Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nejstarší soška pravěké venuše

Venuše

Obrazek

V září 2008 objevili vědci v jeskyni Hohle Fels v jihozápadním Německu ženskou sošku asi 5 cm vysokou, vyřezanou z mamutího klu. Její stáří odhadli na více než 35 000 let.

Tato soška je tedy nejméně o 5000 let starší než již dříve známá venuše věstonická. Venuše z jeskyně Hohle Fels se tak bezpečně stala nejstarším vyobrazením člověka a je jedním z nejstarších příkladů figurativního umění na celém světě. Existují ještě další dvě  figurky Venuše, které jsou prý ještě starší (Venuše z Berekhat Ram a Venuše z Tan-Tanu), jejich datování je ale kontroverzní.

Sošku Venuše objevili archeologové během vykopávek v jeskyni Hohler Fels Südfuß ve Švábských Alpách v Schelklingenu. pochází z nejnižších vrstev Aurignacienské kultury z období mladého paleolitu. Venuše je 6 centimetrů velká, vyřezaná do mamutího klu, má trup s neúplnýma nohama, které končí nad koleny a v místě hlavy má očko, které sloužilo pravděpodobně na zavěšení. Chybí jí levá ruka a rameno, nemá však ani chodidla. Umělec potřeboval desítky, ne li stovky hodin, aby toto dílo vytvořil.
Sošky převážně nahých žen se zdůrazněním některých pohlavních znaků představují projevy kultu zabezpečující plodnost. Mají většinou výrazně modelovaná ňadra, boky a hýždě. Podobné sošky žen pocházejí i z dalších nalezišť v Evropě, od západní po východní (Francie, Rakousko, Ukrajina).

zdroj: Akademon (Prof. Dr. Arnošt Kotyk, Fyziologický ústav AV ČR), Wikipedie

 

Vědci našli v jihozápadním Německu dosud nejstarší sošku člověka na světě. Šesticentimetrovou postavu ženy s obrovskými prsy vyřezal z mamutí kosti pravěký umělec asi před 35 tisíci lety.

Archeologové ji objevili loni v září při vykopávkách v jeskyni u Schelklingenu v pohoří Švábská Alba, nyní o ní informují na stránkách odborného časopisu Nature.

Známá Věstonická venuše je stará asi 25 až 29 tisíc let. Měří jedenáct centimetrů. Zdůrazněny jsou pohlavní orgány, naopak obličej, ruce a nohy jsou zmenšeny. Podle dnešních měřítek nalezené dílo hraničí až s pornografií, píše v Nature archeolog Paul Mallars.

Malinké očko na téměř neznatelné hlavičce sošky dokládá, že se figurka nosila zřejmě na krku. Odborníci předpokládají, že venuše představovala umělecké zobrazení plodnosti. Jakému účelu figurka ale skutečně sloužila, se zatím říct nedá. Z této fáze doby kamenné se našla zatím jen vyobrazení zvířat. Pro odborníky je nečekaným zjištěním to, že už před 35 tisíci lety lidé tvořili trojrozměrné figurky.

Soška je o několik tisíciletí starší než Věstonická venuše.Soška venuše ležela asi dvacet metrů od vchodu do jeskyně. Až na levou ruku a rameno se zachovala celá. Archeologové doufají, že by se mohl při dalších vykopávkách najít i zbytek sošky.

Za posledních sto padesát let se ve Švábské Albě našlo mnoho řezeb z mamutích kostí. Mezi nimi byl například nejstarší hudební nástroj na světě. Figurku by měla moci od září vidět i veřejnost. Vystaví ji dům umění ve Stuttgartu.         

                                          WWW.TYDEN.CZ