kuřecí
Kuře s nádivkou
1 kuře, olej, sůl, pepř Nádivka: 1 houska, 2 vejce, 1 lžíce másla, 0,5 dl mléka, kuřecí játra, strouhanka podle potřeby, 1/2 menšího pórku, na špičku nože muškátového květu, sůl, celerová nebo petrželová nať.
Játra utřeme a dáme zpěnit na máslo s jemně nakrájeným pórkem a natí. Máslo utřeme se žloutky, přidáme namočenou a vyždímanou housku, ušleháme s ostatními přísadami. Nakonec přimícháme ušlehaný sníh z bílků. Naplníme osolené kuře, zašijeme, potřeme olejem a pečeme do zlatova. Podáváme obložené zeleninou s brambory nebo rýží.
Kuře kung-pao
40 dkg kuřecího masa na kostičky, smíchat s jedním vejcem a 1 lžičkou solamylu, osolit a promíchat. Vložit do rozpáleného oleje a osmažit do zlaté barvy. Pak přidáme 5 dkg loupaných arašidů, chilli papričky na malé kousky, zalijeme zálivem ze 2 lžic sojové omáčky, 1 lžíce červeného vína, špetky cukru, soli a glukasolu. Ještě krátce pomícháme.
Kuře mnoha vůní
1 kuře, 200g Olomouckých tvarůžků, 150g libovejší anglické slaniny, palička česneku, 4 jablka, sůl, pepř, sladká paprika, olej.
Kuře zevnitř důkladně vymažeme utřeným česnekem. Dutinu naplníme pokrájenými tvarůžky promíchanými se slaninou a řádně zašijeme. Kuře na povrchu lehce osolíme, položíme ho do pekáče s olejem, obložíme polovinami neloupaných jablek a v troubě upečeme. Podléváme podle potřeby.