C.Hotová kočičí potrava, kterou lze dnes dostat v obchodech je zdravá, plnohodnotná a vyvážená. A je velice praktická. To ale neznamená, že kočce nemáme dávat nic čerstvého. Nejlepší její dávat od každého něco - střídavě dávat potravu z konzervy, granule s dostatkem čerstvé vody (!!!) a čerstvé jídlo - např. tepelně zpracovaná drůbež, ryba.Na závěr - ZBYTKY JÍDEL Z KUCHYNĚ - nejsou pro kočku vhodné!Pojídání trávyTráva napomáhá trávení a pomáhá vyzvrátit chlupy, které kočka spolykala při očistě. Kočce žijící pouze v bytě musíte nabídnout vhodnou trávu v květináči.VyprazdňováníKočky nechtějí být vyrušovány, když se věnují své potřebě. Kočičí toaletu umístěte stranou od frekventovaných částí vašeho bytu/domu. Nemá být blízko misek na jídlo a pití a místa na spaní. Máte-li koček více, je potřeba více záchodů. V současné době je k dispozici řada typů kočičích toalet a několik typů podestýlek. Praxe dokazuje, že nejvýhodnější je podestýlka hrudkující.Kočky jsou od přírody čistotná zvířata a již 5 týdnů stará koťata používají toaletu.V případě, že kočka začne vykonávat svou potřebu mimo toaletu, má to vždy svůj důvod. Buď má onemocnění ledvin či močových cest, a nebo je vystavena stresu. Zamyslete se proto nad tím, co jí stres ve vaší domácnosti způsobilo.Prevence onemocnění

  • odčervení - alespoň 2x ročně podat tablety proti škrkavkám a tasemnicím odčervení musí vždy předcházet před vakcinací.

     

  • vakcinace - k základnímu očkování patří vakcinace proti panleukopenii, rhinotracheitidě, calicivirovým infekcím a vzteklině. V současné době lze kočky vakcinovat i proti leukóze /FeLV/ a doufáme, že již brzy bude k dispozici vakcína proti FIP zákeřné infekční peritonitidě.

Kastrace

Vzhledem k tomu, že již dlouhou dobu převyšuje nabídka koček, a to jak domácích, tak i ušlechtilých poptávku, je jediným řešením kastrace. Časté porody kočku vyčerpávají. Je kruté, nechat kočku trpět při porodu, a pak koťata utratit."Kastrace je proti přírodě...", ale přirozené prostředí pro kočičí život neexistuje. Je snad v městských ulicích mezi odpadky, nebo snad v lese, kde kočku myslivec okamžitě zastřelí? Sterilizace je jen jednou z metod antikoncepce!Ročně je utopeno, zabito či jinak utýráno více než 70 000 koček. Asi 250 000 potulných koček je zastřeleno v lese a polích. Právě tolik jich je každoročně přejeto na silnicích a v bolestech umírají v příkopech. Bezpočet koček končí v laboratořích, kde se na nich jako na "cenově velmi výhodných předmětech" provádějí pokusy.

Tento osud může potkat i koťátka vaší kočky. Tomu všemu můžete zabránit pouze jediným způsobem - nechat vaši kočku či kocoura kastrovat.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

číča

jakcyna,31. 7. 2011 10:35

mam kočku u ž celkem dlouho....je úžasná našla jsem ji jako kotě na ulici...a ten seznam věcí je celkem na nic..kočka potřebuje jen misky, jídlo záchod a jako pelech stačí obyč deka...že jídlo z kuchyně kočce nepatří taky není pravda...někteří lidé kočkám i vyvařujou jídla..jestli kočka je zvyklá chodit ven tak nepotřebuje škrabadla hračky ani nic takového..stačí kousek špagátu přivázaného na špejli...hlavně nezapomínat že každá kočka je jiná...