Jdi na obsah Jdi na menu
 


10. 1. 2010

KREATIN A JEHO NEGATIVA

Kreatin a psychické deprese.
   Kreatin může způsobovat psychické deprese a je to vážný problém. Na tuto skutečnost upozorňují odborníci, ovšem v komerčních článcích se o tom samozřejmě nepíše. Nejvíce se projevují nespavostí, negativními emocemi v hodnocení životních postojů, dlouhodobým stresem.  Znájí se I případy, kdy osoba skončila skutečně v lékařské péči na antidepresivech.
 
Které okolnosti zhoršují situaci?
1/ Vyšší věk, s postupem věku se sklon k depresím zvyšuje.
2/ Pracovní zatížení, duševní zodpovědná práce a stresové podmínky, pracovní problémy, pracovní rizika.
3/ Osobní vyšší zodpovědnost k celkovému přístupu k problémům.
4/ Vyšší dávkování kreatinu.
5/ Nedostatečný příjem tekutin.
6/ Braní stimulačních látek, zhoršujících nespavost.
 
Depresivní stavy mohou zcela smazat tréninkový efekt a efekt příjmu kreatinu.
   Prohlubování stresu může způsobit křečové stavy zádového svalstva kolem páteře, které se navenek projeví bolestí v zádech. Rovněž se mohou projevit bolesti žaludku nebo žaludeční neuróza, případné jiné druhotné potíže ze stresu. Samozřejmě klesá sportovní výkonnost. Obecně braní vyšších dávek kreatinu lépe snášejí mladí sportovci.
 
Jak se bránit těmto depresivním účinkům?
1/ Nebrat vysoké dávky
2/ Hlavní dávku brát spíše ráno, ne odpoledne nebo před spaním.
3/ Potlačit nepříjemné psychické stavy může příjem DL-Phenylalaninu a Třezalky v tabletách nebo kapslích. Třezalka může dělat potíže lidem citlivým na sluneční záření.
 
 Další zdravotní rizika z užívání kreatinu.
   Kreatin je aminokyselina, jehož zvýšená hladina v organismu se projeví také zvýšenou tvorbou jeho metabolitu kreatininu. Čím větší je energetický výdej, tím větší je také tvorba kreatininu. Ten nejprve zhoršuje biochemické parametry krve (zahušťuje ji, včetně chemické zátěže) a následovně přechází do moči. Pro ledviny je to velká zátěž, která je může poškodit. Takže v době příjmu kreatinu je nutné celkově hodně pít i když nepociťujete žízeň a to platí i ve dnech volna.
 
Poznámka k braní kreatinu před výkonem.
   Pokud se najde nějaká účinná látka, tak každý sportovec by ji nejraději viděl jako aktuální předstartovní doplněk okamžitě zvyšující výkon. Proto jsou snahy jej brát před výkonem a distributoři to tak i doporučují, aby tím zvýšili atraktivitu svého výrobku.
   Jak bylo uvedeno výše, tak kreatin „zhoršuje kvalitu krve“ a může navozovat stav psychické deprese. Krev zahuštěná kreatininem hůře cirkuluje, více namáhá srdce a snižuje jeho efektivitu činnosti. Je to stav podobný tomu, jako kdybyste se silně vypotili, a tím se již prokazatelně snižuje výkon (viz článek "Voda...v sekci Výživa i nesportující). Kromě toho psychické deprese snižují psychickou odolnost při sportovním výkonu. Obojí se může podepsat na celkové sportovní výkonnosti. Velmi typický je pokles výkonu přibližně po 90 minutách intenzivní zátěže.
   Pokud tedy chcete brát kreatin před výkonem, je nutno počítat s výše uvedenými riziky. Ta budou větší u sportů, kde dochází ke značnému pocení, svaly se silně namáhají, zátěž trvá delší dobu nad jednu hodinu nebo závodník musí odolávat zvýšenému psychickému tlaku z jakékoliv příčiny. Pro tyto situace je nutno braní kreatinu před výkonem vyzkoušet v tréninku nebo málo významném závodu.
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Kreatin a nespavost

Lubo, 5. 1. 2011 0:13

uz tri dni nemozem vecer zaspat..proste lezim v posteli aj styri hodiny a nic..a tak ma napadlo, ze ci to nemoze byt aj z kreatinu, ktory som zacal brat prave pred tromi dnami..a ako tu citam, tak ho asi ho vysadim, dobry clanok :)

DOBRE VEDET

ironická hora sádla, 25. 11. 2010 12:49

zajímaví ! mě moc zajímali i negativa,protože je pravda že všude jsou jen pochvaly..