Jdi na obsah Jdi na menu

O vzniku Galerie H v Houdkovicích

16. 8. 2019

       Soukromá galerie rodiny Hlinovských Galerie H se nachází ve vesnici Houdkovice, ležící mezi Opočnem a Solnicí. Vznikla rekonstrukcí bývalého chléva přiléhajícího
k usedlosti č.p. 29. Slavnostně byla otevřena 26. srpna 2017 výstavou Vzpomínka
na Stanislava Hlinovského. Stanislav Hlinovský byl amatérský malíř a grafik z Tábora, ale často pobýval a tvořil na své chalupě v Houdkovicích. Byl to již jeho sen vybudovat právě
v těchto prostorách galerii. A ten se podařilo před dvěma lety naplnit.

stazeny-soubor.png

           V Galerii H se pořádá 6 proměnných výstav za rok. Výstavní sezonu vždy zahajuje na jaře výstava Velikonoce v Houdkovicích a zakončuje o adventu Sousedský advent a Vánoce v Houdkovicích. Na těchto výstavách se vždy podílejí výtvory svých šikovných rukou i zápůjčkami ze svých domácností a sbírek i další obyvatelé Houdkovic a okolí.
V průběhu roku pak bývají autorské výtvarné výstavy (obrazy, grafika, fotografie, dřevořezby) či různé tematické výstavy. Galerie také nezapomíná připomenout celostátní výročí jako bylo loňských 100 let republiky nebo letošních 30 let od Sametové revoluce. A stejně tak i výročí místních spolků a organizací.

        Vernisáže všech výstav mají svůj tradiční čas, sobota 14 hodin odpoledne.

        Galerie H je v otevřená v době výstav a to ve všední dny od 14 do 18 hodin a o sobotách, nedělích a svátcích od 9 do 18 hodin.

Jiří Hlinovský