Jdi na obsah Jdi na menu
 

Poutní kostel Navštívení Panny Marie

26. 5. 2023

npm-2.jpg

Kostel Navštívení Panny Marie

Byl postaven v letech 1682 – 1684. Jeho vznik je spojen s morovou epidemií v roce 1680 a zázračným uzdravením místního faráře P. Jana Adama Lorence. V 80. letech 18. století byly přistavěny dvě věže a vymalován barokní strop vzácnou malířskou výzdobou Josefa Kramolína. V roce 1880 byl kostel restaurován podle návrhu architekta Františka Schmoranze a nově vybaven v pseudorenesančním stylu. Nový oltář byl vyroben podle návrhu architekta Schmorance a Jana Machytky v dílně Antonína Suchardy v Nové Pace. Do oltáře byla zakomponována kopie milostného obrazu Panny Marie. Nová kazatelna z hořického pískovce, kterou zhotovil Josef Balán, nahradila původní dřevěnou. Dva boční oltáře z této doby dříve zdobily sochy svatých Anny a Ludmily. Dnes si je bohužel již není možné prohlédnout, neboť byly z kostela odcizeny, stejně jako sochy andělů z hlavního oltáře. V dnešní době je kostel především užíván jako pohřební kaple. Pravidelně jsou zde mše svaté slouženy obvykle v květnu s májovou mariánskou pobožností a 2. 11. (Vzpomínka na všechny věrné zemřelé). První červencovou neděli zde také probíhá tradiční mariánská pouť.

Obraz Panny Marie Svatopolské

Jedná se o kopii slavného obrazu Panny Marie Čenstochovské. Obraz se dostal do Čech z Polska jako rodinný majetek šlechticů Rozdražovských. Když švédská vojska vpadla do Prahy, modlila se hraběnka z Rozdražova vroucně před obrazem, aby Švédové při drancování a vraždění jejich dům ušetřili. Její modlitby byly vyslyšeny. Všechny domy na levém i pravém břehu Vltavy padly za oběť švédskému vojsku, jen jejich dům zůstal ušetřen. V závěti pak hraběnka obraz odkázala věrné komorné Voršile. Ta jej před svou smrtí darovala synovci Janu Adamu Lorencovi, mladému knězi. O osudech obrazu mu vyprávěla vše, co slyšela od své paní. Kněz Lorenc se od obrazu neodloučil a převážel jej sebou po farnostech všude, kde působil. V Přelouči sloužil v době, kdy byla velká část Evropy zachvácena morem. Farář Lorenc tehdy přijal na nocleh potulného řeholníka, který nejevil žádné známky nemoci, ale druhý den ráno u něho nemoc propukla a po přijetí Těla Páně zemřel. Hned po něm onemocněl i otec Lorenc. Přežít morovou nákazu bylo tehdy považováno za zázrak. Otec Lorenc se však opravdu uzdravil a při modlitbách k obrazu slíbil za své uzdravení postavit kostel k úctě Panny Marie. Na novém hřbitově, který vznikl právě v době moru, protože původní pohřebiště u kostela sv. Jakuba nepostačovalo, nechal nejprve postavit dřevěný kříž a kapličku a poté kostel, v němž byl obraz umístěn.

Ambity

Protože se do kostela chodil tak velký počet poutníků, že se nevešel, byly v 80 letech 18. století postaveny ambity. První mše svatá v nich byla sloužena v roce 1776, kdy byly ambity zároveň slavnostně vysvěceny jako kaple. V ambitech je nyní umístěná původní dřevěná kazatelna z roku 1684 (bez odcizených zdobných prvků). Do 80. let 20. století zde také byla umístěna křížová cesta, 14 obrazů na plátně. Ty zmizely beze stopy.