Jdi na obsah Jdi na menu
 


23. 7. 2015

2015 Pacov

 

Malé podzimní setkání v PACOVĚ

Ve dnech  4. a   5.  září 2015 se konalo již 22. setkání jihočeských knihovníků. Tentokrát jsme se sešli v knihovně v Pacově (který dříve patřil do JČ kraje – nyní kraj Vysočina). Sešlo se nás celkem 25 knihovnic nejen z JČ kraje, ale i z Prahy.

Knihovna v Pacově byla nově otevřena v zrekonstruovaném zámku, který dříve obývala armáda. Celý objekt byl citlivě opraven a nyní zde sídlí městský úřad, knihovna, muzeum, informační středisko. Celý areál je připravený k odpočinku a relaxaci obyvatel města. Dětská hřiště, park, zahrada, lavičky….

Nyní k programu setkání: Po příjezdu se účastníci sešli v sále zámku, kde bylo připraveno malé občerstvení. Po oficiálním zahájení a přivítání předsedkyní JČ SKIP Ivanou Troupovou, přivítal účastníky starosta města Lukáš Vlček a ukázal malou prezentaci o městě a o opravách zámku, kde sídlí knihovna. Hovořil zasvěceně a se zájmem i o činnosti knihovny.

Poté byla udělena z rozhodnutí RV SKIP cena Librosaurus – starostovi města ING. Lukáši Vlčkovi za dlouhodobou podporu knihovny a dlouholeté knihovnici paní Anděle Tomanové – knihovnici z Želiva.

Drobným dárkem také byly oceněny tři členky našeho SKIP, které zrovna v těchto dnech oslavovaly životní jubileum – Eva Jilečková, Karla Votřelová a Věra Měřičková.

Poté jsme navštívili podzemní kryt armády, který je také zrestaurován v areálu zámku, zahradu a okolí zámku…

Po večeři jsme odešli na večerní prohlídku knihovny. Vedoucí knihovny paní Lenka Vlachová nás seznámila s činností knihovny a provedla nás všemi odděleními.

Večer jsme strávili v sále zámku, kde jsme besedovali, vyměňovali si zkušenosti, ale i vzpomínali na předešlá setkání.

Noc jsme strávili v ubytovně města, bylo to jako bychom opět byly na bramborách nebo chmelu se školou – spartánské ubytování (ale zažili jsme již horší).

Druhý den jsme se po snídani sešli před muzeem u zámku. Prohlídli jsme si muzeum, expozici básníka Antonína Sovy (místního rodáka), prohlédli jsme si kostel a obešli městečko. Po příjezdu autobusu jsme vyrazili na hrad Kámen, kde je i muzeum motocyklů. Hrad je celý opravený a prohlídka nás překvapila, každý si pamatoval jen motocykly. Nyní je expozice doplněna a moc se nám prohlídka líbila. Odtud jsme přejeli na Kozí Hrádek u Tábora. Zřícenina, kde kázal Jan Hus. Zde jsme příjemně posvačili, prohlédli si hrad a vyrazil směr Tábor. V Táboře se naše cesty již rozdělili. Někteří poseděli v kavárně, někteří pospíchali na spoje domů. Takže na shledanou v příštím roce. Tentokrát v Jarošově nad Nežárkou a Česká Kanada.

Zpracovala: Ivana Troupová

 

 

P O Z V Á N K A

 

SKIP region Jižní Čechy a Městská knihovna Pacov

 

vás zvou na dvacáté druhé

 

MALÉ PODZIMNÍ SETKÁNÍ

 

v Pacově

 

od pátku 4. září do soboty 5. září 2015

 

Akce se uskutečňuje za finanční podpory Ministerstva kultury ČR.

pátek 4. září …

do 16.00 hod.            Příjezd účastníků, ubytování v turistické základně                       (http://www.turistipacov.cz/?page_id=121)

                                 Sraz v knihovně (http://www.zamekpacov.cz/cs/s/mestska-knihovna-pacov/), malé občerstvení

17.00                         Oficiální zahájení, slavnostní přivítání předsedkyní jihočeského SKIPu, starostou města, udělení ceny Librosaurus

18.00                         Prohlídka knihovny

19,00                        Večerní posezení v zámku, večeře

20.00                        Prezentace města a knihovny, výměna zkušeností

 

sobota 5. září …

 7.00 - 7.45               Snídaně

 8.00 – 10.00             Prohlídka muzea A. Sovy, kostela, města

10.00 – 11.00             Návštěva hradu Kámen a motocyklového muzea

11,30 - 12.00             Kozí Hrádek

12.00 - 12.30             Oběd v Táboře

12.30 - ...                   Procházka po Táboře, poté individuálně odjezdy domů

 

Fotografie ze setkání najdete na adresách:

http://osenold.rajce.idnes.cz/MPS_2015

http://lida27.rajce.idnes.cz/MPS_Pacov_2015/