Jdi na obsah Jdi na menu
 


Omlazeníčko

 http://www.omlazeni.cz/hubneme-spolu-vzajemna-38-7937-0.html

tady je vás většina asi z diskuze kde se hublo 7kg, že?
V pondělí:
-snídaně: musli+bílý jogurt
-oběd: 3 plátky žitného chleba+cottage sýr
-svačina: banán
-večeře: těstoviny se sýrem, žampiony, pórkem a brokolicí
V úterý: 
-snídaně: kefír
-oběd: 3 plátky žitného chleba+máslo a tvrdý sýr
-svačina: hroznové víno
-večeře: brambory+krabí tyčinky+chřest
Ve středu:
-snídaně: musli+bílý jogurt
-oběd: 3 plátky žitného chleba+cottage sýr
-svačina: jablko
-večeře: bulgur+směs letní zeleniny+tuňák
Dneska:
-snídaně: kefír
-oběd: 3 plátky žitného chleba s povidli
-svačina: mango
-večeře: kuřecí prsa+rýže natural+hrášek
Zítra plánuji:
-snídaně: musli+bílý jogurt
-oběd: 3 plátky žitného chleba+máslo a med
-svačina: banán
-večeře: pečené brambory s mrkví

 

 řezy z kefíru..- zvířátka 

což se ti bude hodit protože určitě bude nějaké masíčko při oslavě že?..a hlavně L.K. píše že ho má ráda pro jeho lehkou stravitelnost a že díky kefíru skvěle pročistí.
suroviny:
100g sušeného mléka, 100g loupaných lískových ořechů, 100g loupaných mandlí, 220 - 300g fruktózy, 2 lžíce kakaa, 1 lžíce jedlé sody, 100ml rostlinného oleje, 500ml kefíru, trocha vlažné vody, rybízová marmeláda (slazená fruktózou, medem či uměle), šlehačka na ozdobení
Postup:
K umíchání těsta si připravte nějakou vhodnou mísu, do ní nasypte sušené mléko, oříšky a mandle (nastrouhané), kakao, fruktózu, jedlou sodu, přilijte olej a kefír a všechno to hezky vařečkou promíchejte. K míchání můžete klidně použít robot, ale pouze na nízkou rychlost, kdyby se vám náhodou stalo, že bude těsto husté tak, že s ním nebudete moci téměř ani hnout, mírně jej rozředte vlažnou vodou. Vodu samozřejmě přidávejte pomalu, to aby jste těsto nerozředily příliš. Váš oblíbený plech si vyložte od strany ke straně pergamenovým papírem a těsto na něj rozetřete. Troubu rozehřejte na 170 stupňů a těsto v ní pečte 30 - 40 minut. Hotové řezy by měly mít červeno-hnědou barvu no a samozřejmě krásně voní. Vyndáte je z trouby a necháte na plechu vychladnout. Poté potřete celou plochu těsta zavařeninou nebo marmeládou právě té chuti, kterou jste si zvolily. Nakonec těsto nakrájíte podélně a úhlopříčně do pravidelných řezů at už ve tvaru kostky nebo ve tvaru obdélníku. Každý řez ozdobíte ušlehanou šlehačkou a podáváte. Připravte se na zázrak!
tak takhle je to v knížce slovo od slova

 

Kompotová buchta kytičky /tuším od marčeliny/

40dkg polohrubé mouky
20dkg fruktozy
2 lžičky sody
1 dl oleje olivového
3 žkoutky
1 celý DIA kompot i s nálevem

Vše smíchat, péci na plechu.

KYNUTÝ MAKOVÝ ZÁVIN - kytičky
500g pol.mouky 200ml rýžového nebo soj.mléka 10lžiček fruktozy 1žloutek šp.soli 1/2droždí Uhněteme těsto a necháme hodinu vykynout,pak rozdělit na 2-3díly ,naplnit makovou náplní ,nechat 20min.podkynout ,potřeme medovou vodou a pečeme na 180až200stupnů. MAKOVÁ NÁPLŇ: mletého máku přiměřeně,1/4l.mléka soj.nebo rýžového,med dle chuti,skořice,citr.kůra,mák spaříme vařícím mlékem,přidáme med,skořici a kůru.

 

 

MUFFINCI - kytičky 
2 hrnky hladké mouky, 1 hrnek fruktózy, ale myslím že by stačilo míň, 1 hrnek sójového mléka ,1/2 hrnku oleje, 2 žloutky nebo 2 lžíce škrobu, 1 prášek do pečiva, hrozinky dle chuti. Ručním šlehačem umícháme hladké těsto a ručně pak lehce vmícháme hrozinky. Plníme do papírových košíčků - jen do poloviny! Rozměr košíčků cca 25 x 45 mm. Z této dávky jich je 60. Péci 20 minut na 170.

Mexická mňamka kytičky
Nejprve si připravíme placky.Smícháme hladkou mouku s hladkou kukuřičnou moukou,přidáme sojové mléko ,sůl a 2 lžíce vajahitu,nebo 2 žloutky.Těsto musí mít hustotu jako na lívance.Na teflonové pánvi usmažíme placky.
A teď směs.Cibulku osmahneme na olivovém oleji,přidáme sojovou šunku, osmahneme,přidáme rajčata,kukuřici,červené fazole,sůl,pepř,koření chilli con carne,dle chuti kečup.Vše chvíli povaříme a pak směsí plníme placky,které přehneme na půl.

 

Zeleninové polévky - kytičkové
V trošce vody rozmíchat hl. mouku a udělat bešamel v hrnci, ve kterém budem vařit polévku - to je základ.
Pak přidáme:
květáková polévka - červenou papriku, sůl, zeleninový bujón a na kousky rozdělaný květák. 
Kdo má rád česnek, může se přidat.Uvaříme do měkka. Na konec 
ozdobíme petrželkou

rajčatová polévka - do základu přidáme rajčatový protlak a rajčatovou šťávu, sůl, trochu 
fruktózy, bobkový list, nové koření,možno dát i 1 hřebíček, povařit do 
polévky potom přidat uvařené bezvaječné těstoviny - nudle

zeleninová polévka - do základu přidáme různou zeleninku, osolíme, přidáme zeleninový 
bujón, pepř /může být i trochu kečupu/

bramborová polévka - do základu, brambory, namočené houby, mrkev, celer, petržel, cibule, 
česnek, sůl, pepř, zeleninový bujón. Uvaříme, pro zjemnění můžeme 
na konec přisypat trochu sojového mléka

fazolová polévka - do základu přidáme červenou papriku,trochu pálivé papriky uvařené 
/pozor není zeleninová/ fazole i s vodou, česnek, sůl. Na konec můžeme přidat i 
nakrájené sojové uzeninky - zdobíme opět petrželkou. Maloučko 
okyselíme octem

 

Fazolová pomazánka -kytičky
uvařené fazole, cibuli nebo pórek, sojová majonéza /já používám raději olivovou majonézu - viz výše v receptech, nebo majonézu, která je pouze ze žloutků - v obchodech/, sterilizované kapie, sojová omáčka, koření.

Osmažíme cibuli nebo pórek, přidáme uvařené fazole, kapii, koření a zakápneme sojovou omáčkou, přidáme majonézu a rozmixujeme. 
Podobně můžete dělat čočkovou nebo hrachovou.
Obměňuji různé směsi koření.

Droźďová pomazánka - kytičky
Na zpěněné cibuli rozpustíme droždí, přidáme mletý kmín a koření podle chuti, ovesné vločky a sůl, podusíme, až jsou vločky měkké. Buď necháme vychladit jako pomazánku nebo se to dá i teplé s brambory jako hlavní jídlo.

Mrkvová nebo jiná zeleninová pomazánka - kytičky
Zeleninu jemně nastrouháme, zakápneme citrónem, osolíme a smícháme se sojovou majonézou / nebo oliv. majonézou, nebo kupovanou majonézou ze žloutků/ nebo můžeme rozmixovat s tofu sýrem. Je možné podobně z vařené broklice, květáku, celeru - měním koření

Kroupová pomazánka - kytičky
osmažíme krajený pórek, přidáme nakrájené uzené tofu, nebo uzený tavenýr, zeleninu a uvařené kropy, rozdrobíme droždí a necháme rozpustit, přidáme sojovou omáčku a všechno rozmixujeme.

Sladké pomazánky - kytičky
do medu vmíchat uvařený mák, nebo mleté sezamové semínko, mleté ořechy, může se přidat kakao nebo carob.

 

AMKA CO MĚ NAPADLA 
mražené fazolky podusit do změknutí a na talíři promíchat s kysanou smetanu 
To samé jde se sterilovaným hráškem - cibulku sesklovatět dát scezený hrášek a prohřát
prohřáté promíchat se zakysanou smetanou
a když k tomu uvaříte špagety a s tím hráškem promícháte máte hned večeři nebo oběd pro zbytek rodiny 
zkuste uvidíte že vám bude chutnat

dobrou chut

 

ZAPEČENÝ KVĚTÁK

Potřebujeme 60 g sójové hladké mouky, 500 ml sójového mléka, 30 g oleje(raději méně), 1 velký květák, muškátový oříšek, 2 lžíce sekané petrželové nati, rostlinný tuk na vymazání a strouhanka na vysypání formy, sůl

Postup přípravy: Z oleje a mouky připravíme světlou jíšku, zředíme ji sójovým mlékem a povaříme, až zhoustne. Na růžičky rozebraný uvařený květák rozložíme na dno vymazané a strouhankou vysypané zapékací misky. Bešamelovou omáčku osolíme, při-dáme muškátový oříšek, sekanou petrželku a přelijeme jí květák v misce. V mírně vyhřáté troubě zapečeme do růžova. Podáváme s vařenými brambory a zeleninovým salátem.

v

Pravá italská pizza
350g mouky, 10g čerstvých kvasnic (cca necelá polovina káv. lžičky sušených), 5g fruktózy (půl kávové lžičky), 13g soli (vrchovatá káv. lžička), 30g oliv. oleje (3 polévkové lžíce), 220 ml vody

Testoviny s omáčkou : osmahneme cibulku na trošce olivového oleje,, přidáme nakrájenou papriku, žampiony a podusíme, pak přidáme dva rajčatové protlaky, 4 stroužky česneku, lžičku oregana,koření gyros nebo provensálské koření a opět chvíli dusíme.Mezi tím si uvaříme šunkový sojový granulát,který přidáme do směsi a necháme povařit,,aby sója nasákla všechny vůně a chutě.Můžeme zahustit trochou mouky,ale není nutné.Kdo má rád pikantnější variantu,lze přidat trochu ostrého kečupu.Podáváme s bezvaječnými těstovinam.Dnes jsem si dvakrát přidala )))

Těsto na celozrnnou pizzu
1,5 hrnku celozrné mouky
1-2 polévkové lžíce drceného lněného semínka
1 lžička instantního droždí
1 lžička fruktózy
1 lžička soli
150 ml horké vody
1 lžíce panenského olivového oleje

Zapékané těstoviny se sojovou šunkou kytičky
Uvaříme si těstoviny.Nastrouháme si tavenýr na hrubo.Namočíme sojovou šunku,pak scedíme a vymačkáme.Přidáme k uvařeným těstovinám spolu s mraženou zeleninou a částí nastrouhaného tavenýru.promícháme a dáme do pekáčku.Zalijeme zálivkou ze sojanézy,kterou jsme zředili sojovým mlékem a okořenili vegetou a pepřem.Nakonec posypeme zbylým strouhaným tavenýrem a zapečeme.

Jablečný pudink
Nakrájená jablka podusíme, rozmačkáme a zahustíme vanilkovým pudinkem. Můžeme dochutit fruktźou, medem, skořicí, já je na léto nechávam jen tak, kyselkavé je to hodně osvěžující. Nalejeme do dortové formy a necháme vychladit. Výborné je to prokládané piškoty. Asi to většina z vás už zná, ale pro ty co ne, je to třeba dobrý tip na osvěžující zákusek pro horké letní dny.

Mazanec kytičky
500g hladké mouky,100 rozpuštěného rostlinného tuku,nebo olivového oleje,0,5 kostky kvasnic,1žloutek,4 lžíce fruktózy,250ml vlažného sojového mléka,rozinky
Vypracujeme hladké těsto,které se nelepí a necháme na teplém místě 1/2 hodiny kynout.Znovu prohněteme a necháme další hodinu kynout.Vytvoříme bochánek,který dáme na plech s pečícím papírem a necháme ještě 1/2 hodiny odpočívat.Potřeme žloutkem,uprostřed nastřihneme do křížku a posypeme mandlovými lupínky.Pečeme do zlatova.

 

Punčový dort:

suroviny: 
2 kusy korpusu: toto všechno vydělte dvěma aby vám vyšli suroviny na jeden korpus:250g rostlinného tuku, 500 - 560g fruktózy, 720g hladké mouky, 500ml sojového mléka, 8 žloutků, 3 balíčky prášku do pečiva.
Barevné cukrové ochucovátko: 1 litr vody, 450g fruktózy, 4 lžíce rumu nebo punčová tresť, potravinářské barvivo červené a žluté
Poleva: 6 lžic glukopuru, 2 lžíce vody, 2 lžíce citrónové šťávy, 
na pomazání korpusů: jahodová marmeláda (slazená fruktózou, medem či uměle)

Jinak korpusy se pečou na 150 stupňů 50 až 60 minut. a ten poslední vrchní korpus dortu ještě pomažte marmeládou a polijte ho polevou..a to je vše...

z potřebných surovin uděláte těsto. Nalijete ho do vymazané dortové formy a pečete...na kolik a jak dlouho doplním až budete mít upečeno tak uděláte to samé ještě jednou. to znamená že uděláte ještě jedno těsto do formy a znovu upečete..budete totiž potřebovat dva korpusy...ten první upečený korpus (ale vychladlý) rozříznete podélně..vzniknou vám dva nižší korpusy. jeden namažete marmeládou a položíte ho do dortové formy a druhý nízký dáte stranou (ten ted nebudete potřebovat). Ted si vezmete druhý upečený korpus (v celku)..rozříznete ho na čtyři stejné části...vzniknou vám takové čtyři výseče...a každou výseč ještě od kulatého kraje budete řezat na 2 cm silné pásky směrem k ostré špičce výseče...při řezání nechte výseče pořád u sebe aby jste pak věděli jak ho skládat do dortové formy. Na takové pásky nařežete všechny čtyři výseče a každý pásek budete namáčet do připravené směsy: směs je voda, fruktóza a punčová tresť a také barvivo..jednu misku udělejte s červeným barvivem a druhou se žlutým barvivem...pásky budete střídat: to znamená: první pásek namočíte do žlutého barviva...jen na vteřinku,hned ho vyndáte..trošku zmáčknete aby jste se zbavily nadbytečné cukrové vody a rychle přendáte na marmeládou pomazaný korpus který jste daly do dortové formy..druhý namočíte pro změnu do červeného barviva a takhle to jde pořád do kola...červený, žlutý, červený, žlutý a pěkně jako skládanku přenášet na korpus pomazaný marmeládou...to bude prostřední vrstva...ted si vezmete odložený druhý nízký korpus..pomažete ho marmeládou..a přiklopíte ho na tyto barevné pásky..trošku přitlačíte..má se trošku zatížit aby se vše dobře spojilo...měl by být v chladu a odpočívat celou noc nebo den..a tak po pěti hodinách ho musíte otočit vzhůru nohama aby se ta punčová tresť dostala i do vrchního korpusu a pěkně se jím nasákla..(aby horní korpus nechutnal suše a bez příchuti...)

 

jinak já jsem tento punčový dort dělala normálně v pekáčku..proto je hranatý...v dortové formě by takto nevypadal...a hlavně jsem doma tu formu neměla tak jsem neměla na výběr..

a ještě jedna důležitá poznámka: dejte tam mnohem více rumu než je v receptu psáno....já bych to snad namáčela pouze v rumu bez té vody...nebo jen trošku vody na rozředění toho barviva...příště to tak udělám!
Střízlivý nás nedostanou! 

Jablečný závin /od MARČELINY/
3 hrnky hladké mouky,
1 hrnek vlažného sojového mléka,
1/2 hrnku olivového oleje
Vše smícht dohromady,je z toho nádherné vláčné těsto,které se nelepí.Rozdělím jej na 4 stejné kousky a každý z nich rozválím .Pokladu strouhanýma jablkama posypu rozinkama,někdy i ořechama,ovocným cukrem,skořicí.Zabalím a peču.
Je to jednoduché a výborné.Můžu říct,že se u nás po něm vždycky zapráší!

Francouzké brambory /od Marčeliny/
a jsou výborné,tak jsem taky dám receptík.
Syrové oloupané brambory nakrájet na kolečka,cibuli na kolečka a párky vegeťáky rozpůlit a nakrájet na plátky.Vymazat vyšší pekáček olivovým oleje,poklást dno bramboramana,posypat kolečkama cibule,párkama a mraženou zeleninou.a tak postupovat až do vyčerpání zásob.Nakonec je samozřejmě vrstva brambor.To vše zalít sojanézou rozšlehanou se sojovým mlékem ,aby měla tekutou podobu a ochutit pepřem,solí a prolisovaným česnekem.Touto ochucenou mňamkou to vše zalít a dát péct.Já to ještě ze začátku zakrývám,aby mi ty brambory změkly ze zhora nepřipekly.

 

Sójové ragú se zeleninou a houbami - 4 porce /od ANTARIE/

Nahraďme občas živočišné maso tzv. „rostlinným masem“ ze sóji. Je cenově velmi přístupné, dobře se skladuje, dobře se s ním pracuje, a pokud vychytáme správné receptury, také výtečně chutná. Obohatíme tím svůj jídelníček, odlehčíme tělu. Kupujte jen to, které je označené GMO free – tzn., že produkt nebyl vypěstován z geneticky modifikovaných organizmů.

Vyzkoušejte níže uvedený recept. Jako přílohu doporučujeme rýži.

100 g sójových kostek
zeleninový vývar

marináda
1 žloutek
1 lžíce oleje
2 lžíce sójové omáčky
1 lžíce octa ume nebo lžíce vinného octa a 2 špetky soli
1 lžička kari
2 lžičky solamylu (nebo maizeny, rýžové mouky)
2 lžíce strouhaného čerstvého zázvoru

olej na restování
1 malá chilli paprička
1 mrkev
1 červená paprika
½ brokolice
15 cm pórku
2 hrsti shitake nebo žampionů
400 ml kokosového krému
2 lžíce miso pasty
sůl

Sójové kostky povaříme 10 minut v osolené vodě nebo vývaru, scedíme a z kostek vymačkáme vodu.

Ingredience na marinádu smícháme v kaši, promícháme se sójovým masem a necháme alespoň půl hodiny odležet.

Do rozpáleného oleje vložíme drcenou papričku, zarestujeme, pak přidáme sój. maso, nakrájenou zeleninu a houby, vše orestujeme, nakonec přilijeme kokosový krém (2 lžíce dáme stranou) a krátce provaříme. Ve dvou lžících krému zamícháme 2 lžíce miso pasty, vmícháme a už nevaříme. Podle potřeby dochutíme ještě miso pastou či solí.

Těstíčko na obalování třeba květáku: /od ANTARIE/
2 vejce (v našem případě jen žloutky)
2 lžíce hladké sójové mouky
2 stroužky česneku
1 lžíce tmavého lněného semínka
voda na zředění
sůl

sojové maso podle Ppojistky
, musí se umět dobře upravit,aby nebyl pocit, že jíte hadr. Tkže já si nudličky sojového masa uvařím s kostkou bujonu třeba zeleninového anějakým kořením,gyros,adžika nebo provensálské,,můžeš přidat cibuli nebo čenek a vařit s masem,, pak si nakrájím cibuli nakolečka papriku,, ty tvrdé košťály od čínskoho zelí,, česnek,,do toho dám okapané uvařené nudličky,, přidám sojovou omáčku, trochu kečupu a lžici hořčice a nechám tak dvě hodiny uležet nebo přes noc,,lze přidat žampiony , nebo houby cokoliv máš po ruce,, no a pak osmahnu na trošce ojele a lze baštit s bramborama, chlebem nebo rýží,, k tomu zeleninový salát je to bašta

sojové maso podle Marčeliny
Dávám ho místo masa do všeho co jde a rodina baští jak divá.Nejraději ho máme na tento způsob:Nakrájím větší množství cibule na kolečka pár stroužků česneku na plátky(jak kdo má rád).Cibuli osmahnu na olivovém oleji do,jakmile začne zlátnout přidám česnek a hned sojové kostky.Chvíli restuju a pak přidám koření co dům dal.Nejlepší je grilovací,vegeta,gyros a kari,to vše dohromady,nakonec zapráším trochou sladké papriky.Toho koření jak kdo má rád,já nešetřím.A je hotovo.K tomu jsou báječné pečené brambory.nebo vařené.A samozřejmě zeleninka.A když chceme opravdu debužírovat, tak si dáme k tomu sojanézu tatarku.No prostě mňam

Těstovinový salát:
Bezvaječné těstoviny uvařit ve slané vodě. Vařím je tak, že do vroucí osolené vody nasypu těstoviny a jakmile znovu voda začne vařit, vypnu sporák a nechám je dojít tak 8-10 min.
Mezitím si na pánvičku dám trošku oliv.oleje a když je trochu již rozpálený přidám čerstvou papriku - když jsou různobarevné, vypadají krásně, když mám žampiony, dám je také na pánev, chvilku nechám osmažit a pak dusím do měkka pod poklicí, kdy mám brokolici, tak pár hlaviček dám napařit a přidám do směsi a vypnu. Těstoviny sliju, proleju studenou vodou dám do větší mísy, vleju do nich směs z pánve, osolím, opeřím, popř. dám trochu ol. oleje, většinou ale ojej v přidané směsi stačí. Většinou salát rozdělím na několik částí. Do jednoho přidám ještě pikantní kečup, nebo kečupovou omáčku, druhý nechám jen tak - maximálně do něj buď nakrájím nebo nastrouhám tofu, a do třetího dávám domácí majonézu /možno majonézu + kečup/ ze žloutků,olivového oleje - když je majonéza hustá přidám fruktózu, sůl, ocet a malinko hořčice.
Saláty jsou výborné teplé nebo je dávát odležet do ledničky. Taky někdy do nich dávám rajčata. Můžeš do nich dát i trochu salátového koření.

 

Chleba od ALAL
375 ml vody 
1 kávová lžička cukru /fruktoza/
2 Káv. lž. soli
1 polévková lžíce octa
150 g žitné tmavé chlebové mouky
375 g hladké pšeničné chlebové mouky 
1 pol. lžíce kmínu
1 káv . lžička droždí sušeného

Podle chuti přidávám česnek , pizza koření , ořechy nebo semínka . Ale i bez přídavků je super

Z – DRESINK NA SALÁT /od Bubetky/
Kelímek zakyslé smetany rozšleháme s 10 dkg nastrouhané nivy, může být i drcená, vsypeme ½ šálku jemně nasekané petrželky, nebo pažitky, 1/2 šálku majonézy. Jestli je omáčka hustá, přidáme lžíci mléka a lžíci citronové šŤávy. Můžeme přidat trochu pepře a opatrně osolíme.Dát vychladit do ledničky
Z – DRESINKY NA ZELENINU A NA MASO
Bílá omáčka - 1 bílý jogurt,4 lžíce mléka,2 lžíce nastrouhaného křenu, může být i krenex,1 lžíce octa,sůl
všechno dobře promíchat
Žlutá omáčka - 1 jogurt, 4 lžíce mléka,1 lžičku kari,nebo hořčice.Dobře promíchat
Pestrá omáčka - 1 jogurt,4 lžíce mléka,3 až 4 lžíce jemně nastrouhané zeleniny,1 lžíce octa, sůl.Dobře
promíchat

 

Jablečné palačinky odle SPLK" od ppojistky

Do dvou deci rozpuštěného sojového mléka vmícháme 10g ovocného cukru, lžíci medu a hladkou mouku (120g).Můžeme přidat nastrouhanou citronovou nebo pomerančovou kůru. Do takto připraveného těsta ještě lehce vmícháme dvě nastrouhaná jablíčka. Je lepší, aby jablka byla bez slupky. Palačinky nepečeme příliš rychyle, aby se těsto stihlo propéct.
Konzumovat se můžou už takhle hotové samotné, protože jsou opravdu vynikající....kdo má mslnější jazýček, může si přidat cokoliv na co má chuť.Dobrou chuť

 

Marokánky:
1 šlehačka 150ml
3-6 lžič medu
1 lžíce pomerančové kůry-nastrouhané na jemno
různé druhy sušeného ovoce + různé oříšky ale nejlepší budou asi ty lískové

šlehačku nalijeme do hrnce a až se začne vařit přidáme na drobno nakrájené ovoce a nasekané oříšky..dále pomerančovou kůru a nakonec med...až se z toho vymíchá taková lepivá hmota tak dáme hrnec ze sporáku a na pečícim papíře vytvoříme placičky..dáme do trouby na 10 - 15 minut a je to hotové...
ještě mě k tomu napadlo že kdyby se třeba nechala ve vodní lázni udělat ta bio milka...a polily by se ty marokánky...no uplně jak z cukrárny

Palačinky bez vajec /výborné
1/4 l vody + rozmíchat 6 lžiček soj. mléka
přidat lžíči sojové hl. mouky /ta nahrazuje vejce/ a doplnit hl. moukou do konzistence palačinek, přidat malinko soli a pořádně rozšlehat.
Teflonovou pánev rozpálit, pomazat oliv. olejem a rozlít těsto po pánvičce. Palačinka by se měla dobře otáčet i sundavat. Olejem jsem pánev potírala po každé třetí palačince.
Posypala jsem každou trochou skořice a fruktózou, stočila a navrch posypala rozmixovanou fruktózou - po rozmixování vznikne trochu hrubší prášek než moučkový cukr.

 

Pomazánka z tvarohu a ředkviček

250g tvarohu, 1 svazek ředkviček, 1 stroužek česneku, sůl, pepř bílý, ředkvičky omýt nastrouhat na hrubo, tvaroh+ředkvičky,prolisovaný česnek...promíchat dochutit pepřem, solí.

Šunková roláda se sýrem
200 g šunky, 200 g eidamu, 2 vejce uvařená natvrdo, 30 g másla, 1 Lučina, 2 lžíce mléka, 1 lžička polotučné hořčice, 1/2 lžičky soli
Postup přípravy: Plátky šunky rozložíme, aby se mírně překrývaly, potřeme náplní, poklademe plátky sýra, dáme znovu náplň a zbylou šunku. Stočíme roládu, dáme do alobalu a necháme vychladit a ztuhnout. Krájíme na plátky šikmo

Zahradnická sekaná 
Do mísy dám mleté maso, pytlík mražené kořenovky, co se dává do svíčkové - mrkev + celer na proužky, 2 véca, pepř, sůl, česneček a kmín, všechno to zamíchám, uhňácám to, dám na pekáč, ještě pokmínuju, upeču a je to prudce jedlý Lépe se tráví než klasická sekačka.

Čarodějnická sekaná
Pomeleme či posekáme maso, 2 česneky, brokolici a hlívu ústřičnou (zdravá houbička), přidáme nastrouhaný sýr, vejce, pepř, sůl, kmín, opět uhňácáme šištici a upečeme a dáváme si do nosa Já si k tomu dávám kyselej okureček.

Letní limonáda. 
Čerstvé ovoce 500 g, voda 800 ml, citrónová šťáva 2 polívkově lžíce, med 1 polívková lžíce. Ovoce rozmixujeme s medem, přidáme citrónovou šťávu a vodu, dobře promícháme a podáváme.

 

MAKOVEC
1 díl polohrubé mouky
1 díl hladké mouky
2 díly mletého máku
1 prášek do pečiva
3 lžíce medu nebo trochu umělého sladidla

Vařit s trochou vody
Postavit vodu na zadělání polohustého těsta.
Nalít do formy, slabě vymazané tukem. Koláč trochu praskne, ale nelepí se, je vláčný a DOBRÝ!

 

Bramborový salát bez majonézy 
Suroviny: Brambory,kořenová zelenina (mrkev, celer, petržele - jen kousek), cibule,steril. okurky, plnotučná hořčice, sůl, pepř, steril. okurky, olej

BRAMBOROVÝ SALÁT BEZ MAJONÉZY
Postup přípravy: Uvařené brambory po vychladnutí oloupeme a přetlačíme přes tlačítko na brambor. salát nebo nakrájíme na kostičky. Zeleninu uvaříme, ale pozor neměla by být úplně měkká, nakrájíme na kostičky. Stejně tak nakrájíme i steril. okurky. Cibuli nakrájíme nadrobno a spaříme ji vařící vodou. Nakrájenou zeleninu, okurky a cibuli přidáme k bramborům, všechno polijeme 1 - 2 lžícemi dobrého oleje, přidáme 1-2 lžičky hořčice, dochutíme solí a pepřem a můžeme zalít trochou laku z okurek. Bramborový salát je velmi chutný, lehce stravitelný a lak z okurek navodí tu správnou chuť.

 

Bábovka bez vaje
Suroviny:
300 g polohrubé mouky, 150g ovoc. cukru,/FRUKTÓZA/ 80g oliv oleje. 1 vanilkový cukr /fruktozový/, 1 prášek do pečiva, 1/2 hrnku sojov.mléka, dle chuti rozinky, oříšky,

Postup:
Všechny ingredience smícháme dohromady a upečeme.

 

Špagetová směs z tofu

Suroviny:
1 cibule, 250 g tofu, 1 rajčatový protlak, 2 stroužky česneku, kečup, sójová omáčka, sůl 
Postup:
Cibuli jemně nakrájíme a udusíme na oleji. Přidáme postrouhané tofu, sójový sýr, rajský protlak, ochutíme sójovou omáčkou, solí, kečupem. Chvíli podusíme a nakonec přidáme prolisovaný česnek. Můžeme podávat i jako pomazánku na chléb

Rýžový nákyp s meruňkami 
Suroviny:
350 g rýže natural, 4 dcl vody, 300 g čerstvých nebo DIA kompotovaných meruněk, 50 g rozinek, 50g lískových oříšků, 50 g vlašských ořechů, špetka tymiánu, med, či fruktóza,sůl, polévková lžíce oleje /olivový jemný
Postup:
Rýži vaříme 20 minut, potom ji smícháme s ostatními přísadami (oříšky a ořechy posekáme) a zapékáme v troubě asi 30 minu

Rýžový puding
Suroviny:
Rýže 100 g, sójové mléko 250 ml, rozinky 50 g, banán 2 ks, 5 polévkových lžic kakaa nebo karobu 
Postup:
Dobře uvařenou rýži rozmixujeme s mlékem, rozinkami, kakaem, zlehka vmícháme banán a dobře vychladíme.

 

Ratatouille

Suroviny:
2 cibule,2 lilky,8 oloupaných rajčat,4 kapie,4 cukety,olivový olej,česnek,sůl,pepř,bobkový list,tymián

Postup:
Cibuli nakrájenou na nudličky osmahneme na oleji,přidáme nakrájenou papriku,lilek,loupaná rajčata a povaříme.Nakonec přidáme cukety nakrájené na plátky,okořeníme bobkovým listem,tymiánem,česnekem,osolíma,opepříme a vaříme doměkka.

 

Salát s těstovinami anebo s vajíčkem a šunkou

Suroviny:
pro kytičkovou verzi:
2 hrsti vařených bezvaječných vrtulek
3 rajčata
ledový salát
pórek
česnek
olivový olej
pepř,sůl,provensálské bylinky

pro zvířátkovou skupinu:
3 rajčata
ledový salát
pórek
česnek
olivový olej
pepř, sůl, provensálské bylinky
zakysaná smetana nebo bílý jogurt
2 vejce
šunka

Postup:
Nakrájíme rajčata a salát,přidáme těstoviny.Na trošce olivového oleje osmažíme na kolečka nakrájený pórek a na plátky nakrájený česnek.Ochutíme solí, pepřem a bylinkami

Ve zvířátkové verzi je to ještě lepší:
K nakrájeným rajčatům a salátu přidáme nahrubo nasekaná vejce, na kostičky nakrájenou šunku,osolíme a okořeníme,přidáme na olivovém oleji osmažený pórek a česnek a pak vmícháme zakysanou smetanu nebo bílý jogurt.

 

Nudle vonící masem

Suroviny:
Na olivivý olej dáme cibulku, opražíme, přidáme syrové hlávkové zelí nakrájené na nudličky, mraženou kukuřici (nejlépe Bonduelle), přidáme sůl, pepř, kmín a grilovací koření. Pod pokličkou dusíme do měka, občas promícháme!
Pak přidáme uvařené bezvaječné těstoviny a vše promícháme. Je to mňamka a hlavné se po tom netlouste. Dobrou chuť!!

 

Zapečená zelenina s omáčkou ze sýra s modrou plísní
skupina: zvířátka

potřebujeme: 1 brokolici, vaničku cherry rajčátek, 3 střední cibule, půl pórku, 50 ml mléka, dva kelímky zakysané smetany (ty menší), 300 g sýra s modrou plísní (např. niva), 2 vajíčka, pepř, sůl, muškátový oříšek

postup: brokolici rozebereme na růžičky a uvaříme do poloměkka v osolené vodě nebo v zeleninovém vývaru (wurtzl), cherry rajčátka nakrájíme na půlky, cibuli a pórek na kolečka, brokolici slijeme a necháme okapat, pak smícháme se zbytkem zeleniny a rozprostřeme na pečící papír na plech, mezitím si rozehřejeme troubu na 180 stupňů, vyrobíme přeliv: sýr s modrou plísní nastrouháme, smícháme se zakysanou smetanou, dvěma vajíčky, 50 ml mléka, osolíme opepříme a přidáme špetku muškátového oříšku, celou směs řádně promícháme, aby se ingredience smísily a přelijeme přes zeleninu, popřípadě ještě se zeleninou promícháme, aby se přeliv dostal i na dno pekáčku, vložíme do trouby a pečeme cca 20 minut na 180 stupňů

PS: je to velká porce, cca pro 4-6 osob (podle velikosti žaludku ), takže pokud vaříte jen pro sebe, použijte odpovídající množství ingrediencí, ale je zaručeno a vyzkoušeno, že to chlapům chutná!

 
Tradiční arabský falafel s cizrny kytičky
200 g cizrny,100g petržele kudrnky,100g cibule,10g česneku,mletý římský kmín,sůl,pepř.
Cizrnu namočmíme a necháme nabotnat.Pak ji spolu s česnekem,cibulí a kudrnkou semeleme v mlýnku,nebo kutru najemno.osolíme opepříme a přidáme římský kmín.Vše důkladně promícháme a necháme v lednici ztuhnout.Z těsta vytváříme placičky,nebo kuličky a smažíme dozlatova.Já je miluju v arabském chlebu.Do arabského chleba dám salát ledový ,nebo zahradní a libovolnou zeleninku,pár kuliček falafel a pokapu to sojanézou,přehnu a baštím.Je opravdu delikatesa.