Jdi na obsah Jdi na menu
 

BĚLENÍ ZUBŮ

8. 7. 2009

Nové trendy či lepší hygiena:

V novém tisíciletí se lidé stále více snaží zdokonalit svůj vzhled a zaujmout tak své okolí. Tráví svůj volný čas ve fitness a wellness centrech, věnují se sportovním aktivitám a navštěvují kosmetické salóny. Tento trend se rozšířil i na muže, kteří si také dokáží užívat sami sebe. Dlouho opomíjenou oblastí byl stav zubů, i když úsměv zpravidla vytváří Váš první dojem o osobě se kterou se setkáte.

Proto se do popředí dostává péče o zuby a dutinu ústní. Všeobecně totiž platí, že nejen šaty, ale také zuby a úsměv dělají člověka úspěšným a sebevědomým. Vždyť to nejhorší je se stydět usmát. Ať již v pracovním prostředí či v mezilidských vztazích jsou v dnešní době bílé zuby standardem, který symbolizuje úspěch a schopnost pečovat o svůj zevnějšek. Velký zájem je o stomatologickou estetickou chirurgii a také o bělení zubů, kterému se budeme na našem serveru věnovat podrobněji.Historie bělení:

Již staří římané dbali na zabarvení svých zubů. Zuby se dříve snažili brousit například popelem. V dnešní době se používá najemo rozemletý perlit, nebo vápenec, který se přidává do bělících zubních past. Tato metoda ovšem zuby nebělí, protože neodbarvuje pigmenty v zubu usazené, ale pouze mechanicky obrušuje zubní usazeniny na povrchu zubu. Dokáže jen navrátit přirozenou barvu zubu, avšak u většiny populace je tento efekt nedostatečný.

Před asi 30-ti lety byl objeven nový princip bělení zubů s účinnou látkou karbamid peroxid:

Jak bělení probíhá:

Obrázek ukazuje vnitřní strukturu zubu. Část zubu která je viditelná při úsměvu se nazývá zubní sklovina, která je přirozeně bílá. Bezprostředně pod sklovinou je další část zubu – zubovina. Zubovina je za normálních okolností žlutá, ale její struktura je pórovitá a hmota nervu ji může, v průběhu přibývajících let, zabarvovat do žluto-hněda. Barva kterou vidíme při pohledu na zub v ústech je kombinací barev skloviny, která se může trvale zbarvit(vlivem stárnutí, kouření, pití červeného vína atd.) a vespod ležící zubovinou, která tmavne během let z mnoha důvodů, např. blízkosti k nervu. Z tohoto důvodu nemůže pouhé čistění zubů ochránit zuby před pigmentováním anebo zvrátit zabarvení zubu.

Před asi 20 lety byla objevena nová metoda bělení zubů s látkou karbamid peroxid. Tato látka se stala klinicky ověřenou látkou, která zuby prokazatelně bělí, aniž by je poškozovala. Látka prostupuje do struktury zubu a odbarvuje pigmenty v ní usazené. Zubní sklovina zůstává nepoškozena. Koncentrace látky karbamid peroxid se liší dle způsobu použití. V případě domácího bělení se používá koncentrace 10%, tato koncentrace však roste v případě ordinačního bělení, kde je zapotřebí dosáhnout výsledků v kratším čase a to až na koncentraci 35%.

Je bělení bezpečné opravdu bezpečné?

Karbamid Peroxid je jediná klinicky ověřená látka, která zuby bělí, aniž by je mohla jakkoliv poškodit. Zubní lékaři využívají této látky několik desítek let s největší možnou spokojeností.

Citlivost zubů:

Bělení zubů může zcela výjimečně způsobit dočasné zvýšení citlivosti zubů. Citlivost zubů mizí během několika dnů po přerušení bělení, nebo v případě ukončení kůry, po dokončení. V žádném případě nedochází k poškození zubního nervu. 

Ve kterých případech je bělení neúčinné?

  • Nelze vybělit černé, hnědé nebo bílé změny v barvě zubu v případě zubního kažení, tlení apod.

  • Nevybělí ani nepoškodí amalganové výplně zubu, korunky, protézy

  • Bělení není příliš efektivní v případě zmírňování šedých vodorovných čar u pacientů se skvrnami způsobených dlouhodobým užíváním tetracyklinových antibiotik

 Z jakých důvodů zuby pigmentují?

  • Káva, čaj

  • Červené víno

  • Tetracyklinova antibiotika a další léky

  • Stárnutí

  • Kouření

 Jaké zuby by se měly bělit?

 Měly by se bělit pouze zuby zdravé, bez zubních kazů a jiných problémů(krvácení dásní atd.) !

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář