Jdi na obsah Jdi na menu
 


série Kittel , Hentschel , Marschner

V průběhu let 1901 až 1903, ve dvou na sebe navazujících číselných řadách, vznikla očíslovaná kolekce pohlednic, kterou pravděpodobně společně vydali,nebo na této kolekci spolupracovali, Bernhard Kittel z Mikulášovic / Nixdorf , Johann Marschner z Krásné Lípy / Schönlinde ,Heinrich Hegenbart  Úštěk / Auscha a hlavně Josef Hentschel z České Lípy / Leipa.

Tato kolekce obsahuje záběry obcí a měst od Teplic , Ústí nad Labem, až po obce Šluknovského výběžku a také několika měst i obcí Českolipska a Litoměřicka. Zatím je známa 110 číselná série, zda je to konečný počet není jisté. 

Dle mého názoru, má tato kolekce něco společného s železnicí, jelikož většina obcí a měst  je přímo na železnici, případně u vlakové vlečky. Města Ústí nad Labem a Teplice zastupují pravděpodobně  Ústecko -Teplickou dráhu (k.k. privilegierte Aussig-Teplitzer Eisenbahn, A.T.E.) a zbývající města a obce Českou severní dráhu ( k.k. privilegierte Böhmische Nordbahn-Gesellschaft ) BNB a to především obce a města východně a severně od Děčína.

 

Budu rád za všechny nové informace a podněty k této jedinečné sérii. (k 15.1.2024 - 87 ze 110)