Jdi na obsah Jdi na menu
 

2019

2019

Všem našim kamarádům a příznivcům přejeme jen všechno dobré a úspěšný nový rok.

img_5308--3-.jpg 

A ohlédnutí za uplynulým rokem

no Kety letos nesložila žádnou zkoušku, další pokus o ZZP2 nedopadl, takže asi zůstaneme jen u trénování. 

heart V lednu do naší smečky přibyl malinois Boss - Browning z Kotrčova mlýna. Už dorostl Ejse a je z něj velmi mohutný, ale velice milý a hodný pes. 

heart Kety nám v květnu porodila svá poslední štěňátka - bylo jich 5 kousků a 4 z nich jsem našla doufám krásný domov.  Comtesska je nejnovější přírůstek naší smečky

yes Opět jsem se zúčastnila několika výstav - Eevee ulovila svůj další titul CAC a 2x res. CAC, Berettka na klubovce na Konopišti úžasnou V4 ve velmi těžké konkurenci 12 fen. 

smiley Také naše odchovy se velmi činí - skvěle naši CHS reprezentuje Gina - získala titul junioršampion a několik CACIBů, taky úspěšně absolvovala několik treků

smiley Na agilitním poli září Beretta, pod vedením páníčka Pavla už běhá v SA2 a běhá jí to skvěle. 

smiley V canicrosse  je hvězdou Ballin, který sbírá vítězství na různých celkem prestižních závodech. 

yes Vítek úspěšně odmaturoval a byl přijat na ČZU, obor speciální chovy... no, dlouho mu to nevydrželo

broken heart V září nás  zarmoutila Shelbička svým odchodem za duhový most. Druhý takový pejsek už nebude - něžná  dračice, milá, ale neskutečně paličatá, roztomilá, vtipná... prostě nejlepší parson, co kdy chodil po Zemi. Měj se tam nahoře krásně, a pozdravuj Isinku a Coru...

♦♦♦

16.12.     Ohromnou radost nám i své paničce dělá ballin.jpg Ballin.  Nemám zdokumentováno úplně všechno, ale zúčastnili se letos společně minimálně 12 závodů v canicrossu (vesměs kratší tratě do 10 km),  z toho  3x byli první a nejméně  6x stáli na bedně (možná i víckrát). Jsou prostě dobří a já jsem moc ráda, že má Balli správné teriéří vyžití, i když to není lov. 

♦♦♦

14.12.    Vyrazili jsme si společně na Vánoční klubovou výstavu teriérů tradičně pořádané v Praze. já jsem přihlásila jen Tessu, Kety nebyla v srsti (a rozhodně img_5410--2-.jpgjsem nehodlala sbírat VDčka). Pozvání přijaly i Cesmínka a holky z B vrhu Beretta a Borgia, takže silná sestava. Sestry se vzájemně vítaly (a nesežraly), mlaďošky si spolu náramně pohrály hned po ránu. Předváděly se obě skvěle, ani jedna neřešila předvední na stole a skončily obě v dorostu velmi nadějné - Tessa 1. a Cesy 2. Po vychválení jsme jen přeházely img_5438--2-.jpgpsy a ve třídě otevřené nastoupily proti sobě Gina s Berettou. Bohužel tentokrát se paní rozhodčí všeobecně feny nelíbily, nezadala ani jednu výbornou, holky byly VD2 a VD4. Pro legraci jsme se přihlásili i do soutěže o  nejlepší chovatelskou skupinu, do užšího výběru jsme ovšem nepostoupili. Každopádně mě moc těší setkání s Ketynčinými dcerami a jejich pánečky, kterým   moc  děkuji za skvělou péči. 

♦♦♦

1.12.    Ohromný úspěch naší CHS  na Mezinárodní výstavě v Praze.  Zúčastnila se Eevee, Comtessa, Beretta a Gina. 

Eevee  po oba dny získala  V2 a titul res. CAC 

Comtesska byla v dorostu 2x VN1  a postoupila do závěreček, v sobotu  dokonce pronikla do užšího výběru (tj. prvních 10 psů z cca 70 - 80 vítězných dorostenců), v neděli jsem bohužel musela odjet dřív. 

Gina oba dny V1, CAC, CACIB a BOS

Beretta odešla s VD, dle paní rozhodčí zejména vinou velkého znaku na boku (jinak krásný posudek), což mě trochu mrzí, ale co už, hlavně, že je šikovná a spokojená se svými pánečky. 

Všechny psiny se krásně předváděly a mají to i napsané v posudcích, což mě těší dvojnásob. 

♦♦♦

28.10.      Je za námi krásný prodloužený víkend. V pátek jsme jeli do Heřmanic, kde pro nás byl připraven báječný areál Celní služby a spousta výborných sutinopvých terénů. Kéťa si zahledala a šlo jí to skvěle. Tessinka už umí štěkat, takže rovnou odbíhačky v sutině, a byla taky hvězdná, sutinu pod sebou vůbec neřeší, ale má rozum, pod ty nohy kouká. V neděli jsem si zajela do Blahuňova na 3. pokus o ZZP2. Opět neúspěšně, tentokrát jsem se tak vynervovala, že jsme neprošly už ani poslušností - Kety se celou dobu tvářila, že do ní kopem 3x denně a nedělala prostě vůbec nic. Překážky sice vesměs překonala, ale to provedení a hlavně přechody, byla strašná ostuda. No nic, asi nám, není souzeno a Kety umře bez ZZP2. Dlužno říct, že je sice po štěňatech ve skvělé fyzické kondici, ale mateřská přestávka ublížila hlavně té poslušnosti. Večer jsem si jela spravit chuť na Živohošť a v plochách Ketka taky excelovala - nic nelovila a krásně našla všechny pohřešované. Cestou domů jsem holky ještě nechala pořádně vyběhat v lese, aby jim nemylo líto, že bydlely celý víkend po kennelkách. 

♦♦♦

5.9.     Dnes nás v téměř 15 letech opustila ta nejvtipnější a nejroztomilejší parsonička, která kdy chodila po zemi - naše americká kráska Shelbička.  Pejsek, pro img_7329.jpgkterého mám v srdci a na jazyku jen samé superlativy. Naše první parsonka, která vlastně může za to, že jsem později koupila Ketynku. Nejpaličatější fena, zároveň nejhodnější a nejtrpělivější. Vychovala Ketynku a taky Ejse, zodpovědně pomáhala s výchovou vrhů A a B. tvořila nerozlučnou dvojku s Corou a poté i s Kety, užili jsme s ní spoustu srandy. Přestože neměla vztah k práci (a když, tak je negativní), našla se v noseworku, a ve velmi pokročilém věku 13 let složila alespoň 1 noseworkovou zkoušku DZ. Také se projevila jako velmi dobrý canisterapeut, pomáhala mě a Ketce při anisterapii u postižených dětí a v domově pro seniory, obojí činnost si nesmírně užívala. S céčkovými štěňaty už si hrála jen sporadicky, zato jim důkladně vštípila, že ke starším psům se mají chovat nanejvýš uctivě.  10 let, které byla u nás, myslím prožila šťastně, užila si i náš nový  domov, obrovskou zahradu se stromy a procházky do lesů.  Zůstala po ní obrovská prázdná díra v mém srdci,  

♦♦♦

24.8.    Dnešní den byl ve znamení velkého úspěchu na MVP v Mladé Boleslavi. Eevee získala další titul CAC a res. CACIB, i přes dlouhou cestu  autem se zvládla krásně předvést, porazila ji jen fena z třídy vítězů.  Za odměnu jsem ji vzala na 2 hodinky do lesa, kde se náležitě vylítala. Radost mi udělala i Gina (Borgia), která ve třídě otevřené vybojovala CAC.  Díky paničce Lucce za výborné předvedení a reprezentaci. 

♦♦♦ 

23.8.     S Kety a Tessou jsem si konečně vyrazila na dovolenou... Teda žádné válení na pláži, ale poctivá dřina na canisterapeutickém workshopu. Spousty informací zhuštěných do 1 týdne, mezitím stopování (Tessa udělala velký pokrok a kety si po skoro roce moc ráda začuchala), přednášky a praktická cvičení pro nás i psy.  Tessinka se zaučovala, takže po týdnu už neřeší cizí psy, nevrhá se lidem pod nohy a na nohavice, obešla si invalidní vozík,  prozkoumala berle... polohování jsme raději vynechali. Bylo to velmi náročné, ale také nesmírně krásné a pohodové. 

♦♦♦

 

1.8.     Tak Tessinka (Comtessa img_3940.jpg Realgar) je už definitivně platným členem naší domácnosti.  Byla jsem z ní zkraje trošku rozpačitá, ale po odchodu zbylých štěňátek doslova vykvetla a je z ní teriér, tak vyšitý. Je to malá legrační blecha, co neudělá poctivý krok  a soustavně něco  podniká. Je moc milá a na teriéra překvapivě mírná, ale běhat umí hodně rychle.  Pevně doufám (a zatím to tak vypadá), že bude Ketynce důstojnou nástupkyní. 

 

 

 

♦♦♦

27.7.     Opět nádherný den na Klubové výstavě jack a parson russel teriérů na Konopišti, tentokrát jubilejní 10. ročník. Přihlásila jsem Berettku a Shelby. Beruška v těžké konkurenci 12 fen urvala krásné 4. místo a poprvé porazila sestru Ginu (opravdu krásně se předvedla). Shelbička si celou výstavu ohromně užívala, byla nadšená ze spousty lidí a psů a rozhodčí nevěřil, že jí bude brzy 15 let. Dlouho ji držel v náruči a mazlil (a ona má slabost pro staré pány, tak byla nesmírně šťastná) a výborně se bavil, když předvedení v pohybu z velké části radostně odskákala. Bohužel ji to asi stálo vítězství wink. Celou výstavu s námi absolvovala taky maličká Comtesska a zvládla to bravurně. Ničeho se nebála, nic neřešila a do všeho šla po hlavě. Polítala si s Berčou, s Ginou a nějakými dalšími ochotnými psy, pokámošila se s bandou lidí a dětí a taky si zaplavčila v bazénku (no je malá a bazénky plné - musela plavat). Každopádně organizační tým paní Rovenské nám opět připravil bezvadný den. 

♦♦♦

5.7.     Nastává pomalu čas loučení. Včera nás opustil Chicko a se svou novou paničkou odfičel do Kladna, budu ho doufám často vídat.  Dnes odjel Cester do Bratislavy a večer Cesmínka do Sokolova. Edík s námi zůstane ještě do pondělka. 

♦♦♦

29.6.     Štěňátka oslavila 7 týdnů a víceméně jsou k odběru. Mají za sebou odčervení, očkování, čipování a mají vystaveny pasy. Taky jsem už dokončila komplet výbavičku, každý z nich dostane vzorek krmení, mističky, obojek a vodítko a nějaké hračky, vše v malém reprezentativním batůžku od Fy Farmina. V plánu je i album fotek, ale to už asi nestihnu, tak páníčkům musí stačit fotky na rajčeti. Štěnda se zdrží ještě týden, aby ještě nabyla dalších dovedností a byla tak pánečkům správně připravenými parťáky. 

♦♦♦

23.6.     Pejsci už jaksepatří řádí po zahradě a _ms37041a.jpguž proběhly také všechny návštěvy nových majitelů. Vybrala jsem myslím celkem dobře. Trošku mě mrzí, že nevyšla myslivecká rodina, tam by se pejsek měl královsky a dělal by přesně to, k čemu byl šlechtěn, ale ani v Bratislavě se nebude mít špatně. Takže zleva Cester, Comtessa, Carl Edward, Ciao Chicco a Cesmína. 

♦♦♦

15.6.     Štěňátka nám  poporostla a zkoumají taje zahrady. Chodí už pravidelně ven a řádí v tújích a pod stromy. Maminka je učí různým teriérským dovednostem, jako například lovit motýlky, mouchy a mravence nebo hrabat díry v zemi. Pejsci jsou velmi pilnými žáčky. 

♦♦♦

1.6.    Štěňátkům jsou už 3 týdny. Prospívají výborně, už mají všichni kolem 1 kg - kluci mírně přes a holky nepatrně pod. Kromě krmení a spaní už také poznávají své okolí a své sourozence, začínají si spolu hrát. Také už jsme začali přikrmovat. Syrové masíčko bych prý mohla servírovat  denně. Taky mají samozřejmě své týdenní album. Všechna štěňátka jsou už předběžně zadána.  

♦♦♦

24.5.     Miminka zdárně přežila 2. týden svého života, Všichni už váží přes 700g a už vidí. Začínají nesmělé pokusy o ožižlávání sourozenců, i když pořád hlavně žerou a spí. Kety pilně kojí a vzorně se o ně stará. Občas už pouští do pokoje Eevičku (která ale směla jen proběhnout, rozhodně jí nedovolila  děti nějak extra okukovat), Shelbinku ani psy zatím ne. Samozřejmě nesmí chybět týdenní album

♦♦♦

17.5.     Štěňátka mají za sebou první týden života a mají se pěkně k světu. Už brzy dosáhnou dvojnásobku své porodní váhy, takže prospívají dobře, Kety už má mléko, pilně kojí a vzorně se stará a já už si můžu konečně odpočinout od kojení. Začíná také chodit ven na déle, než 30 vteřin, někdy vydrží i 4 minuty, víc se pohybuje po bytě a je méně nebezpečná ostatním psům. Je úžasné sledovat, jaká je už zkušená matka, mimina si cíleně přesouvá po pelíšku, aby si k nim mohla pohodlně lehnout a žádnému neublížila. Taky je má spočítaná, když některé vypadne z pelíšku, přehlédne svoji rodinku a jde si přinést to zatoulané. 

Štěňátka už mají také svoje první album na rajčeti. 

♦♦♦

11.5.     Dětičky už prospívají, Kety je opětovně hysterická, žere všechno čtyřnohé, co se doma objeví, od štěňat se nechce zvednout ani k pití, ani na venčení, jen vidina žrádla ji zvedne. Mimina od rána visela na Ketce a ubývala na váze, takže po poledni opět přišla na řadu láhev a mléko. Po několikerém dokrmení už jsou ale spokojená, spí a Kety může nabírat síly. mlíčko přijde, jako vždycky až tak 5. -6. den. 

♦♦♦

10.5. Narození - 3 pejsci, 2 fenky

Tak konečně jsme se dočkali. img_5067---kopie.jpgByla to trošku kovbojka, Kety 4 dny před porodem rozkousala a spolykala plastový míček, což si vybralo svou daň. Během porodu přestala tlačit a začala úporně zvracet, takže nakonec jsme jely na veterinu. Ujistila jsem se, že jsou štěnda v pořádku, píchli jsme jí něco proti zvracení a po infuzi se uklidnila a začala rodit jedna báseň. Narozené štěně se snažila pořád někam přemístit, proto jsem ji odvezla zase domů s tím, že zvracení a míček budeme řešit, až to fakt bude problém. 2. pejska porodila v autě a 3. bezprostředně po příjezdu domů. Po hodince následovala 1. fenečka a úderem půlnoci poslední fenka. Všichni jsou v pořádku a mají se k světu, Kety se o děti vzorně stará. 

♦♦♦

20190504_172013.jpg4.5.      Ketuška je upravená, aby se dětičky nepolekaly, až vykouknou z bříška a uvidí maminu. Já vím, že ji i tak budou považovat za dokonalou, ale sprchovat chlupatého nebo otrimovaného psa je velký rozdíl.  Už se nemůžeme dočkat. 

 

♦♦♦

2.5.     Dnes se mnou Kety byla v práci, s bravurou zvládla RTG a teď už vím, že 20190502_160657.jpgčekáme 5 kousků. Úplně nejvíc by se mi líbilo 5 fenek, ale necháme se překvapit. Doufám, že budou aspoň 2 nebo 3, ať je z čeho vybírat. Kety je krásně kulatá, do porodu nám zbývá už jen 10 dní. Na cvičák už chodíme jen na kafe a poházet si sem tam nějaký míček, jinak chodíme už jen na procházky po louce před domem. Do lesa se moc necpu, protože tváří v tvář zvěři by Kety mohla zapomenout, že je spořádaná budoucí matka a někde se zmrzačit v honbě na srnou, nedejbože divočákem, kterých je tu kolem spousta. 

♦♦♦

Jsou tam!

29.3.     V Ketynčině bříšku jsem nahmatala 2 maličké kuličky, tak jsem se cestou ze cvičáku stavila v práci, a našla 2 maličké plodové váčky, asi 3-4mm. Je to 19. den, tak nemůžu očekávat nic jednoznačného. Ale děti tam nějaké jsou. 

♦♦♦

Máme nakryto! 

Výlet byl dlouhý, počasí nám úplně nepřálo, ale krytí proběhlo úspěšně. Lancelot je velice milý a přívětivý pejsek s výbornou kostrou, bezchybnou srstí a skvělou povahou. Už se těšíme na štěňátka, která se narodí kolem 10. května. Kety se 4 dny po nakrytí začala tvářit a chovat těhotně (asi se její pažravost a malivost a unylé zasněné ksichty, co na mě hází, nazvat nedá smiley). 

c-vrh.jpg

♦♦♦

10.3.     Mise Lancelot úspěšně splněna. Neobešlo se to bez drobných chybek. Kety se včera při podvečerním venčení stihla zválet v nějakém hnusu, takže hotelovou halou jsme proběhly rychle a zběsile a okamžitě proběhla důkladná koupel, hotelovým šamponem, protože svůj jsme si zcela neprozřetelně nevzali.  Ale zjevně nebyla dost důkladná, poněvadž strakatka to dnes ještě vyšperkovala. V městském parku v malebném městečku Braunlingen v 7 ráno honila kachny v divokém rozvodněném potoce. Hvízdla do něj velmi svižně a dost se divila, že tam jednak zahučela i s ušima a než se vynořila, odplavčila dobré 3 metry. No, trošku si zamakala, holka. Když doplavala ke břehu, zmerčila zvedající se volavku a se standardním hlášením ji honila po louce. Takže za 5 minut vyvenčeno (zas ji někdy pustím, až na mě bude házet smutný psí oči, že se na vodítku nemůže vykakat), půl města asi i probuzeno, a šlo se domů spořádaně na vodítku (rozuměj - pozadu a po zadních, bo volavka tam stále ještě někde byla). U ženicha stále ještě úplně suchá nebyla, nicméně nesmrděla tak strašlivě, jako sobotní večer (válení v bahně naštěstí proběhlo až po krytí, jinak by se jí Lance asi dost štítil), v podstatě voněla, protože horská bystřina byla fakt čisťounká. 

♦♦♦

24.2.     Kety konečně začala hárat, tak připravujeme výlet do zahraničí

♦♦♦

19.2.     Bossík nám utěšeně roste. Ve 4 měsících už skoro img_9535.jpgdorostl Eevee, minimálně je stejně těžký. Chlupatí se mu kalhotky, ocásek a ouška a i druhá srst, která mu roste, je už teď delší, než Ejsova. Úplně plánované to nebylo, ale asi budeme mít dalšího tervíka. Jinak je to borec, hrdina bez bázně a hany, ještě jsme asi nenašli nic, čeho by se nějak opravdu bál. Občas sice něco divného vyštěká, ale současně se na to jde statečně podívat zblízka. S Eevee jsou velcí kámoši, k Shelbičce se chová celkem uctivě, S Kety se soustavně kočkují  a s Ejsem uzavřeli dočasné příměří. Ejs ho nevraždí a Boss se k němu chová s úctou. 

♦♦♦

     

Všem našim kamarádům a příznivcům přejeme všechno nejlepší v novém roce

2019.jpg

A rekapitulace starého roku: 

yesNaše odchovy začínají sbírat úspěchy - Gina získala titul Junioršampion, také se umístila v trekovém závodě a vyhrála závod v hoopers, své paničce a potažmo i nám dělá velkou radost. Rovněž Beretta se úspěšně zúčastnila několika výstav, závodní kariéra na ni teprve čeká. Ballin vyhrál v premiéře canicrossový závod, Brenník se stal statečným ochráncem malého miminka a Lucka (Bianca) nedělá nic, ale s dvěma raubíři doma je převelice šťastná

noKety se 2x pokusila o složení ZZP2, bohužel neúspěšně,  a sebekriticky musím přiznat, že vesměs ji k neúspěchu odsoudily moje taktické chyby. Tak zas příští rok, no. 

smileyPrázdniny jsme trávili na Šumavě se záchranáři, trénovali jsme také v rakouském Tritolwerku

yesBerettka si u nás udělala prázdniny a kromě výstav absolvovala i zdravotní testy - všechny s dobrým výsledkem. 

smileyEjs se zúčastnil Atestů Ministerstva vnitra a sbíral tam cenné zkušenosti. Neuspěl, ale pokusí se opět na jaře

yesEevee složila zkoušku vloh z pasení - NHAT a bude nejspíš pokračovat v kariéře ovčáckéh psa

heartMáme  nového člena smečky - miloučkého malinoise Bosse

♦♦♦

 

 

Archiv novinek