Jdi na obsah Jdi na menu
 


2. 6. 2015

Krmení

miska.jpg

Do dvou měsíců krmím štěňátka 4x až 5x denně - je to velmi individuální, některá štěňátka radši žerou méně a častěji, jiná naopak více a třeba jen 3x až 4x denně. Od 2,5-3 měsíců do 5-6 měsíců by mělo být štěňátko krmeno 3x denně (ráno, brzy odpoledne a večer) a nakonec od půl roku do roka by mělo žrát už jen 2x denně a v dospělosti stačí krmit již jen jednou, nejlépe odpoledne nebo navečer. Myslím, že je lepší krmit dvakrát denně i dospělé chrtíky, rozhodně by se měli dvakrát denně krmit starší pejsci (cca od 8-mi, max. 10-ti let), kteří již mají i jiné jároky na krmení a potřebují granule pro seniory!

Časy krmení je nejlepší si určit dle rytmu a zvyků rodiny a je dobré krmit každý den přibližně ve stejný čas. Nedoporučuji nechávat krmení pejskovi k dispozici v misce celý den, mohl by se začít v jídle rýpat. Pokud psík dávku do 20-30 minut nesní a dál se o jídlo nezajímá, je dobré ji odstranit a dát mu až další krmení.

Také nezapomínejte, že pes musí mít neustále k dispozici misku s čerstvou vodou a vyměňujte ji alespoň 1x až 2x denně.

Obrazek

Hned na začátku se musíte rozhodnout, zda budete chtít psa krmit granulemi (konzervy bych doporučila jen doplňkově, hlavně kvůli problémům se zuby) nebo mu budete chtít vařit nebo krmit BARF. Toto rozhodnutí by mělo být dlouhodobé, pokud možno trvalé. Změny ve způsobu stravování se nepříjemně projevují na fungování trávicího systému psa, zatěžují zejména slinivku. V žádném případě nekrmte psa zbytky z kuchyně!!!! Pes má jiné potřeby, lidské jídlo je pro něj nevhodné skladbou i úpravou (je přinejmenším příliš kořeněné a slané…). Trvalým krmením zbytky z vašich talířů docílíte jen toho, že váš psík bude mít poškozené vnitřní orgány (především játra a ledviny), ke stáru s ním budete mít hodně potíží a nedožije se vysokého věku.

13518124-granule-pro-psy-v-orana-ova-misce-izolovana-ch-na-ba-la-m.jpgDoporučuji krmení granulemi, je rychlé, čisté, nenáročné na přípravu a zdaleka nejvýživnější. V dnešní době je k dispozici nepřeberné množství různých, vynikajících, ale i velmi nekvalitních krmiv. Nenechte se ovlivnit známou značkou, vždy nejdříve prostudujte, co dané krmení obsahuje, než se pro něj rozhodnete... Pes je masožravec a proto by granule měly obsahovat vysoké procento masa a malé množství obilí nebo rýže (dnes se prodává již mnoho Grain Free receptur), také je dobré, když jsou doplněná o chondroprotektiva a laktobacily. Mám výborné zkušenosti s krmivy Taste of the Wild (nejlepší je receptura High Prairie s bizonem), Essentialfoods a Magnusson a mohu je vřele doporučit! Uvedená krmiva sice patří k těm dražším, ale jejich kvalita je opravdu vysoká, nejsou třeba vysoké dávky, pejsci jsou zdraví, žerou je s chutí, dobře a málo vyměšují a mají skvělou lesknoucí se srst (samozřejmě doporučuji doplňovat o lososový olej, který je výborný nejen na srst, ale i na srdce atd.).

barf.jpgKrmení BARF je dnes velmi moderní a pro psa velmi přirozené, jsou ovšem nutné podrobné znalosti živin a stravovacích potřeb psa!!! Viděla jsem již nepřeberné množtví problémů způsobeným neznalostí a neodborným krmením tímto způsobem :( Proto prosím, jestli jste rozhodnutí krmit BARF, abyste si nejdříve vše nastudovali, než Vašemu pejskovi vážně ublížíte! O krmení BARF je na nešem trhu dostupných několik publikací a mnoho je možné najít i na internetu a samozřejmě je dobré se poptat na zkušenosti majitelů a chovatelů, kteří takto úspěšně již nějakou dobu krmí.

Štěněti chvíli trvá, než si zvykne na nové prostředí i krmení, proto se může ze začátku v krmení rýpat a odbíhat od něj. V takovém případě je lepší, když u něj po dobu krmení sedíte a k misce ho stále vracíte. Případně můžete i krmit z ruky. Většinou štěně sní pár granulí, zjistí, že mu chutnají, a už se samo pustí do misky.

img_8474-----kopie.jpg

V době přezubování (4 – 6 měsíců) má štěně zvýšenou spotřebu vápníku. Kvalitní krmivo dostatečný přísun vápníku zajistí, i přesto nic nezkazíme, když po tyto dva měsíce budeme štěněti přidávat kalcium s fosforem. Podávejte v menších dávkách, než je psáno v návodu, nejlépe obden. Rozhodně to však nepřehánějte, Váš pejsek by potom mohl mít problém s tvrdnutím ušních chrupavek (uši potom stojí, což je vada, která by mohla způsobit problémy při výstavní kariéře). Při výměně zubů se také stává, že štěňátko ztrácí svůj obvyklý apetit a trochu se v jídle rýpá nebo nedojídá. Je to normální - při přezubování totiž psíka, stejně jako malé děti, občas bolí dásně.

Nejen při výměně srsti je dobré přidávat do krmiva lososový olej (Essentialfoods, Brit Care, Kronch) a přípravky na srst s mořskými řasami, váš pejsek po nich bude mít úžasně jemnou a lesklou srst, nehledě na další pozitivní vliv omega mastných kyselin. Dále velmi doporučuji přidávat chondroprotektiva (Alavis, Fitmin, Nutradyl, Celadryn...), významně podpoří zdravý vývoj kloubních vazů a chrupavek a ve stáří se to potom projeví nejvíce ;)

essential-norsky-lososovy-olej-1l.jpgc55ffcef2661a46154140f90b6e3b99d--mmf150x150.jpg kronch-lososovy-olej-pre-psov-500-ml.jpg



Krmiva živočišného původu

5139-maso-ilustracni-foto-653x367.jpg

  • Maso je pro psy nejpřirozenější a nejstravitelnější potravou. Maso zdravých zvířat lze zkrmovat syrové, vařením ztrácí část své výživné hodnoty. Maso z nuceného výseku je však nutné tepelně upravit z důvodu nebezpečí parazitárních onemocnění.
  • Vnitřnosti jsou sice pro psa vhodným krmivem, ale je nutné je podávat opatrně, protože obsahují více kolagenu, fosforu, a také těžkých kovů. Z vnitřností je vhodné například srdce, které má příznivé složení bílkovin, ale obsahuje také více tuku, dobré jsou i ledviny či mozek, hovězí předžaludky, vemena, žaludky a dělohy. Střeva a plíce se do krmiva dodávají hlavně pro zasycení, protože samy o sobě nemají velkou výživnou hodnotu. Slezina může způsobit psovi průjem, proto je nutné používat ji velmi uvážlivě. Výborným krmivem jsou játra, která obsahují mnoho kvalitních bílkovin, glykogenu a vitamínů. Do jídelníčku psa se však nedoporučuje zařazovat je pravidelně nebo příliš často, protože mohou obsahovat zůstatek léčiv, chemikálii nebo těžkých kovů.
  • Chrupavky obsahují mnoho potřebných minerálních látek, jsou zdrojem chondroprotextiv a zvyšují chutnost potravy, na druhé straně jsou poněkud těžko stravitelné.
  • Kosti jsou dobrým zdrojem minerálních látek, obzvláště pak vápníku a fosforu. Je vhodné je podávat psovi mimo krmení, kromě živin mu poskytnou také zábavu. Přednost je třeba dávat měkkým, větším kostem z mladých zvířat, kosti z králíků a drůbeže jsou příliš tvrdé a lámavé, a jejich úlomky jsou pro psa nebezpečné. Příliš velký příjem kostí však může psovi způsobit zácpu. Odpad z drůbeže, jako například hlavy nebo běháky, je nutné je předem tepelně upravit.
  • Vepřové maso a odpady lze podávat jen omezeně, obsahují totiž vysoký podíl tuku.
  • Mléko podáváme pouze psům, kteří ho dobře snáší. Některým psům chybí enzymy, potřebné k trávení mléka, a to může následně vyvolat průjem.
  • Vejce jsou také vydatnou potravou, měla by však být podávána tepelně upravená, i když zatím nebylo prokázáno, že v syrovém stavu by mohlo psovi způsobit zdravotní potíže. Bílek syrových vajec však obsahuje složku avidin, která znemožňuje psům využívat biotin, proto se nedoporučuje zkrmovat větší množství bílků. Po tepelné úpravě však účinek avidinu mizí. Vejce jsou zdrojem železa, bílkovin a vitamínů B, A a D. Někteří psi ochotně přijímají i skořápku vejce bez úpravy, která je dobrým zdrojem vápníku.
  • Kvasnice jsou velkým zdrojem vitamínů skupiny B.

 

Krmiva rostlinného původu

w634091071694529759.jpg

  • Rostlinná krmiva slouží především jako zdroj vlákniny.
  • Ovesné vločky a obilný šrot je nutné před podáním spařit, aby byly lépe stravitelné. Tyto přísady příznivě ovlivňují konzistenci výkalů, a takto snižují rizika průjmů nebo zácpy.
  • Rýže a těstoviny se podávají vždy vařené, v syrovém stavu jsou pro psa nestravitelné. Není vhodné je však podávat obézním psům.
  • Brambory se před podáním musí zbavit všech nečistot, staré brambory je nutné oloupat. Všechny brambory se musí rozkrájet, aby si organismus psa, který není uzpůsobený k trávení rostlin, vzal co nejvíce živin a podávají se psovi uvařené.
  • Kroupy a luštěniny se před vařením musí nechat 8 až 10 hodin namočené ve studené vodě, aby nabobtnaly. Luštěniny obsahují značné množství rostlinných bílkovin, většina psů je však odmítá, protože jsou pro ně těžko stravitelné a mohou vyvolat trávicí poruchy a nadýmání.
  • Zelenina se přidává do chladnoucího krmiva v syrovém stavu, dobře očištěná a nastrouhaná nebo rozkrájená. Je důležitou sytící složkou a stravě dodává důležité vitamíny. V létě podáváme salát, mrkev, kopřivy, zelí, kedlubny, květák, červenou řepu, pampeliškové listy; v zimě mrkev, která má navíc dobré dietetické vlastnosti a je tedy zvláště dobrá pro psy s trávicími problémy, růžičkovou kapustu, celer, popřípadě sušenou zeleninovou směs.
 

Potraviny nevhodné pro psy

  • Kakao – veškerá krmiva, obsahující kakao jsou pro psy toxická, a ve větších dávkách můžou způsobit i smrt psa.
  • Kořeněné a solené potraviny podávané příliš často, můžou způsobit trávicí potíže psa, onemocnění jater a ledvin, záněty análních váčků nebo zhoršení kvality srsti.
  • Luštěniny, čerstvý chléb, kapusta, kedlubny a květák by měly být do krmné dávky zařazovány pouze po malých dávkách, protože působí nadýmavě.

 

 

VODA

1242117499.jpgVoda je základ života a je nezbytnou součástí organismu, což platí i pro psy. Nedostatek vody způsobuje dehydrataci, a to vede ke vzniku široké škály potíží. Fatální následky může mít již ztráta pouhé jedné desetiny vody, proto by měl pes mít neustále přístup k čisté, čerstvé vodě. Psi pijí, stejně jako lidé, pouze pitnou vodou. Na vodu musí pes mít samostatnou misku, nelze používat stejnou misku jako na krmení. Denní potřeba vody u dospělého psa je 35-50 ml/kg živé váhy psa.