Jdi na obsah Jdi na menu
 

 

O nás

  Základní organizace Českého svazu včelařů (dále jen ZO ČSV) v Mníšku pod Brdy navazuje na tradici někdejšího Včelařského spolku pro Mníšek a okolí, jež započala 1. listopadu 1920.

  Hlavním cílem naší organizace je, jak ostatně vyplývá ze stanov ČSV, "péče o zachování a rozvoj populací včely medonosné a dalších opylovatelů rostlin a ochrana životního prostředí, přírody a krajiny v ČR". "Tato péče vyžaduje systematickou a organizovanou činnost včelařů ke zkvalitňování chovu včel a jeho ochrany před narůstajícími negativními civilizačními vlivy,“ uvádějí dále stanovy ČSV a pokračují: „Zajištění opylení kulturních rostlin i přírodních rostlinných společenství je hlavním přínosem včelařství a činnosti Českého svazu včelařů pro společnost a přírodu České republiky“. Kompletní znění stanov je dostupné stránkách ČSV: https://www.vcelarstvi.cz/dokumenty-cms/stanovy-schvaleno-rv-22-8-20.pdf  

  Do katastru naší základní organizace přináležejí obce Čisovice, Jíloviště, Klínec, Kytín, Líšnice u Prahy, Malá Lečice, Mníšek pod Brdy, Rymaně, Řitka, Senešnice, Stříbrná Lhota, Trnová u Jíloviště a Zahořany u Mníšku pod Brdy

     

  Na konci roku 2020 evidovala ZO ČSV v Mníšku pod Brdy 71 členek a členů, kteří zazimovali 772 včelstev. A když jsme již u statistik: největší počet včelařek a včelařů naší základní organizace zazimoval v roce 2020 mezi jedním až pěti včelstvy (šlo o 26 členek/členů); následovala skupina 24 včelařek a včelařů, jež zazimovala mezi šesti až deseti včelstvy; 10 našich členů a členek mělo šestnáct až třicet včelstev; dalších 7 zazimovalo mezi jedenácti až patnácti včelstvy a jen 4 členové zazimovali na konci roku 2020 více než 31 včelstev. 

  Jedním z hlavních cílů současného vedení ZO ČSV v Mníšku pod Brdy je obnova zaniklé tradice spolkového včelína. Zastupitelstvo obce Čisovice již schválilo na svém 17. zasedání dne 11. března 2020 nájemní smlouvu na dobu neurčitou o pronájmu pozemku (číslo parcelní 1125) o celkové výměře 1 493 m2 v katastrálním území obce Čisovice. „Nájemce se zavazuje užívat předmět nájmu výlučně ke smluvenému účelu, to jest vytvoření a umístění spolkového včelína za účelem chovu včel, školení a prezentace včelařství,“ uvádí nájemní smlouva, která byla podepsána 1. dubna 2020. Na tomto místě bychom rádi poděkovali starostce Čisovic paní Zuzaně Kuthanové a zastupitelstvu obce za symbolické nájemné, jež ročně představuje 100,- Kč. Snad se nám podaří získat od dalších obcí v katastru naší základní organizace příspěvek na vznik včelína i jeho následné vybavení. Přáním výboru ZO ČSV Mníšek pod Brdy je, aby při 101. výroční vzniku Včelařského spolku pro Mníšek a okolí mohli naše členky a členové využívat prostory společného včelína.

  Kontakty na vedení ZO ČSV v Mníšku pod Brdy najdete v příslušné rubrice našich stránek.  

 

Příspěvky

Příjem dotace 1.D je ohrožen u sedmi členů ZO ČSV Mníšek pod Brdy

21. 11. 2020

Příjem dotace 1.D je ohrožen u sedmi členů ZO ČSV Mníšek pod Brdy. Termín k nápravě je do 3. prosince 2020.