Jdi na obsah Jdi na menu

BMX

BMX (zkratka z angl. Bicycle Motorcross) je jedna z disciplín cyklistiky. Při této disciplíně se používají speciálně sestrojená kola o poloměru kol 16 až 24 palců (norma pro závody je 20 palců).

Existují tři formy BMX. První jsou závody na přírodních tratích (Dirt BMX), druhou je předvádění různých triků a skoků na rampách (Freestyle BMX) a třetí je ježdění po městě (Street BMX). Při disciplíně Freestyle BMX by mělo být kolo vybaveno pegy neboli stupačkami, aby mohl jezdec např. slajdovat (Grindovat)  zabradlí, stát na okraji rampy a zase seskočit.

 

bmx.jpg

 Freestyle BMX vzniklo tak, že kalifornští kluci začali na počátku 70. let napodobovat jezdce motocrosu, protože sami byli na řízení motorky příliš mladí. Protože tratě byli nedokonalé a měli spoustu nerovností a nástrah některým jezdců nevyhovovali. Navíc komunita jezdců se soustřeďovala ve městech kde nebyla možnost tyto tratě stavět. Proto se někteří jezdci pokoušeli o ježdění po městkých překážkách některými triky se inspirovali v biketrialu ale hlavně zkoušeli na kole úplně vše co si dokázali představit toto odvětví freestyle bmx nazýváme old school bmx.
Old school kombinoval všechno v jednom, ale postupně se old school rozvětlil do několik kategorií Street (ježdění na ulici a ve skateparcích) Vert (ježdění ve vertikální rampě tzv. vertu) Flatland (balet s kolem) dirt ( triky na hliněných překážkách) a minirampu.
Na vert,street,minirampu se používá stejný typ kola na dirt se používá stejný nebo podobný typ kola a na flatland se používá odlišný typ kola.

 

 

Nemyslete si že BMX jsou jenom tříčky které umíte hned co vezmete kolo. Než budete umět něco víc povede k tomu dlouhá cesta. Je to cesta pádů, nácviků a trpělivosti. Koukněte na toto videjko :

Ovšem potom z vás taky nebudou mitři světa. I při závodech vás může něco potkat. Například videa předních jezdců BMX jsou upravená a nejsou natočená hned na poprvé(ovšem ne videa ze závodů). V tomto dalším videu můžete vidět jak se triky profi jezdům daří a nedaří.