Jdi na obsah Jdi na menu
 


 

 Sjednocení Itálie

 

Risorgimento (z italského ri – „znovu“ a sorgere – „vznikat“, „pramenit“) bylo hnutí za svobodu a národní jednotu Itálie v letech 18001870 s cílem politicky sjednotit italský národ na Apeninském poloostrově v jeden stát. V přeneseném významu slovo obecně vyjadřuje každou ideu obnovy jednoty národa nebo jiného společenství lidí po dlouhé době.

Po revolučním roku 1848 se vůdcem italských hnutí usilujících o sjednocení stal italský nacionalista Giuseppe Garibaldi. Tento charismatický vůdce byl velmi oblíbený v jižní Itálii i ve světě a proslul také svými až extrémně oddanými přívrženci. Garibaldi vedl v jižní Itálii hnutí republikánů.

Giuseppe Garibaldi, vůdce republikánského hnutí za nezávislost

Na severu v Piemontu, který patřil pod sardinskou korunu, ale de facto byl nezávislým, měl hrabě Camillo Cavour také ambice vytvořit jednotný italský stát.

hrabě Camilo Cavour, první italský ministerský předseda

V únoru 1861 bylo vyhlášeno Italské království

 v čele s Viktorem Emanuelem I.

K Sardínii připojena Sicílie. Po roce 1866 nad Benátkami zavlála italská vlajka. Poslední velkou překážkou ke sjednocení celé Itálie tak zůstával jedině samotný Řím. Italové po r. 1870 opět těžili z pruského vítězství nad Francií a převzali kontrolu na Římem i celým Vatikánem.

Hlavním městem Itálie se stal Řím v roce 1871. 

mapa Vatikánu 

Vatikán je malý stát na území Říma,  sídlí v něm papež, oficiálně byl stát vyhlášen v roce 1929.  

      mapa Itálie po r. 1815 do sjednocení

Soubor:Italia1815.jpg

 

Sjednocení Německa

 Prusko - rakouské válka

Roku 1866 vypuká vyprovokovaná válka mezi Pruskem a Rakouskem, trvá šest týdnů. Poražené Rakousko se muselo vzdát zasahování do německých záležitostí a Prusko zabralo některá území malých rakouských spojenců.Vítězství Pruska nad Rakouskem znamenalo vytlačení Rakouska z Německa a severní Itálie.   3. července 1866 se odehrála bitva u Hradce Králové, zvítězilo Prusko.

Soubor:Battle of Koniggratz by Georg Bleibtreu.jpg

 

Prusko po válce s Rakouskem z roku 1866 zakládá Severoněmecký spolek, předsedal mu pruský král.

     Největší moc měl v německém císařství říšský kancléř, kterým byl jmenován Otto von Bismarck.

Prusku ovšem překážel ještě jeden soupeř - Francie. Bismarck využil proti Francii lsti. Zařídil, aby se francouzskému císaři Napoleonovi III. dostala tzv. Emžská depeše, která ho měla vlákat do války. Napoleon III. na tento trik skočil a vyhlásil Prusku válku. Prusko zahajuje válku s Francií a poráží Napoleona III. Válka Německa s Francií vedla k vyhlášení Pařížské komuny. Francie po porážce ztratila Alsasko a Lotrinsko.

V lednu 1871  v Zrcadlovém sále ve francouzském Versailles vyhlášeno německé císařství v čele s pruským králem Vilémem I.

Wilhelm I.

 

Soubor:Reichsgruendung2.jpg