Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vánoční setkání

14. 1. 2009
Ve dnech 29.-30.12.2008 se na Olbramu uskutečnilo setkání soluňáků.

Mše svatá jako začátek-nic lepšího neznám! Myšlenka ze mše nám zůstala na P.Marii. Bůh k ní mluvil skrze anděla, Josefa, Simeona a prorokyni Annu. To vše ji utvrzovalo v tom, že Bůh je s ní.
Poučení pro nás: Buďme vnímaví pro Boží hlas, který k nám promlouvá skrze druhého člověka či věci, skutečnosti, dění kolem nás.
Stejná myšlenka ve mně zůstala z promluvy o. Marka na faře, kde nechyběl ani "zasloužilý Soluňák" - otec František.
Promluva byla o Cyrilu a Metodějovi, kteří důvěřovali Bohu a jeho vedení při nesnázích a těžkostech, které je potkaly na jejich cestě do Cařihradu. Tam chtěli vysvětit své žáky na kněze. Nakonec je však vysvětil biskup přímo v Římě, od kterého by to nikdy nečekali. Z toho jsem taktéž mohl pochopit, jak jsou Boží cesty nevyzpytatelné. A proč se vůbec Cyril s Metodem tolik snažili a vyvíjeli tolik úsilí při učení Slovanů? Dělali to z lásky k Bohu a k lidem. Dobrý, ryzí úmysl je nejdůležitější při jakékoli naší činnosti.
Člověk se stává svobodnějším, žádný nezdar jej tolik nerozhodí, Bůh zná všechny naše úmysly.
Na závěr dne jsme nechali všechny naše starosti a radosti před Pánem při adoraci.
Ranní chvály v kostele nás naplnily radostí.
Potom nám jáhen Václav vyprávěl o církevních dějinách, samozřejmě už ale v teplém prostředí fary.
V 10:00 jsme všichni mohli být přítomni na největším zázraku pro lidstvo - Mši svaté...
Verš z evangelia LK 2,40 "Dítě rostlo v síle a moudrosti a millost Boží byla s ním" - každý den máme duchovně růst a vyprošovat si milost od Boha. Nová zkratka: BJM - "Buďme jako mrtvoly" má opravdu příkladný význam: chovat se stejně jako mrvola, když nás někdo nepřiměřeně chválí nebo nám nadává... Myslím, že se to dá aplikovat i v pokušení - BJM a ďábel má po "ptákách"...
Bratr Michal nás velice dobře seznámil s Mariánskými svátky po celý rok a doplnil vyprávění o zajímavé informace, např: kdo z nás by věděl, že díky zjevení P.Marie Guadalupské v Mexiku 9.12.1531 se už za 8 let dovršila evangelizace přijetím křesťanství u 8 miliónů Aztéků?
Tím bych zakončil proud vzpomínek a vyjádříl velký DÍK katechetce Magdě, která nám vytvářela teplo domova i přítomným jáhnům o.Františkovi a o.Václavovi, bohoslovci Michalovi a o.Markovi za jejich duchovní vedení.
Celý tento článek napsal kontur soluňáků Josef Vrána
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář