Jdi na obsah Jdi na menu

Výroční zpráva soutěžního družstva mužů a žen v roce 2018

10. 2. 2019

Zhodnocení sezóny 2018 v požárním sportu mužů a žen

V sezóně 2018 se konalo celkem 8 soutěží Podorlické ligy. Původně na tuto sezónu bylo naplánovaných 10 soutěží, ale kvůli nepříznivým podmínkám počasí, kdy bylo přes léto sucho se 2 soutěže zrušili. Novým místem a pořadatelem konání soutěže byli hasiči z Bohuslavic. Družstvo žen se v sezóně zúčastnilo 7 soutěží z 8 a družstvo mužů poctivě všech osmi.

Zhodnocení družstva mužů

Oproti minulé sezóně, kdy družstvo mužů z nedostatku počtu lidí se zúčastnili pouze soutěže u nás v Houdkovicích 8. 5. 2017, tak v sezóně 2018 tomu bylo naopak. Družstvo mužů v tomto ročníku pilně a poctivě trénovalo i přes některé komplikace taktéž kvůli nedostatku počtu lidí, ale vše ustáli a z jejich umístění to je evidentně vidno, že měli jasný cíl. Nejlepší dosažený čas mužů na 3B byl 22,49s v Častolovicích a na 2B ve Sněžném 21,42s. V Semechnicích navíc získal ocenění náš člen sboru za nejrychlejšího proudaře s časem 24,43s, Aleš Steklík, který ale běhal za SDH Trnov. V tom to ročníku se účastnilo 7 stálých družstev mužů a to Houdkovice, Trnov, Semechnice, Sněžné, Meziměstí, Bohuslavice nad Metují a Lukavice. V celkovém pořadí se naše družstvo mužů umístilo na krásném 2. místě s celkovým počtem bodů 61, pouze o 5 bodů vyhrálo družstvo mužů z Trnova a
na 3. místě bylo družstvo ze Semechnic s počtem bodů 46.

I tento rok se družstvo mužů zúčastnilo třech nočních pohárových soutěží. A to v Jílovicích 16. 6. 2018, kde jim o neuvěřitelných 13 setin uteklo 1. místo. Protože se časy sčítali tak s časem 46,92s zvítězilo družstvo mužů ze Sněžného a naše družstvo s časem 47,05s získalo krásné druhé. V Bílým Újezdu 21. 7. 2018 se běželo nejprve 1. kolo a do druhého kola se dostalo prvních 5 družstev s nejlepšími časy, kam doběhlo i naše družstvo. Tam už se ale bohužel mužům nedařilo a s celkovým sečteným časem z obou kol 1min.08s získali 5. místo. Posledním místem nočních závodů bylo v Tutlekách 28. 7. 2018, kde terén je opravdu netradičním a běhá se tam do prudkého kopce, získalo naše družstvo s časem 28,99s krásné druhé místo, ale opět o 11 setin se na první místo umístilo družstvo mužů z Nepomuk s časem 28,88s.

Za stálý tým mužů běhal Pavel Vaněček, Luděk Ježek, Jaroslav Ježek, Vít Urban, při závodech vypomáhali – Peter Horniak, Jaroslav Ficenec, Aleš Steklík, Lukáš Kroupa z Kvasin, Jan Tláskal z Trnova a Jan Konečný z Výravy

Zhodnocení družstva žen

Družstvo žen se kromě závodů ve Sněžném zúčastnilo 7 soutěží v seriálu Podorlické ligy. Nejlepším dosaženým časem družstva byl 26,34s v Častolovicích. Mezi stálá družstva žen včetně Houdkovic, jezdily z Opočna, Kvasin, Trnova, Semechnic a Tutlek. V celkovém pořadí všech soutěží se družstvo žen z Houdkovic umístily na 6. místě s celkem 36 body. Na prvním místě skončilo družstvo žen z Opočna s počtem bodů 61, na druhém ženy z Kvasin 53 bodů a na třetím místě ženy z Trnova s počtem bodů 52.

Stejně jako muži, se ženy účastnili stejných nočních pohárových závodů. Kde se jim na oplátku dařilo lépe, až dokonce výborně. V Jílovicích se družstvo žen umístilo na 1. místě s celkově sečteným časem z obou kol 68,40s a na druhém místě se umístily ženy z Jílovic s časem 72,03s. V Bílým Újezdu tomu nebylo jinak a ženám se opět zadařilo. Nejprve postoupily z prvního kola do druhého a v 2. kole získaly s celkovým časem 56,63s 1. místo. Na druhém místě skončily ženy z Kvasin s časem 1min.02s. A do třetice v Tutlekách tentokrát držely ženy basu s muži a umístily se tak na 2. místě s časem 33,34s, kde se časy nesčítaly, bral se ten lepší ze dvou pokusů.

Za stálý tým žen běhala – Eliška Lukešová, Veronika Klapalová, Monika Němečková, Daniela Plachetková, Jana Vaněčková, Simona Ficencová, Petra Jarkovská a Adéla Findejsová, vypomohla nám Eliška Pampeliška, Jitka Šimerdová z Opočna a Michaela Peřinová ze Semechnic. Oproti družstvu mužů měly ženy dostatek i dokonce zálohu počtu lidí, ale problém byl v trénování na soutěže, které právě nebylo skoro žádné.

Vypracovala: Veronika Klapalová