Jdi na obsah Jdi na menu
 


Výroba plošných spojů (DPS)

Výroba plošných spojů (DPS) fotocestou nebo přenášením toneru - přežehlováním?

Postupů jak vyrobit plošný spoj je několik. Vyzkoušel jsem a porovnal dva z nich.

1. V poslední době hojně prezentovaný a v podstatě jednoduchý způsob přežehlování toneru na dps :
K tomu účelu jsem si pořídil starší laserovou tiskárnu HP LaserJet 1200. Návrh plošného spoje rozvodné desky používané v leteckém modelářství dle vzoru autora „MomoBrut“ je proveden v Eaglu 5.4.0. Z tohoto programu pak vygenerován (pozor na správné stranové obrácení) a vytisknut ve formátu pdf na již zmíněné tiskárně. Zvolen tisk na fólii a nejlepší kvalita tisku.
Nejprve bylo provedeno několik desítek zkoušek na fólií „Oracal“. Je to vlastně zadní nelepivá - hladká část, která zůstává jako odpad při používání této fólie v různých reklamních firmách. V GES Electronics je ji možno rovněž zakoupit. Aby se zbytečně s tímto materiálem neplýtvalo provede se nejprve tisk na papír A4 a podle obrazce se vystřihne potřebný kus této fólie s přesahem cca 1cm a nalepí na toto místo papírovými samolepkami.

Obrazek

Po vytisknutí jsem na vyleštěnou desku kuprextitu čistícím práškem „Toro“ položil fólií tonerem k mědi desky a překryl papírem. Na tento papír pak přiložil žehličku a snažil se různými teplotními zkouškami a dobou nažehlování přenést obrazec na dps. Výsledek nebyl zcela uspokojivý, vždy něco málo zůstalo na fólii. Vyzkoušel jsem i obrácený postup a sice položit fólii obrazcem nahoru, na ní mědí dolů dps a na desku papír, přežehlovat tedy ze strany desky. Rovněž ale nebyl výsledek zcela uspokojivý a nebylo tomu jinak ani s fólií do laserových tiskáren.
Stejným postupem jsem odzkoušel tisk na reklamní plakátky, kde je pak nutno po nažehlení odmočit ve vlažné vodě a odrolit prstem zbytky plakátu tak, aby zůstal toner na desce. Ani tento způsob nebyl moc přesvědčivý.
Vyzkoušel jsem rovněž tisk na barevné lepící papíry (na lepivou stranu), kdy následné odmočení je zcela bezproblémové. Nejprve sice toner pod vodou v některých místech z desky „odplaval“, ale po vyladění teploty žehličky a doby nažehlování byly výsledky nejlepší. Nažehlovat přes papír ze strany desky, nejprve na 1 min položit žehličku a pak 3 min přežehlovat pod tlakem. Žehlička nastavena na hedvábí.

U všech zkoušek se však vyskytuje nedostatek, kdy na větších plochách natisknutého toneru je jeho struktura pod drobnohledem nezcela souvislá a krytá. Jsou zde jemné „krupičky“ průsvitných míst. Nepomohlo ani nechat nasát párami rozpouštědla tento motiv v krabici přes noc. Snad by to pomohlo při tisku na „pauzák“, jak je často zmiňováno nebo zvolit přímo jinou laserovou tiskárnu, nezkoušel jsem. Tento nedostatek krytí toneru je pak příčinou jemného podleptání, viz foto :

IMG_2340a%20kopie.jpg

2. Jelikož nebyl tento způsob zcela stoprocentní (pro domácí účely však snadný a patrně použitelný), vyzkoušel jsem osvědčenou i když náročnější metodu - fotocestou :
Použita stejná laserová tiskárna (HP LaserJet 1200) a fólie z papírnictví (TARTAN 901 do černobílých laserovek a diaskopů 6,50Kč/ks). Vše až po vytisknutí obrazce shodné jako v předešlé kapitole. Nedokonalost krytí toneru lze nyní snadno napravit buďto překrytím dvou fólií shodně přes sebe nebo černým fixem na tabule. Přímo na toner touto fixkou vybarvit slabá místa (nevracet se na právě popsané místo) a po zaschnutí suchým hadříkem pročistit, kdy přetáhnutá místa z fólie zmizí, na toneru však zůstanou a zneprůhlední tak strukturu toneru :

IMG_2480aa-kopie.jpg

Na skleněnou tabulku je pak položena dps s nanesenou fotocitlivou vrstvou Fotocuprextit 100x100, 54Kč (vrstvou nahoru). Na tuto desku přiložena fólie tonerem dolů k desce a přes ní další tabulka skla. Vše přichyceno svorkami. A nyní se zmíním o části osvitu u tété metody, která možná mnohé odrazuje svou náročností na pořízení vhodného zdroje UV jako jsou výbojky, halogeny, horské sluníčka, apod. Použil jsem na zkoušku bratrovou zářivku do obyčejné stolní lampy. Jedná se o UV zářivku NARVA Blacklight blue LD11W za 130Kč (patice G2). Ve vzdálenosti 10cm od desky jsem umístil pak zmíněnou stolní lampu a svítil 11 min.

img_2446a-kopie.jpg

IMG_2416a.jpg

Pak desku vyvolal v roztoku Hydroxidu sodném (čistič odpadů z drogérie), 7g na litr vody. Po dobu cca 2min jsem jemným, fotografickým štětečkem omýval dps až se mezery mezi spoji rozpustily a výsledek hned napověděl, že to bude konečně to pravé.

Obrazek

 

Vyleptáním v Chloridu železitém se pak následně vynikající výsledek potvrdil : Obrazek


Následně je možno desku postříbřit. K tomu účelu poslouží stříbřicí lázeň (83Kč, dnes už 139Kč), ve které se nechá deska ponořená na cca 10min. Požadovanou teplotu 30°C dosáhneme tím, když nádobku s tímto roztokem umístíme do teplé vody napuštěné v umyvadle.

img_2537a.jpg

IMG_2531a%20kopiea.jpg

Pokud bychom chtěli pro fotocestu použít levnější kuprextit bez fotocitlivé vrstvy a na něj svépomocně tento fotorezist nanést, lze tak trochu komplikovaně provést sprejem Positiv 20 (230Kč, dnes už 499Kč). Hodně totiž záleží na tom, aby byla vrstva stejně silná a souvislá bez známek prachu. Vyzkoušel jsem tuto metodu na takovémto provizorním zařízení :

img_2494b.jpg

Motorek otáčí trnem, na který je plastickým tmelem přichycena deska. Při pomalých otáčkách, asi jako v mikrovlnce, se nastříkne několika pohyby tenká vrstva a nechá se minimálně 15 min. točit a zasychat. Dobré je umístit sprej před použitím do ledničky, aby chladný postřik pomaleji zasychal a lépe se rozlil po desce. Největší problém však dělá ojedinělý, mikroskopický prach, který způsobí nechtěný kaz a deska se musí omýt acetonem a znovu pokus opakovat. Přestříkání po několika vteřinách již není možné a po zaschnutí taktéž. Vyvolávací časy v Hydroxidu pak nutno opět vyzkoušet neboť se liší od kupovaných desek s fotorezistem. Pro urychlení zaschnutí fotorezistu nutno ještě dalších 20 min nechat ofukovat desku horkovzdušnou pistolí ze vzdálenosti cca 30 cm.

Závěrem bych ještě poradil jedno zlepšení na držák desky při leptání v chloridu železitém mědí dolů. Používám navlhčenou akvaristickou přísavku : 

Obrazek

Sepsáno v roce 2009, proto některé odkazy už nejsou funkční. Nutno svépomocně dohledat jiné obchodníky. Můžete dát klidně zprávu na miroslavu-zavináč-volny-tečka-cz, rád zveřejním.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

super!

(Petr, 17. 7. 2018 15:51)

super článek, moc díky!

problém

(Jakub, 1. 1. 2013 18:17)

Moje tiskárna taky dělá krupičky toneru na vitištěné předloze. Jde o samsung scx-4300.

Diky

(Kamil, 15. 11. 2011 2:01)

Perfektní :-) o tom postříbření jsem se dozvěděl až od Tebe. Díky za návod.

to je ono !

(Jan K., 27. 2. 2011 21:46)

tento návod je přesně ono!, co jsem hledal. Díky Jan

Jasný návod přímo k věci!

(Filip Ryjáček, 10. 12. 2009 10:15)

Po hodině na Internetu a pročítání komplikovaných návodů jsem narazil na tohle! Je to přesně co jsem hledal.Díky.