Projev amerického prezidenta se uskuteční v neděli v 10 hodin na Hradčanském náměstí. "Lidé budou vpuštěni s fotoaparáty, kamerami i mobily poté, co projdou detekčními rámy a zjistíme, že přístroje opravdu slouží svému účelu," řekl Kvíčala. Na projev se podle jeho slov dostanou i invalidní lidé s vozíčky nebo berlemi.

Po středeční tiskové konferenci se též objevily informace, že na projev nebudou vpuštěni ani lidé s klíči. Toto však Kvíčala dementoval. Americké velvyslanectví v Praze zveřejnilo předměty, které si příchozí nesmějí přinášet. Mobilní telefony, klíče ani fotoaparáty mezi nimi nejsou.


FOTO: Ondřej Lazar Krynek, Mapy.cz

Ambasáda každopádně požádala, aby příchozí omezili počet věcí, které si vezmou s sebou.

Přijít může až 30 tisíc lidí

Obama v české metropoli promluví ke světu po návštěvě u prezidenta Václava Klause na Pražském hradě. Lidé mohou na vyhrazená místa na Hradčanském náměstí přicházet již od nedělních sedmi hodin. Americké velvyslanectví doporučuje z bezpečnostních důvodů brzký příchod, který bude umožněn ulicemi Loretánská a Kanovnická. Vystoupení na náměstí by mohlo přihlížet až 30 tisíc lidí. [celá zpráva]

Obama v české metropoli přespí a stráví tu zhruba 24 hodin. Jeho návštěvu provázejí nejvyšší bezpečnostní opatření, omezena bude také doprava v některých částech. Informace o opatřeních, která na víkend v metropoli chystají, se lze dozvědět na infolince 800 100 991.