Na otázku, zda Klaus obdržel „nějaký recept“ na řešení politické situace český prezident prohlásil, že Peres k tomu řekl důležitou věc: „Politika není věcí ‚purity‘ (ryzosti), ale ‚question of compromise‘ (otázka kompromisu)“.

Podle Klause je pozitivní, že se obě nejsilnější strany ODS a ČSSD dokázaly dohodnout na termínu předčasných voleb, ale budoucnost vlády se tím neřeší, řekl Klaus a posteskl si, že se v poslední době stal kvůli své klíčové roli terčem útoků.

Klaus vyjádřil naději, že Peres ve své zemi vládu jmenuje již zítra a že to přispěje i k vyřešení konfliktu v Gaze. „Česko Stát Izrael dlouhodobě podporuje a bude v tom aktivně pokračovat,“ řekl Klaus a prozradil, že Izrael hodlá podniknout důležité kroky pro řešení konfliktu ještě tento rok.

U příležitosti návštěvy Perese podepsal ministr průmyslu a obchodu Martin Říman mezinárodní dohodu o spolupráci s izraelským velvyslancem v ČR Yaakovem Levym. Podle Klause dohoda “znamená zásadní signál ve vzájemných vztazích“.

"Klaus je nezávislý člověk v nezávislé zemi" 

Peres především ocenil podporu ČR Izraeli, která dle jeho slov trvá od doby Tomáše Garrigue Masaryka až po Klausovo prezidentství. „Jsme opravdu již staří přátelé. Václav Klaus je skutečně nezávislý člověk v nezávislé zemi,“ vyslovil Peres Klausovi uznaní.