Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jan Gratias a Jan Nosek: Pěstujeme euforbie

7. 4. 2011


Jan Gratias a Jan Nosek: Pěstujeme euforbie
(ISBN 978-80-209-0384-6)


21. března t.r., symbolicky v první jarní den, vyšla v Nakladatelství Brázda první česká monografie o sukulentních rostlinách z rodu Euphorbia. Jedná se o poslední díl ediční řady, v níž byly již publikovány knihy Pěstujeme tilandsie, Pěstujeme pelargonie či Podivné rostliny s kaudexy a pachykauly. Tato skutečnost ovlivnila některé parametry knihy, její rozsah a formát, měkkou vazbu a grafickou úpravu (zvolené fonty písma, umístění barevné obrazové přílohy na křídovém papíře uprostřed vazby, způsob značení snímků aj.).
Jana Gratiase, autora četných článků a publikací, nositele nejvyššího kaktusářského ocenění Zlatý Alberto za r. 2010, není nutné představovat. Spoluautor Jan Nosek je významný pěstitel sukulentů a specialista na rod Euphorbia. Bližší informace o něm a jeho sbírce lze najít v časopise Zahrádkář 2/2010 nebo na CD, které je přílohou knihy Pěstujeme euforbie, do níž významně přispěl v obrazové části a praktickými poznatky o pěstování.
Kniha má 152 stran textu a 32 stran obrazové přílohy. V úvodních kapitolách je vloženo 12 pérovek zobrazujících různé typy cyathií. Autoři se snažili omezit vědecké pojmosloví a botanická pojednání , např. u charakteristiky čeledi a rodu, na nezbytné minimum, odborné výrazy jsou vysvětleny v textu nebo ve slovníčku botanicko-pěstitelských pojmů. Užitečnou pomůckou je botanické i praktické třídění sukulentních druhů euforbií, umožňující rychlou základní orientaci. Vybraní zástupci druhů jsou podle botanických skupin představeni na 146 fotografiích v barevné příloze. Těžištěm knihy jsou praktické návody na pěstování 165 druhů a 59 poddruhů nebo variet sukulentních euforbií, z nichž mnohé se nachází zatím jen ve sbírkách specialistů. Některé se již staly běžnými okrasnými rostlinami, nabízenými v supermarketech. Jako u jiných sukulentů však prodávající většinou nedokážou kupujícím správně poradit, jak se o ně starat. Ti mohou poučení a návody k pěstování najít v této knize.
Publikace je přehledně rozdělena do následujících kapitol:
Popis čeledi a rodu – Praktické třídění sukulentních euforbií – Botanické třídění sukulentních euforbií – Pěstování sukulentních euforbií (podkapitoly Teplo a světlo, Půdní substráty, Zálivka, Přesazování, Přihnojování, Rozmnožování euforbií, Choroby a škůdci sukulentních euforbií) – Charakteristika vybraných druhů euforbií (z 19 abecedně řazených tvarových skupin) – Tajemství vánoční hvězdy – Objevitelé v říši sukulentních euforbií – Co je to IES? – Slovníček botanicko-pěstitelských pojmů – Seznam použité a doporučené literatury.
Nedílnou součástí knihy je podrobný rejstřík (včetně seznamu platně popsaných druhů). Výčet druhů převzali autoři od U. Eggliho (Illustrated Handbook of Succulent Plants: Dicotyledons), rukopis byl do tisku odevzdán v listopadu 2009.
Záměrem autorů bylo vytvořit knihu především pro amatérské pěstitele, nejde tedy vzhledem k velikosti rodu a edičním záměrům o vědeckou monografii. Řadu cenných poznatků, roztroušených v různých našich i zahraničních publikacích, v ní však najdou i pokročilí pěstitelé a specialisté na rod Euphorbia. Drobné nepřesnosti nic neubírají na její hodnotě a našly by se v každé podobné publikaci (E. albipolinifera – správně E. albipollinifera, E. alfredi – E. alfredii, E. antisyphilitica je název pro jiný druh, který popsal J. Meyrán r. 2000, jde o rostliny z mexického Hidalga, správně E. antisiphylitica dle IPNI…)
Za vším je vidět množství vykonané práce a je škoda, že dílo neměli milovníci sukulentů k dispozici již dříve, neboť z ekonomických důvodů došlo k dvouletému zpoždění vydání. Buďme však realisté, v dnešní době je velký úspěch vůbec něco vydat a dostat na pulty. Domnívám se, že o knihu bude velký zájem.
Vážným zájemcům nabízí J. Gratias jako bonus vlastní CD-ROM s obrazovým atlasem sukulentních euforbií, protože na dalších více jak 600 fotografií už v knize jednoduše místo nebylo. Na CD je však i řada jiných informací o této skupině sukulentů. Jsou zde velmi zajímavé snímky hybridů a kristátních forem, novinek i nezařazených druhů, obrázky semen euforbií, pohledy do sbírek a pěstíren u nás i v zahraničí (Cook, Plapp, Specks, Kayser, Uhlig, Franc, Nosek aj.), tabulkové kalendáře pěstování vybraných druhů euforbií, ukázky z literatury, údaje o autorech, abecední seznam euforbií s čísly skupin aj.

Sukulentní euforbie pro svou až neuvěřitelnou tvarovou rozmanitost už desítky let poutají pozornost milovníků exotických rostlin. Zájem o ně stále roste a po vydání knihy Pěstujeme euforbie bude ještě větší.

 

Doporučená prodejní cena knihy je 250,- Kč (10 Euro), s přílohou na CD 300,- Kč (12 Euro). Objednávky je možné adresovat mj. přímo na gratias@tiscali.cz nebo na gratias@iol.cz.

 

Adolf Tomandl

 

euforbie.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

pochvala

(tomas, 7. 4. 2011 21:18)

Já jsem ji už od pražského sympozia z větší části přelouskal. Ač rod Euphorbia není zrovna mojím šálkem čaje, tak musim říct, že honzové nezklamali. Všem mohu toto dílko doporučit jako základní zdroj informací. No a obsahem CD se stále přehrabuji a přehrabuji a přehra......