Jdi na obsah Jdi na menu
 


CNC řezačka polystyrénu (prodáno)

25. 9. 2018

(27.3.2009)
Tak jsem jednou při debatě s bratrem, kterého jsem mimochodem tak trochu zlákal k létání a modelařině, vyslovil otázku : "A co tak postavit si CNC řezačku na polystyrén?" Bylo hned zřejmé, že to pro něj žádný velký oříšek nebude a to jak elektronicky, tak mechanicky. Jelikož jsou naše bydliště od sebe vzdáleny nějakých 50km, tak jsem se stal pouhým internetovým divákem, kdy jsem z fotografií mohl sledovat, jak stavba pokračuje. Jako zadavatel jsem byl alespoň sponzorem a následně testerem.
Elektronika nejprve vycházela ze zapojení A.Maczáka, dále zde a po mechanické stránce jsme se nechali inspirovat řezačkou J.Vlčka, který rovněž ochotně poradil (původní zdroj).

CNC řezačka konsruktéra J.Vlčka

Tuto jeho řezačku už obsluhoval ke své spokojenosti a taky s pěknými výsledky další zkušený modelář Dan T. 

Nosné desky byly vyříznuty z MDF dle tohoto přizpůsobeného nařezového plánku autora J.Vlčka. Jako vyhovující pohon byly použity unipolární krokové motorky EM - 93 z tiskárny Epson FX 1050. 

Použité motorkyNážezový plán

Na motorovou spojku se závitovou tyčí M8 posloužila opletená PVC hadice. Na lineární vedení byly použity plně vyhovující kuličkové polovýsuvy (nábytkářské vodící lišty) zakoupené v ostravské nábytkářské prodejně.

Na dalším obrázku už je vidět jak vypadá sestavená jedna strana řezačky - obě osy. Na odzkoušení se použije namísto řezacího drátu fix, který vykreslí na kolmou stěnu naprogramovaný obrazec (výřez). Tak je možno velmi dobře a snadno vše nanečisto otestovat a ušetřit materiál na výřezy.

První zkušební testy s jednou stranou CNC řezačky

 

Pohled na původní elektroniku - vstupní deska s optickým oddělení portu LPT a řídící elektronikou pro unipolární motory s obvodem L297, která byla později změněna. Nejprve byla odstraněna deska s optickým oddělením neboť po změně PC se řezačku nepodařilo zprovoznit. Pak byla ještě provedena úprava odporu na desce ovladačů motorů. 

Původní elektronika

 

Pohled na CNC řezačku a první testy.

Ostré otestování CNC řezačky

 

První zkušební výřezy.

První zkušební výřezy

 

Jelikož se občas stalo, že po zapnutí řezačky a spuštění řezání, některý z motorů zůstával v klidu a nekrokoval správně a taky se po ukončení programu nevrátil přesně do výchozí polohy byla pak elektronika změněna a nahrazena řídící elektronikou MM2001, čímž se taky rozšířily možnosti a ovládání CNC řezačky. Z důvodu vyššího zatížení je pak výstup na krokové motory osazen namísto ULN 2805, tranzistory IRFZ 44. Mikroprocesor PIC16F874 je možno nechat naprogramovat v GM za 30 Kč. Původní elektronika se pak stala výbavou dalšího projektu - CNC frézky.

Obmněněná elektronika

 

Hned jsem začal s návrhy výřezů zkušebního prototypu modelu letadla v programu Corel (export ve formátu dxf) a následně převedl a upravil v programu GMFC, kterým se celá řezačka ovládá. A zde už jsou první výřezy.

Sestavování výřezů zkušebního prototypu modelu letadla

 

Model dostal potřebnou výbavu a jelikož hned při prvním záletu byly zřejmé jeho pohodové letové vlastnosti a navíc s pocitem, že při úrazu se vyřízne nový kousek, stal se oblíbeným cvičným modelem pro celou sezónu.

Komplet zhotovený prototyp letadla připravený k letu

 

Po delší době, kdy byla CNC řezačka nevyužita a jen uskladněna, byla dne 21.10.2018 prodána. Tak ať dobře slouží budoucímu majiteli.

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Poraďte s řezáním eliptického křídla

(Roman, 1. 2. 2012 19:31)

Zdraví pomůžete s řezáním křídla moc se neorientuji v GMFC, začínám s CNC rs-wrc@seznam.cz (skype rs-wrc1)

Poradte jek nejjeduseji vykrouzit kolecko

(lada, 23. 9. 2012 15:01)

Dobry dem muzete poradit jak snadno vykruzovat kolecka prumer 7cm sila polystyrenu 1,5cm cnc stroj nabizeny na trhu je drahy.Dekuji

Re: Poradte jek nejjeduseji vykrouzit kolecko

(Model, 26. 2. 2017 9:06)

CNC je drahý, cizí práce taky, tak nezbyde než vyřezat plechovou šablonku. :-)

elektronika pro řezačku

(Rosťa, 11. 2. 2014 11:45)

Dobrý den,také budu stavět řezačku,mechanická stránka by měla být v pohodě,ale elektro to je španělská vesnice,proto se táži zdali by někdo byl ochoten sestrojit,poskládat komplet elektroniku,nebo jestli není nějaká na prodej, o tom nemám ani páru a i když je na netu spousta info,tak to prostě nechápu.Děkuji za návrhy nabýky.

rosta.a@seznam.cz

zaujem o rezacku

(milo, 7. 1. 2012 21:52)

dobry den prajem.

zaujala ma vasa rezacka. mal by som zaujem o taketo zariadenie.
mohli by ste sa mi, prosim, ozvat na mail milson@centrum.sk pre blizsie info o zariadeni a cene ?

dakujem za odpoved
milo

koupě řezačky

(Chinin, 20. 10. 2011 12:06)

pokud by jste měli čas a chuť vyrobit jednu i pro mě,
napište na email: chin@email.cz
děkuji za odpověď
PS:
(mám dvě tiskárny Minolta DL2300 - snad by se daly použít jejich motory)

Dotaz na pojezdy

(Zbyněk, 2. 10. 2011 11:34)

Dobrý den,

mohli by jste mi prosím poradit s pojezdy? Jaké polovýsuvy a jakou mají mít délku? Také by mne zajímalo jaký používáte software na řezání a kde se dá sehnat. A určitě také jak máte ošetřenou "nulu" v pojezdech, jestli koncákama a jaké je jejich zapojení na desku. Jo a jaká je ta bevůlová matice.
Děkuji předem za odpověď.
Pokud to půjde měl by jsem otázek více. prosím napište mi na tomcat.tf@seznam.cz
S pozdravem Zbyněk Jareš

dopyt...

(Michal Soja, 4. 3. 2011 11:19)

Prosím pošlite ešte nejaké práce čo ste na nej už robili a prípadne čo by stálo také cnc ak by ste mi ho dodali...
ďakujem za kažé info

michal.soja@gmail.com

S Pozdravom

MS

cnc řezačka

(Jirka, 4. 10. 2010 9:09)

Dobrý den.
vyrábím si modely letadel z polystyrenu. Je to ale moc pracné. Profil vyřezávám odporovým drátem pomocí šablon. Nechala by se od Vás koupit řezačka, nebo poradit s její stavbou.
Prosím napište na:
ppzam@seznam.cz

cnc

(miro, 20. 9. 2010 14:15)

dobrý den
to je teda suprove
za kolik se da vyrobit takova rezacka, kolik treba na material ?
alebo za kolik by su ju ty dokazal vyrobit?
dmirek21@gmail.com

řezačka

(Michal Borák, 8. 9. 2009 0:46)

Dobrý den...měl bych zájem o vaší...,nebo pro mě vyrobenou.cnc řezačku....pokud bude zájem u Vás...posílám m.t.č. 604266656