Jdi na obsah Jdi na menu
 


Odkazy na recepty a rady

 

http://dorty.artmama.cz/forum/cukrovi-zakusky

http://www.brydova.cz/recepty/vychytavky

http://www.brydova.cz/radka-sije

http://www.bubu-dortiky.estranky.cz/clanky/recepty-na-kremy--korpusy-a-marcipan/

http://www.bubu-dortiky.estranky.cz/clanky/vanocni-cukrovi/

http://www.ceske-formicky.cz/?enLANGUAGE_SEPARATORsilikonov%E9-formi%E8ky,41

   

http://www.ceske-formicky.cz/?enLANGUAGE_SEPARATORsilikonov%E9-formy-silikomart,53

http://www.ikea.com/cz/cs/catalog/products/90074483/

SNUDDA Otočný podnos IKEA Podstavec s otočným talířem; lze z něj snadno servírovat.

http://www.sladke-peceni.cz/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=753&category_id=6&option=com_virtuemart&Itemid=59&vmcchk=1

http://www.sladke-peceni.cz/index.php?option=com_virtuemart&page=shop.browse&category_id=13&Itemid=56

http://dorty.artmama.cz/rada-na-vanilkovy-dort

http://forum.dortomanie.cz/viewtopic.php?f=486&t=10663

 

Lehké punčové řezy

 

Světlé těsto

  • 5 vajec
  • 20 dkg cukru
  • 25 dkg polohrubé mouky
  • 5 lžic vody
  • 1/3 prášku


    Růžové těsto
  • 4 vejce
  • 15 dkg cukru
  • 20 dkg polohrubé mouky
  • 4 lžíce vody
  • 1/3 prášku
  • růžové barvivo


    Rozvar:
  • 1/4 l vody
  • 2 lžíce cukru
  • citronová šťáva
  • 1/2 sklenice džemu - rybíz, nakyslý
  • 1/4 l rumu

 

 

 

Žlutý piškot proříznout, natřít džemem, tence krémem, přilepit růžový piškot. Ten podrápat a prolít nálevem. Nebojte, že je ho hodně, ono se vše spojí a rozleží a řezy budou pěkně vláčné. Růžový piškot opět potřít džemem a krémem a přilepit druhou půlku světlého piškotu. 
Já dávám navrch pečicí papír, plech který naplním zátěží (např. balíčky s moukou) a nechám do druhého rozležet. Těsto se musí zatížit a rozležet. Druhý den potřu cokrovo-rumovou polevou , dozdobím a můžeme krájet a podávat.

P3250262.JPG

2. žlutý rozříznu na dvě placky, potřu džemem a jakýmkoliv krémem - jen málo na slepení. Buď pužiju zbytky nebo uvařím trošku pudinku a do něj nechm rozpustit máslo a potřu.

P3250267.JPG  P3250268.JPG  P3250269.JPG

3. Přilepím růžový piškot a vidličkou ho nadrápu

P3250272.JPG

4. Růžový piškot zaleju rozvarem ze 1/4 l vody, lžíce cukru, zavařeniny, citronové šťávy a 1/4 l rumu. Zavařeniny dávám cca 1/2 sklenice, rum přidám až po rozvaření dřemu, aby nevyprchal. Nebojte se toho, že se jedná o velké množství tekutiny! Vše se krásně spojí, rozleží a řezy jsou pěkně vlhké.

P3250274.JPG  P3250275.JPG  


5. Růžový piškot opět potřu džeme a zbytky krému, stačí i málo.

P3250276.JPG

6. Přiklopím druhou půlku světlého plátu, navrch dám pečicí papír a dám jako pokličku plech do kterého dám např. balíčky s moukou. Vyrobím takový list a placky uložím přes noc do lednice.

P3250277.JPG  P3250279.JPG  P3250280.JPG

7. Druhý den potřu rumovo-cukrovou polevou, ozdobím červenými čarami a můžu kráje a podávat!

P3260324.JPG  P3260330.JPG  P3270337.JPG

P3270343.JPGP3270345.JPG


8. Je jich opravdu hodně!

 

Do rumu se vmíchá cukr moučka na hladkou kaši, podle hustoty buď přileješ rum nebo přidáš cukr.

Je třeba nelelkovat a stihnout čáry rozetřít dřív než poleva zaschne. Pomocí stěrky si bílkovou polevou rozetřu, trošku obarevné polevy dám do kornoutku a počáruju. Pak párátkem projedu jedním směrem tam a druhým zpátky. Když mám polevu hustou a mám strach že by zaschla, tak si udělám jen pár čar, párátkem je rozmáznu tam a zase zpět a pak teprve pokračuju na pár dalších čáranců.

Krém je jen pro dobré spojení plátů. Je to ním jen tenounce potřené, ve výsledku si ho skoro nevšimneš, ale řezy jsou ním pěkně slepené a jsou ještě těkové vláčnější.

Mě se taky někdy ten světlý piškot protrhne. Většinou ta vrchní část. Ale nezoufej. Když ho zatížíš, jak je naobrázku ueden, tak se všchno spojí a slepí, zahladíš polevou a bude to OK. Mám je vyzkoušené, pekla jsem je snad 100x a jou fakt výborné. Kdo je ochutnal, jiné ode mě nechce. Neboj. Taky záleží na velikosti vajíček. Když koupiš v akci nějaká malá, tak se prostě piškot tolikk nenašlehá. To je nutné přihodit vajíčko navíc. Kkdyž mám piškot nízký, tak potřu ten červený politý rozvarem a vrchním přiklopím. Nic se neděje, když se to protrhne, protože se opravdu pod tím "lisem" do druhého dne všechno pěkně spojí.

Tak nevím jak ti má polevu popsat. Spíš řidší, ale ne tak aby tekla nebo se vpíjela. Já si cukr třu s troškou teplé vody a dle potřeby naředím. Když je poleva moc hustá, tak když vyschne, tak má tendenci se odlepovat od piškotu. Udělej ji tak, aby se roztékala po piškotu a do koutů ji rozetři špachtličkou. Ať se ti vydaří. K vajíčkům - piškot dělám jak kdy, někdy šlehám celá, někdy dělám sníh, ale je to fakt jedno. Myslím, že tento recept je fakt dost dobrý. Tak držím palce, těším se na foto a díky za pochvalu.

 

Lehké punčové řezy

Tak už je dávno fuč a já jsem teď vkládam foto. Zkouška misek i punčáku se povedla. Jen se mi nechtělo dělát krém, ale domácí pomerančová marmeláda a rum to byla jedna báseň. Tady jsou fotky, jen focené večer než jsme se do něho pustili :smich:

zkouška misek.jpg  punčák na řezu.jpg  punčák.jpg

Tak už jsem ho taky dělala. Ale jen poloviční dávku, potřebovala jsem vyzkoušet ty misky s deklíky co jsou. Aby my vyšel můj pokus o mini 5 patrový dort. Já šlehala celá vejce a podle mých zkušeností, je úplně jedno jak to uděláš. Já ale výhradně šlehám celá vejce. Děvčata škoda že nejde přenést vůni. Použila jsem domácí pomerančovou marmelá a s tím rumem, no to je bomba. Už se nemůžu dočkat. Až bude tak ho vyfotím a dám sem. Jo a ještě, když nechcete prokrajovat tak to bílé těsto dejta na dva plechy a už se nemusíte trápit s prokrajováním. :souhlas:

Zavařeninu dávám také Hamé, utřu si ji trošku s rumem a namažu. Moc mě mrzí, že se ti to nepovedlo. Nevím v čem by to mohlo být. Niíc mě nenapadá :-( Jarku, toho krému dávám jen málo, tenkou vrstvu, právěže přes něj tolik neproteče rozvar do dolního plánu a řezy jsou také mnohem vláčnější, že ty kupované.

http://forum.dortomanie.cz/index.php?sid=2590763b477d1569fc02de46d53e5139

 

 http://dorty.artmama.cz/

http://www.brydova.cz/recepty

http://dorty.artmama.cz/user/1146/images