Zimní pečený čaj - letní směs ovoce
Domácí pečený čaj - směs letního ovoce
Suroviny:
2 kg mraženého ovoce (maliny, jahody, ostružiny, višně, třešně, švestky, jablka, rozinky, borůvky, angrešt atd.)
1 kg cukru
trochu celé skořice, pár hřebíčků, badyán
trochu rumu
já ten poměr dávám 3:1 (3kg ovoce a necelé kg cukru)
Postup:
Přes léto dávám do mrazáku třeba i po hrstech různé drobné ovoce, švestky nebo meruňky nakrájím na menší kousky a nechám to zmrznout a čaj dělám až na podzim až mám všechno ovoce nachystané. Rozinky si naložím do rumu (dle chutí a možností), přidávám čerstvá nakrájená jablka na drobno.
V roce 2011 jsem použila jablka, rozinky,dřinky, angrešt, krájené švestky, maliny, ostružiny, malinoostružiny, jahody, třešně a višně (část jsem si vypeckovala ještě před zamražením), borůvky, a všechny 3 druhy rybízu (červený, bílý, černý)
Ovoce vytáhnu z mrazničky cca od oka namíchám 3 kg a přidám cukr. Použiji velký hluboký plech nejlépe smaltovaný, abych si nepoškrábala ty teflonové, přidám koření zamíchám a nechám péct v troubě cca při 170 oC cca 2 hodiny. Průběžně zamíchám. Tá doba pečení je orientační záleží v čem se to peče. Až to bude probublávat tak je to hotovo.
Dám do předem umytých malých skleniček a zavařím.
Až chci udělat čaj tak zaleji horkou vodou cca 2 pol. lžíce horkou vodou. Krom koření a případných pecek se konzumuje vše!!!
Recept máme v rodině od léta 2009 .V roce 2011 jsem to dělala z 9 kg ovoce a do konce roku jsem to skoro vše porozdávala.
A letos (2012) je viděla prodávat v ochůdkách za hříšné peníze a ještě ve skleničkách opravdu na 1 čaj.
Byla vyzkoušena varinta tropic (mandarinky, pomeranče, grepy, pomelo, jablka, rozinky, kivi, ananas a banány) kdy jsem nedávala tropické ovoce do mrazu, ale nechala ho tak a přidala jsem čerstvý zázvor (na mamčinu radu), ale tato varianta už nebyla tak dobrá (aspoň z mého pohledu).
pečený čaj těsně po vytažení z trouby