Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jak jsem reprezentoval nejen klub

 

 

Mimo klubové dění se naši členové pohybují v různých oblastech svých zálib a koníčků. Období prázdnin pominulo, každý si toto období prožil po svém. Tak by každý mohl shrnout, jaké bylo jeho léto někde na horách, na zahraniční dovolené nebo jen doma v blízkosti svých nejbližších, dětí a vnoučat.  Moje záliby většina dobře zná a už asi těžko budu něco na tom měnit. Přináší mi to radost a naplnění volných chvil, a když se něco povede navíc, je to příjemný bonus.

Někteří z vás už vloni zaznamenali, že jsem se zúčastnil s výběrem seniorů Moravskoslezského kraje Mezinárodních sportovních her seniorů v Plzni. Tenkrát to bylo moje první setkání  s občany staršími 60 let na sportovištích.  Jel jsem tam jako náhradník za zraněného člena z týmu a přivezli jsme s týmem nejméně oblíbené 4.místo v družstvech, já získal 1.místo za  celkové vítězství víceboje mužů do 70 let. Tato úspěšná mise na západ Čech nezůstala bez odezvy a na podzim roku 2017 jsem byl doplněn do Krajské rady seniorů Moravskoslezského kraje – sekce sportu. Nebudu nic tajit, práce ve sportovní oblasti je mým stálým koníčkem a tak není divu, že tento rok byl až do konce prázdnin ve znamení několik velkých sportovních setkání.

První proběhlo ve Frýdku – Místku, kde Svaz seniorů ČR připravil 1.Krajské sportovní hry ve víceboji. Připomenu disciplíny, ve kterých senioři závodí a sbírají body pro sebe i do soutěže družstev, pokud je vyhlášena. Několik soutěží je docela v klidových fázích, jak jim říkám, jsou to šipky, granát na cíl, petang, basketbal, hod kroužky, střelba na malou branku s florbalovou holí a golf na vodorovný terč. Tři disciplíny jsou na čas, a tedy se běhají. Ženy mají běh na 40 metrů, muži na 60, pak se běží s kolečkem a břemenem kolem mety a stejnou trať se zvládá s tenisovou raketou a míčkem na ni. Největší atrakcí je tzv.bollo ball, házení spojenými tenisovými míčky na trojžerď. Senioři si většinou vybírají svoje silné disciplíny, kde mají šanci získat nějaké ty medaile. Ti zdatnější zvládají za závodní den úplně všechny. Ve Frýdku jsem si letos poprvé vyzkoušel, jak to po roce půjde a nebylo to špatné. Vnučkám jsme společně s manželkou, kterou jsem taky zlákal,  přivezli devět medailí.

Další prověrkou byly Ostravské hry seniorů. Do Ostravy jsem jel reprezentovat náš Moravskoslezský klub, protože organizátor vyhlásil i kategorii pro občany města a ty, kteří mají nebo měli k Ostravě pracovní nebo studijní vztah. Závody se konaly ve stejných disciplínách jako ve Frýdku jen s tím rozdílem, že každý sportoval na vlastní triko. Do rodinné sbírky přibyly další kovy pro vnučky (devět) a především 1.místo v celkovém hodnocení mužů do 70 let. Tyto hry byly taky nominačním závodem pro výběr osmičlenného týmu Moravskoslezského kraje na mezinárodní hry roku.

3. Mezinárodní sportovní hry seniorů se konaly za účasti krajů ČR a týmů z Polska, Slovenska a Maďarska v Olomouci. Vybral jsem jako kapitán sportovce, kteří mne zaujali na již zmiňovaných hrách.  Úkol, který stanovila Krajská rada seniorů MSK,  byl jasný, skončit letos na stupních vítězů. Závodilo se v červenci, kdy byla úmorná vedra a na stadionu Lokomotivy jsme se doslova dusili nejen u disciplín, ale taky díky horku. Počasí bylo nepříjemné i v tom, že se blížila změna počasí a silně foukal vítr, což podstatně ovlivnilo některé disciplíny jako golf, hod kroužky, hod šipkami či střelbu florbalovým míčkem. Tyto technické soutěže jsou dost závislé na podmínkách a nám se moc nevedlo. Byl jsem v obavách, jestli vůbec získáme nějaké dobré body pro družstvo. Já měl za cíl získat co nejvíce bodů v běžecké části a to se povedlo, s tenisovou raketou i s kolečkem držím neporazitelnost od loňské Plzně, ve sprintu na 70 metrů přibylo nečekané 3.místo. Tak jsme večer při vyhlášení věděli, že po prázdnu nevyjdeme, jen v té týmové soutěži bylo vše otevřené. Nikdo neměl nic jisté kromě Plzeňského kraje, který dominuje hrám díky bývalým vrcholovým sportovcům (proto jsem si tak cenil bronzu ve sprintu).

Nebudu dlouho napínat, stupně vítězů obsadily kraje takto: 1.Plzeňský kraj  2.Moravskoslezský kraj  3. Olomoucký kraj. Takže úkol splněn beze zbytku, ještě více jsem byl nadšen v ocenění jednotlivců, protože jsme nakonec posbírali 13 medailí. Ve víceboji jednotlivců jsem obhájil prvenství v kategorii do 70 let, kolega Fiala byl druhý ve starší kategorii nad 70 let. Mezinárodní hry neušly pozornosti ani politické špičce, protože na slavnostní vyhlášení výsledků přijel i premiér A.Babiš, na zahájení a ukončení her neopomněl přijít ani hejtman Olomouckého kraje. Úspěch moravskoslezských seniorů - sportovců neušel nakonec pozornosti ani našemu hejtmanovi  Ivo Vondrákovi a na konci měsíce srpna nás osobně přijal a poděkoval za výbornou reprezentaci Moravskoslezského kraje.

Snad jsem vás tímto výčtem sportovních aktivit neunavil. Možná máte i vy nějaký zážitek, kterým byste mohli obohatit naše webové stránky nebo klubovou kroniku. Mějte se fajn a těším se na společné setkání na Filipce nebo třeba i při sportovních hrách seniorů, na které vás rád pozvu. 

Karel Moškoř