Jdi na obsah Jdi na menu
 

2021

 

 

2021

 
♦♦
Všem našim přátelům, odchovům a fanouškům přejeme klidné prožití Vánočních svátků a mnoho úspěchů pejskařských i jiných.

2022--2-.jpg

A ohlédnutí za uplynulým rokem,
který byl vlivem coronaviru dost chudý na události
 
heartBerettka hned v lednu vyrobila 5 nádherných a šikovných štěňátek. Všechna mají báječné a šikovné páníčky.
heartEjs a Kety oslavili ve zdraví svou první desítku. Doufám, že ještě nějakou pětiletku přidají
winkNáš Áčkový vrh oslavil v červnu už 7. narozeniny, Béčka v srpnu 4. a Céčka v květnu 2.
yesNa Konopišti zazářil mladičký Cocco (Dolce Cocco Bianco), který vyhrál svou třídu a Nejlepší dorost a Cesmínka, která získala ve třídě otevřené V1, CAC a CC. Tessa po úrazu odešla s dobrou, Kety VD3 ve veteránech - opět se rozhodčí moc líbila, ale byla úplně bez srsti
yesTessinka složila Zkoušku bezkontaktního norování a se senzačním časem 7s zkoušky vyhrála
o měsíc později si Tessa zkusila i vlohovky, které složila v 1. ceně
yesBoss má také svou první zkoušku - záchranářskou RH-FL V
yesVítek splnil podmínky čekatelství a byl přijat za člena Záchranné brigády kynologů Praha
heartV říjnu Eevee oslavila své 5. narozeniny a Boss 3.
Z dalších našich odchovů excelují tradičně
yesBerettka, která krom štěňátek již běhá v kategorii A3 a plní podmínky pro získání titulu A3CH,
yesGina krom umístění v několika trecích se dala též na lovecký výcvik, složila norovací zkoušky a připravuje se na barvářské. Také se stihla ztratit a druhý den nalézt s liškou a tisícem blech. Hned týden na to si zaběhla v na sněhovém Vojkovickém fofrrru v bikejöringu pro 3. místo - v malých plemenech i v Šampionátu parson a jack russell teriérů
yesBallinek má vítězství daleko víc, s paničkou jim to běhá senzačně. Na kontě má taktéž dvojí vítězství v Šampionátu parson a jack russell teriérů na Vojkovickém fofrrru
yesCesmína začíná běhat - jak agi, tak canicross a její výsledky jsou velmi slibné
 
♦♦
4.12. Dneska trochu chcíplé dopoledne, mně nebylo úplně dobře a Tessáček trochu pokašlávala, ale nakonec jsem se hecla a po poledni vyrazila na Vojkovický fofrrr - jako divák samozřejmě. I když kdybych tam vzala Kéťu a půjčila si kolo, asi bychom se ve startovním poli úplně neztratily. Takhle jsem jela fandit svým odchovům Gině s Luckou Polákovou a Ballinovi s Danielou Perglerovou. Balli podle očekávání v canicrossu 2. celkově a 1. v teriérech, pak si dal ještě 2. kolo s kolobrndou a dojel 1 (jak v PRTech, tak celkově), Gina i přes handicap (epizodu s liškou z minulého týdně zasvěcení znají) a kolizi s foxem, který ji chvilku držel naštěstí jen za postroj, doběhla v bikejöringu 3. , zvítězil náš kámoš Borrego s Blankou Kyselovou. Nakonec to bylo nádherné a mimořádně úspěšné odpoledne.
♦♦
10.10. Boss dnes složil svou první zkoušku - vstupní záchranářskou RH-FL V. Speciál měl excelentní, na poslušnosti si to ale docela vybral, ale i přesto se vešel do bodů a nakonec zkoušku obhájil na Velmi dobře. Velký dík patří všem, co nám pomáhají s výcvikem a Vítka správně ideologicky vedou. Tímto Vítek také splnil podmínky členství a stal se tudíž řádným členem Záchranné brigády kynologů Praha.
♦♦♦
3.10. Tessa si dnes střihla loveckou Zkoušku vloh. Taková sláva, jako s Ketkou to nebyla, mezery máme hlavně ve slídění (samostatnost), stopě živé zvěře a hlasitosti (hlásí jen na viděnou a je příliš dobře ovladatelná. Nicméně i tak se stále vešla do velmi hezké 1. ceny se 135 body.
♦♦♦
26.9. Tessáček je za hvězdu jasnou. Po vyčerpávající sobotě na Dni hrdinů (kde měla hlavní slovo Kety, ale Iessu jsem měla s sebou a také si zacvičila) jsme brzy ráno vyrazily na norovačky do Kladna. Noru tam mají krásnou, upravenou, a Tessinka ihned po vystoupení z auta věděla, kde je a co se tam asi bude dít. Takže po venčení už čekala v autě, až přijdou její slavné chvilky.
Lišku tentokrát v noře neviděla, ale i tak tam vběhla na první dobrou a rozehrála fantastický koncert neuvěřitelných zvuků... štěkotem bych to fakt nenazývala. Naštěstí nemusela vydržet celou 1,5 minutu, protože začala velmi důrazně hrabat na mřížku, takže jí čas nepatrně zkrátili. Nestihla tudíž projevit svou kreativitu - když to nejde tunelem, určitě to půjde zvenčí - a vzorně si počkala u přepážky, poté už vydržela předepsané 2 minuty, i když její vřískání nebylo úplně soustavné. Norou poté prolétla za rekordních 7 vteřin a už kvílela u posledního kotle. Takže obstála s plným počtem bodů a časem ji nepřekonal žádný pes, tudíž po vzoru své maminky zkoušky vyhrála.
♦♦

 25.7. Máme za sebou Speciální klubovou výstavu na Konopišti a s ní ohromný úspěch naší CHS. Představilo se celkem 6 psů různých věkových kateegorií. V dorostu spolu soutěžili bratři Diego a Cocco (Dolce Cocco Bianco), v trojici s nimi byl i náš kamarád Bíbo. Cocco přijel překvapivě s páníčkem, ale Petr s ním skvěle necvičil a moc krásně se předvedli, což bylo odměněno titulem VN1 a nejlepší dorost PRT (do závěrečných soutěží už Petr nečekal). Diego se naopak nepředváděl vůbec, prostě asi neměl den. Ale jeho čas ještě přijde, rozhodně to není ošklivý pes, jen potřebuje trochu domluvit, aby si nedělal úplně, co chce. Jeho čas ještě přijde. Ve třídě otevřené se představil Chicco (Ciao Chicco), ale bohužel neuspěl. Neunesl posuzování na stole, zuby sice ještě ukázal, ale následné ohmatávání už ne a na rozhodčí zavrčel, což ho diskvalifikovalo. Paní rozhodčí byla poměrně přísná všeobecně, a výborných rozdala opravdu málo. Ve třídě otevřené fen spolu soupeřily Comtessa a Cesmínka. Cesmína se skvěle předvedla a vybojovala zaslouženě titul V1, CAC a CC. Tessu těsný nůžkový skus odsunul na 4. místo, posudek má velmi hezký. . Nakonec jsem vzala i Ketynku ve veteránech, ačkoli nebyla vůbec v srsti (shodila komplet kožich před 3 týdny). Ve svých 10,5 letech si užila svých pár minut slávy, vypadala velice spokojeně a skončila 3 také s velmi pěkným posudkem, kde rozhodčí ocenila hlavně její temperament (a vytkla kvalitu srsti, vcelku očekávaně). Celkově to opět byla skvělá akce, výborně a pečlivě připravená, pro mě umocněn setkáním s Berettčinými štěňátky, která jsem vlastně viděla jen velmi málo.

♦♦
1.5. Stránky prošly drobnou rekonstrukcí, změnil se design a doplnila jsem portréty jednotlivých štěňat ze všech našich vrhů. Mimo jiné jsem přihlásila naše psiny na Světovou výstavu do Brna a taky jako každoročně i na klubovku na Konopišti, kam se ohromně těším.  
♦♦
14.4. Dali jsme si sraz se štěňátky, protože mi již přišly průkazy původu a certifikáty z Laboklinu. Naplánovali jsme si setkání v Tojicích blízko Nepomuku. Desinka vynechala, ale kluci se dostavili v plném počtu. Procházka byla asi hodinová a ze samého běhání, honění a rvaček byli kloučci celí uštvaní. Proběhl taky trochu salon, oba hrubáčky jsem maličko poupravila, zejména hlavičky, aby byli krásní. Rázem vypadají trochu dospělejší. Naše holky by místo procházky raději lovily kachny a nutrie na potoce, ale neklaplo to, musely s námi na pole. Aspoň kluky učily hrabání a podobné lumpárny. Fotila jsem hodně a štěněcí hrátky byly skvělé, jsou na Zoneramě.
♦♦
14.3. Včera odjela do nového domova také Desirée, proběhlo to nakonec bez komplikací. Všechna štěňátka se doma zabydlela a úspěšně začala terorizovat své páníčky a spolubydlící. Pár momentek z posledních hodin na klinice jsou zde.
♦♦
12.3. Tak a nastal den D - štěňátka se rozjela do svých domovů. Vzhledem ke covidové situaci a zákazům to probíhalo značně nestandardně. Štěňátkům jsme v Praze na klinice dělali test na dědičnou hluchotu, tudíž jsem to majitelům trošičku usnadnila a pozvala je do Prahy, kam to měli blíž (připadala jsem si, jak nějaká množka, co prodává štěňata na parkovišti... no aspoň to bylo pod střechou kliniky). Lucka dorazila už 1,5 hodiny před samou akcí, abychom štěnda stihli řádně unavit, což se vcelku podařilo. Samotný test proběhl bez problémů a všichni pejsci spolupracovali (všichni slyší a nemají se na co vymlouvat, když nebudou poslouchat). První odjížděl Cocco, ještě v průběhu testování ostatních, pak nás opustila Lucka s Desirée, která zůstane ještě do zítra u ní a pak pojede k novým pánečkům. Po skončení jsme se potkali s paničkami od Dixe a Spidera, kteří odjeli do západních Čech, a poslední odjížděl Diego, který bude ještě chvilku žít v Praze a pak se na čas odstěhuje na Moravu. Tak pejsci moji milí, ať vás v životě provází jen láska a štěstí a hlavně nezapomínejte na svou dokonalou teriéří výchovu, ať si s vámi pánečci řádně užijí cheeky
♦♦♦
9.3. Štěňátka jsou už očipovaná, naočkovaná, mají každý svůj pas, takže už je čeká jen páteční BAER test a pak rozjezd k novým páníčkům. Kdyby to bylo na mně, ještě týden by pobyli doma, abych si jich řádně užila. Je to takový zvláštní pocit mít externí vrh, ještě navíc v této době. Ale moc díky za Lucku a Pavla, kteří se s nástrahami vládních opatření skvěle poprali a krom výchovy malých bílých poděsů se ujali i výběru a hodnocení budoucích pánečků. Já řadu z nich uvidím poprvé až v pátek a s některými (jejich rodinnými příslušníky) se potkám dokonce až při návštěvě v jejich novém domově nebo u nás.
Lucko a Pavle, jsem Vám oběma nesmírně vděčná za perfektní práci v přípravě štěňátek do života a budete-li chtít odchovat ještě nějaká štěňátka, bude mi ctí dát jim jméno Realgar.

♦♦

7.3.    Kety slaví svou první desítku. Ano, je to těžko uvěřitelné, ale Kéťa se v plném zdraví dožila 10 let. Slavila prací - pokoušela se z pole vydolovat nějaké myši. Stihla ve svém životě už spousty věcí - mnohokrát mě rozesmát, mnohokrát vytočit, párkrát také zdrhnout, vyděsit mě, ale i ohromně potěšit, získat nějaké tituly na výstavách, složit celkem slušnou řádku zkoušek, a i když to nedotáhla na vrcholovou úroveň, nemiluju ji kvůli tomu méně, zvlášť proto, že některé ze zkoušek jsem jí zkazila já. Tak Ketuško, doufám, že se mnou ještě nějaký ten rok vydržíš ve shodě a míru. 

♦♦

6.3.     Štěňátka oslavila 6. týden a viděla se už se všemi svými pánečky. Tento týden je čeká očkování, příští víkend také vyšetření BAER na dědičnou hluchotu, a můžou se ke svým pánečkům rozjet. Vzhledem k vládním opatřením to bude trošku kovbojka, ale doufám, že se nám to zdárně povede. . Fotky mají v konečně první mojí galerii, s Covidem je všechno trochu složitější. 

♦♦

16.2.     Štěňátkům jsou 4 týdny. Už bydlí v ohrádce a mají tam super herničku s tunelem, bazénkem s míčky a různými hračkami a překážkami, po kterých zdatně lezou. Konečně se na ně také budu moci jet podívat. 

♦♦

9.2.    Štěnda slaví 3 týdny na světě. Mají se k světu a začíná s nimi být legrace. První pokusy o lov a sežrání sourozenců jsou ještě nedokonalé, ale mimča se rychle zlepšují. 

♦♦

2.2.    Štěňátkům jsou 2 týdny a pomalu začínají otevírat očka. Už mají všichni dvojnásobek porodní váhy a dokonce se pokoušejí i chodit. 

♦♦

25.1. Štěňátka oslavila 1. týden svého života. Rozjezd měla trochu pomalejší, Berry se potýkala  se zadrženým lůžkem a průjmem, ale během pár dní bylo všechno zažehnáno, štěnda se mají k světu a přibírají. 

♦♦

19.1.     Berettka dnes odpoledne přivedla na svět1.-den.jpg 5 krásných štěníšků - 1 fenku a 4 pejsky. Porod byl rychlý a nekomplikovaný a všichni jsou v pořádku. Maminka se vzorně stará. Štěňátka dostala rovnou oboječky - růžový patří holčičce. Nevěřila jsem tomu, protože podle fleků jsou štěnda výborně rozeznatelná, ale je to výborná vychytávka, kterou vysoce oceňuji. Lucka s Pavlem to dovedli k dokonalosti, i fotky mají barevně sladěné.  

 

♦♦♦ 

Všem našim kamarádům a fandům děkujeme za přízeň a přejeme všechno nejlepší v novém roce, ať je lepší, než ten loňský. 

img_5804--3-.jpg

A ohlédnutí za uplynulým rokem

no Kety zkonzumovala klacík, jehož třísky jí vážně poškodily střevo, doslova jsme ji vytáhli hrobníkovi z lopaty

yes vykastrovala jsem Ejse, což má velmi příznivý vliv na jeho povahu

broken heart v březnu tento svět opustil můj 90letý tatínek a o Velikonocích náhle také můj milovaný manžel. Zůstali nám po něm 2 psi - Ejs a mladičký Boss

heart Taktéž Kety je vykastrovaná, měla problémy s falešnou březostí a laktací

smiley Tessa (a s ní všechna Céčka) oslavila  v květnu své 1. narozeniny. Béčkům byly v srpnu 3 roky a Áčkům v červnu už 6 let. 

yes Na klubovce PJRT na Konopišti byla Kety poprvé ve veteránech, získala V2. Tessa konečně začala hárat, takže se nemohla zúčastnit.  Vynahradila si to na klubovce KCHT, kde získala ve třídě mladých postupně V1 CAJC, CCJ, a BOB, když porazila i zvířata z otevřené a pracovní třídy, mimo jiné taky Kety. Kety byla taky úspěšná, ve veteránech  V1 CCV a BIS veterán

smiley Vítek byl přijat mezi čekatele členství v ZBK Praha

heart Berettka čeká štěňátka, narození očekáváme koncem ledna. 

noZkoušky jsme letos žádné nestihly, covid nám nepřál, ale to nevadí, necháme si to na příští rok. 

A zprávy od našich odchovů - Gina (Borgia Realgar) úspěšně odchovala svůj první krásný  a vyrovnaný vrh, štěňátka jsou již v nových domovech. A Ballin opětovně exceluje na canicrossovém poli. Přestože proběhlo velmi málo závodů, opět se umisťoval ve špičce startovního pole, a dokonce vyhrál Vánoční canicrossovou výzvu. Gratulujeme a děkujeme za vzornou péči a reprezentaci naší CHS. Ostatní štěnda se sice nikde neukazují a neumisťují, ale mají se také skvěle  jejich pánečci je nemilují o nic míň. I jim děkuji za péči o mé parsonky. 

♦♦♦

 

 

Archiv novinek