Jdi na obsah Jdi na menu
 


DKK - dysplazie kyčelního kloubu

.

DKK – dysplazie kyčelního kloubu

Dysplazie kyčelního kloubu je porucha jeho vývoje, jejíž podstatou je nestabilita a volnost. DKK u psa je komplexní onemocnění. Je zapotřebí uvědomit si, že DKK není jedna nemoc, ale komplex onemocnění, které v důsledku vedou k degeneraci kyčelního kloubu.

DKK je geneticky přenášené onemocnění. Komplikujícím prvkem je fakt, že výsledný vývoj kyčelního kloubu určuje mnoho různých genů. DKK tedy není něco, čím pes náhle onemocní v průběhu života, ale je buď od narození predisponován, nebo ne.

Bez genů, které tuto nemoc přenáší, tato nemoc nevznikne. Pokud situaci výrazně zjednodušíme, lze říci, že existují genové varianty pro normální vývoj kyčelního kloubu a varianty pro vznik dysplazie. Výsledný vývoj kloubu tedy závisí na tom, kolik „dobrých“ variant a kolik „špatných“ variant všech genů, které se na něm podílejí, získá jedinec od svých rodičů.

Výsledek není tak přímočarý, protože geny se ještě vzájemně ovlivňují, některé mají pro vývoj kyčlí větší význam a jiné menší.

Genotyp je genová výbava jedince a fenotyp je výsledný projev těmito geny kódované vlastnosti. Obecně je možné konstatovat, že jedinci fenotypově zdraví produkují převážně zdravé potomstvo, nicméně ve svém genotypu mohou mít i genové varianty „špatné“, které se přenáší na další generace. Narozený pes je tedy geneticky predisponován pro vývoj normálního kyčelního kloubu či vzniku DKK.

Jedinec predisponovaný pro vývoj DKK má při narození normálně utvářenou kostru. Genetická predispozice spočívá ve vývoji abnormální volnosti kyčelního kloubu. Nejedná se tedy primárně o defekt kostí, ale spíše vazů, svalstva a kloubního pouzdra v okolí kloubu. Změny na kostech jsou tedy následkem dysplazie.

DKK je onemocnění zejména dědičné. Pro zdraví chov plemene v rámci DKK je žádoucí připouštět jedince s nízkou incidencí výskytu DKK, vybírat plemeníka, který dává potomstvo s nízkou incidencí výskytu DKK. Tato chovatelská opatření jsou jedinou cestou prevence výskytu DKK na úrovni celého plemene. Připouštění dvou jedinců s excelentními kyčelními klouby negarantuje potomstvo zcela čisté DKK, ale výskyt DKK je daleko nižší, než při připouštění jedinců s dysplastickými kyčelními klouby.

 

Výsledek testu DKK: 

A – bez příznaků DKK

B – téměř normální DKK

C – lehký stupeň DKK:

D – střední stupeň DKK:

E – těžký stupeň DKK