Jdi na obsah Jdi na menu
 


Obrazek

Výstava na Pražském hradě připomene

160. výročí narození T. G. Masaryka

Speciální výstavou Život TGM na Hradě – všední i sváteční v Rožmberském paláci připomíná Kancelář prezidenta republiky 160. výročí narození T. G. Masaryka. Expozici na úterní vernisáži zahájil osobně prezident Václav Klaus.

Výstava v Rožmberském paláci se snaží ukázat obraz prvního československého prezidenta tak, jak ho zná zatím málokdo. "Z hradních archiválií jsme vzali němé svědky Masarykova života na Pražském hradě a nyní je necháváme mluvit," řekla autorka výstavního projektu Libuše Benešová.

 

Expozici slavnostně zahájil prezident republiky Václav Klaus, který připomněl zásluhy, které měl Masaryk nejen na tvorbě státu, ale zejména na přestavbě Pražského hradu. "V roce 1918 byl Hrad zchátralým monumentem, který teprve čekal na svoje uplatnění. To pro něj našel právě Masaryk. Do jeho historické podoby zasáhl s odvahou, kterou bychom žádnému dnešnímu politikovi ani umělci nedovolili," uvedl Klaus.

 

Protože Masaryk na Hradě bydlel celou dobu své politické funkce, archivy Kanceláře prezidenta republiky obsahují mnoho předmětů a důkazů o jeho každodenním životě. "Výstava nabízí například i vlastnoruční zápisy z domácího účetnictví, účet za holiče nebo svatební oznámení jeho dcery Olgy, která se na Hradě 1920 vdávala," uvedla pro Mediafax Benešová. Zdi sálu také zdobí portréty prezidenta od předních českých výtvarníků, mimo jiné od Maxe Švabinského, Rudolfa Brauna či Vratislava Nechleby.

 

Důkaz o lásce lidu k "tatíčkovi vlasti", jak byl Masaryk označován, dokazuje i množství vystavených blahopřání a osobních vzkazů, které prezident obdržel od lidí. Kromě toho se lidé mohou začíst například do návrhu ústavního zákona, který se snažil prosadit to, aby bylo datum Masarykova narození slaveno jako státní svátek ještě za jeho života.

 

Podle Klause se výstava v žádném případě nesnaží podat novátorský pohled na prvního československého prezidenta, ale ukázat jeho reální život spjatý s Pražským hradem. "Například moje pracovna se nachází v bývalé Masarykově jídelně," upozornil Klaus.

 

Výstavu, která je zdarma přístupné veřejnosti do 14. března, doplní i několik dalších kulturních akcí spojených s oslavami výročí narození T. G. Masaryka. V sobotu 6. března si budou moci lidé prohlédnout běžně veřejnosti nepřístupné prostory. "Patří mezi ně Masarykova knihovna, Vázové schodiště, badatelna a zrekonstruovaný archiv," uvedl ředitel Správy Pražského hradu Ivo Velíšek s tím, že bude výjimečně výstavní prostor zpřístupněn již od 9 hodin. Prohlídka však není bezbariérová.

 

Kromě pražských akcí se uskuteční také tradiční program na zámku v Lánech, kde bude v sobotu 6. března zpřístupněn zámecký park, ve kterém proběhne koncert kapel Hradní stráže a Policie ČR.

Autor: Hana Rojková              

zdroj: www.mediafax.cz/kultura

T.G.Masaryk - ekniha Obrazek