Jdi na obsah Jdi na menu
 


2. 6. 2015

Pochvala a trest

POCHVALA PSA!

Pochvala pejska je v soužití majitele a psa velmi důležitá ! Pochvala pejska nastane, pokud pes provede nějakou činnost správně. Pro pejska je pochvala motivací. Pochvala pejska může proběhnout více způsoby

Verbální

Jedná se o slovní - hlasovou pochvalu, nekončí to však slovy "Hodný Alík". Záleží především na intonaci hlasu a projevu Vaší spokojenosti než na slovech, které vyřknete. I sprostá nadávka vyřčená pochvalným tónem je pro psa pochvala.

Neverbální

Kontaktní pochvala - poplácání psa, pohlazení, pamlsky, hra, ...

Nejvhodnější pochvala

Propojení verbálního i neverbálního způsobu pochvaly. Pochvala je velmi silnou motivací k výcviku psa. Pokud psa nemotivujete při výcviku, nebude mít z výcviku radost a nedostojíte s ním valných výsledků.

Pokud psa budete řádně chválit, prohloubíte jeho vztah k Vám.

TRESTÁNÍ PSA

Trest je činnost, kterou člověk provede pouze při nežádoucím chování psa a to bezprostředně po daném chování, nikoli v dobu, kdy si všímne následků nežádoucího chování nebo v době, kdy si najednou vzpomene, že trest by byl na místě.

V dnešní době je módní trestání psa svinutými novinami, což ovšem není ten nejvhodnější styl trestu, někdo psa bije rukou, někdo ho bije vodítkem, či jinak, ale pes je stále pes, a pokud si chceme pořídit psa a chceme abychom doma měli myslícího psa, musíme ho vychovávat podle jeho rámců výchovy. Ani fena nepřiběhne ke štěněti, neutrhne si prut z vrby a nezačne ho zběsile mlátit a hystericky řvát, ani si nesruluje noviny či nepoužije vodítko, buď ho vytřepe za kůži na krku, třeba i kousek odhodí, nebo mu stiskne krk nebo čumák, z velké většiny však probíhá trest pouze rychlým a tichým gestem hlasu nebo postoje, to je pro psa, ať je jak chceme domestikován, stále přirozená forma trestu.

Již jsem se setkala i s tím, žes pes vzal trestání vodítkem jako agresi a začal se dle toho bránit a agrese projevovaná skrze strach a seobebranu je tou nejnebezpečnější. Lidé - žijící se psy - by si měli uvědomit, že to oni se musí přizpůsobit psovi tak, aby je mohl pes, jako méně intelignentnější tvor, než člověk, pochopit, nikoli naopak

Vůči nesprávným a nepřiměřeným trestům se může vzbouřit nejen dominantnější jedinec ale právě i tan submisivnější, kterého může do jeho chování nahnat strach.

Ani nelze souhlasit s tím názorem, že ruka jen chválí, vůdce smečky, zdá- li se mu, že musí potrestat někoho ze smečky, trestá ihned a neutíká si pro nějaký kus něčeho, aby ho mohl potrestat, trestá ho on sám, proto není nic špatného psa trestat rukou, výše uvedenými způsoby, ruka chválí, ale i trestá.

Mnoho majitelů pejsků, když pejsek neuposlechne, začne na pejska hystericky řvát, ale chytrý pejsek vycítí beznadějnost v lidském hlase, kdy může opět nastat problém. Vrátím se k psí smečce, ani tam psí vůdci zbytečně neštěkají a nevrčí, jen když je potřeba a rozhodně to nepřehánějí, většina trestů, či usměrňování ze strany vůdce, je překvapivě tichá a rychlá, pes si totiž uvědomuje zodpovědnost, jakou ve své smečce má, musí se chovat jako vůdce a být sebejistý, nikdy není vůdcem smečky bojácná, hysterická psí troska! Proto si i majitel psa musí věřit, musí se chovat jako vůdce. Jsou i tací, co psa popadnou a bijou a bijou a bijou ...ale cílem není přeci psa ponížit, ale potrestat za dané nežádoucí chování a vyvarovat se mu příště, to je rozdíl!

Myslete na to, že trest musí přijít opravdu ve chvíli, kdy se pes chová tak jak nemá, musí být rychlý, přiměřený a přerušit nežádoucí činnost.

Trest může být verbální i neverbální

Verbální - většina psů špatněji snáší slovní pokárání, pokud z Vaší strany proběhne slovní trest, musí být krátký a intonačně nasazen tak, aby jako trest opravdu zněl. Vyhněte se hysterickým a sálodlouhlým projevům, ty při práci se psem nejsou na místě.

Neverbální - fyzický trest, např.: vytahání za kůži za krkem, vycukání na vodítku, zmáčknutí čumáku.