Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vznik a historie FK Baník Dubňany  

Z dochovaných materiálů se kopaná počala hrát v Dubňanech v roce 1921, nejprve se hrála příležitostně, na louce, poli a jen tak pro sebe. Byl založen sportovní klub, jenž měl měsíční trvání. Rozpadl se pro nedostatek finančních prostředků.

   Teprve v roce 1924 kopaná opět ožila. Kopanou nadšení sportovci Josef Domanský, Karel Jindra a Vincenc Niemerfroh soustředili další milovníky kopané a začalo se pravidelně trénovat. Byl vytvořen fotbalový klub s názvem SK Moravia Dubňany. Klub začal sportovní činnost, sehrál několik přátelských utkání s okolními kluby, kde kopaná rovněž zapouštěla své kořeny.

   První fotbalová utkání se hrávala na Dolním konci u jezírka zvaného ,,Gálové" kde tehdejší obecní rada povolila provizorní hřiště. Později bylo hřiště rozoráno, oddíl dostal náhradní plochu, která však byla rovněž po krátké době zabrána na stavební místo. Dalším, v pořadí třetím hřištěm, bylo rovněž neoplocené hřiště ,,u větřáků". Žádné klubovní místnosti neexistovaly, hráči se převlékali doma, branky se stavěly před utkáním. Po pětileté bohaté činnosti si v roce 1929 podala SK Moravia přihlášku do Bradovy fotbalové župy o registraci. Oddíl byl zařazen do III. třídy západomoravské Bradovy župy. První řídící výbor byl ve složení:

Julius Kupka - předseda

Jan Růžička - pokladník

Josef Domanský - sekretář

Jan Koštoval - hospodář

členové výboru: Karel Indra, Karel Křiváček, Ladislav Schneider, Helibert Belka,  Jaroslav  Fiala.

Funkcí trenéra byl v té době pověřen Karel Indra

Mužstvo bylo sestaveno z těchto hráčů: Jan Doležal, Josef Novotný, Slávek Čech, Karel Zabadal, František Chrobák, Josef Rojek, Josef Domanský, Rudolf Dupal, Karel Indra, Dominik Měchura, Ladislav Schneider, Josef Čech, Jan Varadinek, Helibert Belka, Ladislav Dupal, František Kryštof.

   V roce 1930 bylo započato s výstavbou nového fotbalového hřiště u Horní hutě. Slavnostně bylo otevřeno v roce 1931. V roce 1929 začalo mužstvo hrát III. třídu, kterou s velkou převahou vyhrálo a postoupilo do II. třídy, kterou rovněž vyhrálo a postoupilo do kvalifikace o I. třídu. V kvalifikaci se střetla SK Moravia s kluby Velkého Meziříčí a Brněnské Slatiny. Také tuto kvalifikaci oddíl Moravie vyhrál a postoupil do I.B třídy Bradovy západomoravské župy.

Tehdejší mužstvo bylo složeno z těchto hráčů: Parák, Chalupa, Schneider, Helibert Belka, František Chrobák, Ladislav Paravičný, Josef Čech, Jan Varadinek, Karel Indra, Ludvík Dupal, Jaroslav Buriánek.

   V sezoně 1932 až 1933, dochází v mužstvu k několika odchodům hráčů mimo Dubňany. Parák a Dupal přešli do ligového mužstva ve Zlíně. Přestupy neprospěly dubňamské kopané. Nastaly i hospodářské potíže a v roce 1934 sestoupili do II. třídy. klub ve svých začátcích, býval velmi často ve finanční tísni. Často pomáhali tuto situaci řešit sami hráči. Výstroj si kupovali z části nebo úplně sami.

   Až v roce 1939, kdy mužstvo bylo složeno převážně z mladých hráčů, se podařil návrat do I.B třídy. Trenérům K. Indrovi a J. Domanskému se podařilo dát dohromady partu mladých a starších hráčů, kteří jak na hřišti, tak i v soukromém životě byli příkladem pro dubňanskou mládež. Mužstvo bylo ve složení: Josef Němec, Jan Toman, Josef Šnajdr, Josef a Jaroslav Chrobákovi, Karel Půček, Oldřich Pavlík, Štěpán Hanák, František Chrobák, Fabián Blahůšek, Ladislav Hroch, Antonín Doležal, Oldřich Skřivánek, Karel Šulák, František Kapitančuk. I.B třída se hrála až do roku 1944.

   V letech okupace byli někteří členové zatčeni a z koncentračního tábora Osvětim se již nevrátili:

Karel Indra - zakládající člen SK Moravia

Josef Chludil - dlouhodobý předseda

František Vlach - hráč

   Po osvobození se hrála jen přátelská utkání. Později se začala opět hrát soutěž, která však postrádala regulérnosti, některé kluby s finančních důvodů ze soutěže odstoupily. V tomto období SK Moravia sestoupila do II. třídy.

 

Další kluby kopané v Dubňanech

   Mimo registrovaný klub SK Moravia byly v Dubňanech ještě další fotbalové oddíly.

   V roce 1925 byl založen sportovní klub bez registrace Rudá hvězda. Hráči tohoto klubu byli mladí dělníci-komunisté, nebo sympatizující se stranou. Hráli jen přátelské zápasy nebo pohárové turnaje. Zápasy a tréninky se odbývaly na pozemku ,,U větřáku". Před zápasem se muselo hřiště upravit a postavit branky, které se musely po zápase opět odnést.

Složení družstva Rudé hvězdy: Antonín Bezděk, Josef Dohnálek, Jan Dohnálek, Pavel Bravenec, Josef Homulčík, Josef Kutálek, František Kutálek, Jan Kratochvíla, Rudolf Malovaný, Václav Kotásek, Antonín Teichl, Petr Vrzal, František Vyrůbal, Antonín Vlach, František Vlach, Josef Vacenovský.

   V roce 1930 byl založen již třetí fotbalový klub při sociálně demokratické straně. Klub byl veden výborem ve složení: František Šeďa, Stanislav Kotásek a Josef Foltýn. Klub neměl vlastní hřiště, nebyl registrován a k přátelským či pohárovým turnajům si půjčoval hřiště SK Moravie. Trvání klubu bylo dvouleté a většina hráčů pak přešla do SK Moravia.

 

   V sezóně 1949 - 1950 se probojovalo I. družstvo do I.B třídy, kde se udrželo pouze jeden rok a sestoupilo do II. třídy okresního přeboru. Zde je třeba připomenout, že rezerva prvního mužstva hrála v tomto období taktéž II. třídu okresního přeboru a nevedla si špatně. V derby dokonce vyhrála nad prvním mužstvem 5 : 2. Po prvních problémech došlo ke sloučení obou mužstev, byl sestaven nový kádr, kterému se podařilo v sezóně 1953 - 1954 znovu postoupit do I.B třídy. Baník hrál v I.B třídě až do roku 1960, kdy tuto třídu vyhrál s náskokem 4 bodů a postoupil do I.A třídy krajského přeboru Gottwaldovského kraje.

  Seznam hráčů, kteří se v šedesátých letech zasloužili o postup do I.A třídy:

Jaroslav Jošek, Petr Šupa, Zdeněk Kaňa, Jan Fatěna, František Knedlík, Jaroslav Dohnálek, Jiljí Kolařík, Jan Mrkávek, J. Konečný, J. Křižka. Mužstvo bylo dále doplňováno hráči Jiří Zelený, Jan Ševela, Rostislav Rozsypálek, Jan Lorenc, Jaroslav Konečný, Miroslav Jestřáb, František Opavský, Petr Kratochvíla. Trenérem byl Jan Koštoval.

 Výstavba sportovního areálu

   V roce 1957 byly budovány bariéry kolem škvárového hřiště. Hrací plocha byla zpevněna struskou. V roce 1960 bylo zahájeno zatravnění do té doby cvičného stadionu (sokolského). V letech 1960 - 1961 byly vybudovány schody a sedadla pro 900 sedících a 1200 stojících diváků. Stadion byl slavnostně otevřen v roce 1965. V roce 1968 bylo zahájeno budování betonového oplocení celého areálu. V dubnu 1971 byla zahájena výstavba šaten.

Poprvé v krajském přeboru

    V sezóně 1968 - 1969 se poprvé v historii dubňanské kopané probojovalo A mužstvo do krajského přeboru. I.A třídu vyhrálo s náskokem 8 bodů před Slávií Kroměříž.

Kádr mužstva tvořili tito hráči: Vojtěch Kryštof, František Příkazský, Stanislav Partyka, František Ilčík, Milan Teichl, Petr Vyškovský, Petr Ilčík, František Skřivánek, Josef Dohnálek, Štefan Földvári, František Kordula, Jan Zemánek. trenérem byl Jaroslav Mrkávek. Mužstvo doplňovali hráči: Jaroslav Konečný, Jar. Škodík, Jiljí Kolařík, Zdeněk Harca, Miroslav Majer, I. Moravec.

  V roce 1970 se stal trenérem I. mužstva p. Frejka. Po jeho odchodu převzal trenéra opět Jaroslav Mrkávek, který byl ve funkci v letech 1971 až 1972. Kádr mužstva byl oslaben o několik hráčů, kteří ukončili aktivní činnost a někteří nastoupili základní vojenskou službu. Přesto trenér Mrkávek zachoval Dubňany v krajském přeboru.

   V sezóně 1972 - 1973 převzal funkci trenéra František Kordula, který skončil s aktivní činností. A mužstvo zahájilo sezónu se snahou umístnit se co nejlépe. Téměř celou sezónu bojovalo o postup do divize.

  V roce 1974 řídil oddíl kopané výbor ve složení: Jan Šupa, Miroslav Matějíček, František Harca, Josef Jančálek, Martin Kučeřík a Miroslav Dohnálek. V tomto roce se I. mužstvo umístnilo na 3. místě K.P. družstvo hrálo ve složení: Kryštov Vojtěch, Gulda Drahomír, Podéšť Václav, Filipovič Josef, Skřivánek František, Harca Jan, Vyškovský Petr, Houzar Miroslav, Stávek Josef, Boris Jan, Földvári Štefan, Mikuš Ladislav, Vaculík Josef, Flajzar Zdeněk.

  V roce 1976 došlo k některým změnám ve vedení výboru. Do výboru byli zvoleni Szász František a Řihák Bohuslav. Mužstvo bylo posíleno hráči Joch Jaroslav, Formánek František, Formánek Pavel, Jakubáč Miroslav a Chludil Zdeněk.

   Rok 1976 pod vedením předsedy oddílu Martina Kučeříka pokračoval bez větších výkyvů ve všech soutěžích.

  Rok 1977 měl oddíl kopané 217 členů a 7 družstev hrající mistrovská utkání. Složení I. mužstva: Kryštof Vojtěch, Hoch Ladislav, Podéšť Václav, Skřivánek František, Formánek František, Harca Jan, Filipovič Josef, Vaculík Josef, Belka Jaroslav, Cupák Josef, Stávek Josef, Formánek Pavel, Madarás Rudolf a Kršek Zbyněk.

   Rok 1978 byl rokem, kdy I. mužstvo dlouho drželo krok v boji o první místo v K.P., ale potom podlehli náporu Jiskry Staré Město a zůstali druzí. Bylo to dosud nejlepší umístnění v historii kopané Dubňan.

   V roce 1980 přichází pokles ve výkonosti, byly získány posily pro I. mužstvo Guzík R., Málek P. a po ukončení sezóny odešel brankář baníku Ševela Jan na základní vojenskou službu.

   V roce 1982 došlo po mnoha letech k sestupu I. mužstva o jednu třídu. Mužstvu se však podařilo postoupit opět do krajského přeboru.

   V roce 1983 došlo k základním změnám ve vedení oddílu. Složení výboru: Kryštof Vojtěch - předseda oddílu, Dubný Svatopluk - místopředseda, Kopl Petr - jednatel, Harca Stanislav - pokladník, Pomajbík Josef, Kratochvíla Petr, Harca Jakub, Řihák Bohumil, Žurovec Antonín, Macek František, Dohnálek Petr.