Jdi na obsah Jdi na menu
 


Symptomatická léčba

Základem je klid v posteli. Na nočním stolku by Vám kromě teploměru neměl chybět horký čaj s citronem. K potlačení jednotlivých příznaků chřipky pomohou následující léky:

Teplota a bolesti
Hlavní skupinou léčiv, která se užívá při chřipce, jsou léky snižující teplotu a tlumící bolesti - analgetika, antipyretika. Jejich úloha přichází ve chvíli, kdy tělesná teplota měřená v podpaží přesáhne 38 °C, nebo nemocný trpí bolestmi hlavy, kloubů a svalů. Nejrozšířenější jsou tři druhy léků: kyselina acetylsalicylová, paracetamol a ibuprofen.

Všechny tyto léky a jejich kombinace (například s vitaminy) jsou volně prodejné bez předpisu. Pokud si takový lék kupujete a užíváte ho v kombinaci s jiným podobným lékem, vždy se zajímejte o to, jakou účinnou látku lék obsahuje. Vyhnete se tak potížím s předávkováním kombinováním léků s jiným komerčním názvem, avšak stejného složení. Každý z léků má jiný mechanismus působení. Účinek je však podobný. Všechny látky mají také řadu nežádoucích účinků. Pokud je však užíváte v doporučených dávkách a jen po dobu nezbytně nutnou, jsou bezpečné.

Kašel
Většinou se také jedná o léky volně prodejné bez lékařského receptu. Nabízejí se ve formě kapek, sirupů, tablet nebo ve vodě rozpustných sáčků či šumivých tablet.

 

  • léky podporující odkašlávání
    Podporují tvorbu hlenu v dýchacích cestách a zároveň jej ředí. Je ho tedy více a snáze se odkašlává. Takový lék použijte v případě, že máte spíše vlhký kašel a něco odkašláváte.

     

  • léky k potlačení kašle
    Hodí se většinou na počátku onemocnění, kdy je kašel dráždivý a ještě suchý. Jsou vhodné i v případě, že kašel trvá příliš dlouho. Nemocný neodkašlává a kašel ho jen vysiluje.

Pokud si nejste jisti, který typ léku použít, poraďte se se svým lékařem.

Ucpaný nos
Na ucpaný nos nejlépe fungují kapky nebo spreje do nosu. Na trhu jsou zhruba tři základní skupiny nosních kapek - s mírně dezinfekčním účinkem, způsobující oplasknutí nosní sliznice a kombinované kapky s mírně protialergickým účinkem. Všechny jsou k dostání v lékárně i bez receptu.

Dávkování a způsob užití konkrétních léků konzultujte se svým lékařem nebo lékárníkem.

Léčbu je vhodné doplnit dostatečným přívodem vitaminů (B a C). Konzumujte hodně ovoce. Vhodné jsou zejména citrusy a banány. Pomoci Vám může i med. Dbejte na správný pitný režim. Svoji zvýšenou potřebu tekutin byste měli pokrýt ovocnými šťávami nebo nápoji s obsahem minerálních látek.

 

 

 

Onemocní 1,5 miliardy lidí, 7 milionů jich zemře!


 

Odborníci tvrdí: Virus se nedá zadržet!

PRAHA – Až 7 milionů lidí! Tolik obětí by si podle odhadů odborníků ze Světové zdravotnické organizace (WHO) mohla vyžádat pandemie prasečí chřipky, která teď řádí na celém světě. Celkem by měla napadnout více než 1,5 miliardy lidí!

„Smrtící virus prasečí chřipky, který se objevil v Mexiku, se už nedá zadržet. Musíme se zaměřit na oslabení důsledků šíření viru,“ řekl včera pro televizi BBC představitel WHO Keidži Fukuda poté, co bylo zvýšeno riziko na čtvrtý stupeň ze šesti.

Po 41 letech tak světu hrozí další velká pandemie. V každém století byly tři, a to pravidelně od 16. století každých deset až padesát let. Podle expertů to tak bude i nyní. Ve 20. století proběhly tři velké pandemie:

● Španělská chřipka (1918 – 1920) až 50 milionů mrtvých
● Asijská chřipka (1957 – 1958) až 20 milionů mrtvých
● Hongkongská chřipka (1968 – 1969) až 1 milion mrtvých

Obávaná prasečí chřipka, která propukla v Mexiku, by tedy mohla být první velkou pandemií 21. století. Předpoklady pro to má – virus je agresivní mutací virů ptačí, prasečí a lidské chřipky, šíří se z člověka na člověka a náš organismus si s ním neumí poradit. A vypadá to, že virus, kterému v Mexiku podlehly téměř dvě stovky lidí a který byl potvrzen v USA, Španělsku, na Novém Zélandu i v Izraeli, se bude šířit dál...

Virus se dostal do vzduchu už i ve Švýcarsku. Ve vlaku tam vybuchla přepravka s virem, který byl převážen do výzkumné laboratoře.

Pandemický plán ČR  Tohle se bude dít, pokud u nás nákaza propukne

PRAHA – Prasečí chřipka se šíří velmi rychle. Nebezpečí je o dost vyšší, než když před třemi lety řádila ptačí chřipka! „Světová zdravotnická organizace (WHO) hodnotí nebezpečí stupněm čtyři ze šesti především proto, že přenos infekce je možný z člověka na člověka, což u ptačí chřipky nebylo,“ řekl předseda České vakcinologické společnosti Roman Prymula.

Už v pondělí oznámily pražské nemocnice Bulovka a Motol, že vyšetřují tři české občany s podezřením na onemocnění prasečí chřipkou. Nemoc se u nich naštěstí nepotvrdila. Je ale jen otázkou času, kdy se agresivní virus rozšíří i u nás. „V Česku naštěstí nejsou příznivé podmínky pro šíření infekce jako v Mexiku, kde je obrovská koncentrace obyvatel. V USA, kde se také objevila řada případů, jsou počty infikovaných také výrazně menší,“ tvrdí přednostka infekčního oddělení nemocnice na Bulovce Vilma Marešová.

Jak se bude postupovat:
●  zavedení varovných a informativních opatření
● identifikace a izolace viru
●  vývoj pandemické vakcíny (trvá až 3 měsíce), dostaly by ji prioritně lidé z potravinářství, zdravotníci a vojáci
● zamezení šíření viru
● zabezpečení léčby nemocných
● zabezpečení pohřbívání mrtvých
●  minimalizace dopadu na každodenní život
● minimalizace ekonomických ztrát

Virus je zákeřnější než obyčejná chřipka

PRAHA – Obyčejné viry, které způsobují lidskou chřipku, napadají hlavně oslabené jedince, seniory a děti. Jenže virus prasečí chřipky, stejně jako jiné viry, které v minulosti způsobily světovou pandemii, si nevybírají.

Nejvíce ohroženou skupinou jsou odolní jedinci mezi 25 a 45 lety. Při pandemii totiž podle názoru odborníků dochází k tomu, že mladý organismus s velmi dobře fungujícím imunitním systémem zareaguje na neznámý virus přehnaně. Silná imunitní reakce pak organismus paradoxně zahubí...

Prasečí chřipka? Zemědělci zuří

PRAHA – Chovatelé prasat protestují proti názvu prasečí chřipka. Bojí se totiž, že lidé přestanou kupovat vepřové. Jejich volání vyslyšela včera Evropská komise a začala používat termín »nová chřipka«. Izrael se zase přiklání k názvu mexická chřipka.

Na chřipku potřebujete jiné zbraně než na nachlazení

velikost textu:
14. listopadu 2009  5:00
K lékaři není nutné běžet pokaždé, když se rtuť vyšplhá na 38 stupňů Celsia. Teplotu a nachlazení lze obvykle léčit doma. Většina lidí tuší, že na chřipku pomůže paralen nebo aspirin. Ale existují i jiná léčiva, respektive účinné látky, a navíc se dají koupit pod různými obchodními názvy. Poradíme vám, jak si vybrat.  


Ještě složitější je pak rozpoznat to, co vás vlastně trápí. Pokud totiž mluvíte o chřipce, myslíte pravděpodobně virózu čili poměrně banální nemoc doprovázející nachlazení nebo střevní potíže. Opravdová chřipka vyžaduje zase trochu jiné zbraně.

Co dělat při zvýšené teplotě?

Při rozhodování, který lék koupíte, se řiďte účinnou látkou. Ta totiž rozhoduje o tom, jak bude lék působit. Tak například zřejmě nejznámější lék Paralen obsahuje účinnou látku s podobným názvem - paracetamol.

Najdete ji i v lécích Panadol, ale i třeba v Benuronu nebo Mexalenu. Jaký je mezi nimi rozdíl? Pokud obsahují stejné množství účinné látky, tak žádný. Je to stejné, jako když si v obchodě vybíráte eidam od různých výrobců. Všechny léky s obsahem paracetamolu stejně dobře snižují teplotu a působí proti bolesti.

Jejich výhodou je i to, že tolik nedráždí žaludek. Mohou ji tak třeba ve formě sirupu užívat i děti. Při běžných virózách, jako je nachlazení a rýma, které doprovází teplota, jsou léky s obsahem paracetamolu nejvhodnější. Pozor musí dát pacienti s jaterním onemocněním.

Co užívat při chřipce?

Pokud však máte opravdovou chřipku a souvisící bolesti hlavy a celého těla jsou větší, pak sáhněte raději po lécích, v nichž je jako látka tlumící bolest a zároveň snižující teplotu obsažen ibuprofen. Na trhu jsou například léky Brufen, Ibalgin či Nurofen. Stejná účinná látka je i v Modafenu (v současné době se lékárníci přou, zda ho lze volně prodávat).

Ten však navíc obsahuje také složku (pseudoefedrin) snižující pocit ucpaného nosu, protože potlačuje otok sliznic. Při chřipce většina lidí ucpaný nos nemá, proto stačí sáhnout po preparátech, které obsahují jen ibuprofen. Výhodou bude i to, že jsou levnější.

Látka ibuprofen má oproti paracetamolu protizánětlivé účinky, na rozdíl od paracetamolu však dráždí žaludek a trávicí ústrojí. Nemocní by ho tedy měli polykat po jídle a neměli by ho užívat zbytečně dlouho ve velkých dávkách.

Ibuprofen si také více než paracetamol umí poradit například i se záněty kloubů, jejichž bolest také tlumí. Teplotu, bolest a záněty snižuje i kyselina acetylsalicylová, kterou najdete například v lécích Aspirin nebo Acylpyrin.

I ta ovšem může negativně působit na sliznici žaludku, která po jejím požití může v krajním případě krvácet.

Navíc ji nikdy nesmějí užívat děti do 16 let, kterým hrozí nebezpečný Reyův syndrom.

Co dělat při rýmě a kašli?

Při teplotě spojené s rýmou a ucpaným nosem je na místě zvolit například kombinovaná léčiva Coldrex Hot Rem (nápojové sáčky) nebo Paralen Plus nebo Panadol Plus Grip. Jak se tyto léky liší?

V prvním, který existuje i ve formě sáčků s rozpustným obsahem, je kromě paracetamolu také vitamin C a fenyelfrin. Ten pomůže podobně jako pseudoefedrin od ucpaného nosu.

Panadol Plus Grip díky této látce také umí kromě teploty snížit otok v nose. Stejně jako Paralen Plus, který obsahuje ještě i dextromorfan tlumící kašel.

Ještě lepší a účinnější bude sáhnout jen po kapkách na rýmu (jejich účinek se od sebe nijak zásadně neliší).

Pozor však u přípravků na tlumení kašle, nechte si poradit v lékárně. Je rozdíl, zda potřebujete kašel tlumit, či naopak podpořit jeho vykašlávání. Rozhodně nelze tyto látky kombinovat, protože by účinkovaly proti sobě.